A búza és a kötélugrás

Jegyezzük meg! A búzafogyasztás a hegymászáshoz, a bázisugráshoz és a kötél­ugráshoz hasonló extrém sport. Ez az egyetlen olyan mindennapi táplálék, amely hosszú távon növeli a halálozási arányt.

Néhány étel és a cöliákia

Néhány étel – például a kagyló és az amerikai mogyoró – aller­giás reakciókat (bőrkiütéseket, anafilaxiát) válthat ki, ami veszélyes, sőt néha halálos is lehet. Ám a búza az egyetlen olyan dolog, amely számos megfigyelés szerint kifejezetten növeli a halálozási arányt. Egy csaknem 9 éves vizsgálatsorozatban a cöliákiások és pozitív cöliákiás markerekkel rendelkezők körében a populáció más réte­geihez képest 29,1 százalékkal magasabb volt a mortalitás.

A leg­rosszabb adatokat a 21 éves és annál fiatalabbak körében észlelték. 2000 óta egyébként minden korcsoportban nőtt a halálozási ráta – a nem cöliákiások, de pozitív markerekkel rendelkezők körében több mint a kétszeresére emelkedett a megelőző évekhez képest.

A zöldpaprikával fogyasztása nem fokozza a mortalitást, és ugyanígy nem növeli a tök, az áfonya vagy a sajt sem. Csakis a búza – és ehhez még csak a cöliákia tüneteinek sem kell megjelenniük.

Közben az EÁMM folyamatosan búzaevésre buzdít. Szerintem az ÉGYF (amely a dohánykereskedelmet is szabályozza) számára nem lenne megerőltető, hogy ugyanolyan figyelmeztető feliratokat tetessen rá a búzából készült élelmiszerek csomagolására, mint a cigarettákra:

AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS FIGYELMEZTETÉSE: A búza minden formája súlyosan veszélyezteti az egészséget!

2010 júniusában az ÉGYF kiadott egy rendeletet, amely megkö­vetelte a dohányipari cégektől, hogy a megtévesztő „light” „mild”, „alacsony kátránytartalmú” jelzőket távolítsák el a termékeikről, hiszen minden cigaretta egyformán rossz. Ugyanezt a búzával is meg kellene tenni, mert a búza az búza, függetlenül attól, hogy „teljes kiőrlésű”, „finomra őrölt” vagy „magas rosttartalmú”.

Kutatási eredmények! Az Egyesült Királyságban végeztek egy nagyszabású felmérést, amelyben a részt vevő 4700 diagnosztizált cöliákiás mindegyikét öt másik alannyal hasonlították össze. Mindenkinél három és fél évig monitorozták a különböző rákos megbetegedéseket. Kiderült, hogy a cöliákiásoknál 30 százalékkal gyakrabban fordul elő rosszindulatú daganat; döbbenetes módon a viszonylag rövid időszak ellenére minden 33 cöliákiásból 1 rákos lett. A legtöbb tumor valamilyen emésztőszervi rosszindulatú elváltozás volt.

Egy 12 ezer svéd cöliákiással végzett megfigyelésben hason­ló eredményt kaptak: náluk is 30 százalékkal volt nagyobb a gasztrointesztinális rákos megbetegedések kockázata. Az alanyok nagy száma miatt kiderült, hogy rendkívül sokféle gyomor-bél­rendszeri rosszindulatú daganat alakulhat ki, köztük emésztőszervi limfómák, a garat, a nyelőcső, a máj és az epeutak, valamint a has­nyálmirigy valamilyen rákja. Svédországban a cöliákiások halálozási aránya 30 év alatt duplájára nőtt a normál populációhoz képest.

Rúzsos szájjal ne egyen nápolyit!

Még a gluténtartalmú ételek súlyos következményeit ismerő cöliákiásoknak is gondot okoz a búzamentes étrend betartása, pedig a feladat látszólag egyszerű. A búza mindenütt jelen van; a feldolgozott ételektől a receptköteles gyógyszerekig mindenbe kerül belőle, sőt néhány kozmetikumba is. A búza maga a szabály, nem pedig a kivétel.

Egy egyszerű búzamentes reggeli előállításakor valóságos akna­mezőre tévedünk

Palacsinta, nápolyi, francia kenyér, müzli, muffin, kifli, pirítós… – tessék választani! A rágcsálnivalókkal sem jobb a helyzet; nagyon nehéz lenne búzamentes ropit vagy sós kekszet találni. Elképzelhető, hogy a hasi görcseinket és a hasmenésün­ket az az új gyógyszer okozza, amelynek az aprócska pirulájának a vivőanyagában kevéske búza is van.

A becsomagolt rágógumi lapkáit azért lisztezik be, hogy ne ragadjanak bele a csomagolásba. A rúzsban levő hidrolizált búzafehérjétől begyullad a torkunk vagy megfájdul a hasunk. A templomban a megszentelt ostya… – igen, természetesen az is búzából készül.

A gluténmentes életmód nehézségei

Néhány embernek az a kevés glutén is elég ahhoz, hogy hascsikarása és hasmenése legyen, ami egy morzsányi kenyérben vagy a körme alá kerülő kézkenőcsben van. A gluténmentes életmód betartásakor a legapróbb hiba is komoly következményekkel járhat.

Egy cöliákiást rengeteg kellemetlenség érhet az éttermekben, az üzletekben és a gyógyszertárakban, ezért mindig nagyon oda kell figyelnie. A helyzeten az alulfizetett eladók és a túlhajszolt pati­kusok sem tudnak sokat segíteni. A rántott padlizsánt felszolgáló tinédzser pincérlány nem tudja, és nem is érdekli őt, hogy mit jelent a gluténmentesség. A barátok, a szomszédok és a családtagok azt hiszik, hogy a szegény cöliákiás egy fanatikus őrült.

Nem marad más hátra, mint az állandó odafigyelés mindenre, amiben glutén lehet – a rozsra és az árpára is. Kellemetlen hír, hogy a búzatartalmú élelmiszerek száma évek óta növekszikami világosan jelez két dolgot: a probléma iránti közönyt és a „teljes kiőrlésű búza” töretlen népszerűségét.

Címkék: , Katgóriák: Búza nélkül

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tíz + 19 =