A diagnózis megbeszélése

A feleségemet most diagnosztizálták Alzheimer-kórral. El kell-e neki mondani a diagnózist, és ha igen, ki mondja el neki?

Bár azt gondolhatja, hogy ez nehéz és fájdalmas lenne a feleségének, lehet, hogy mégis az a legjobb, ha elmondja neki a diagnózist. Ma már sok orvos elmondja a betegnek, ha demenciát állapított meg nála. Első lépésként meg kell beszélnie a dolgot a felesége orvosával. Lehet, hogy ő a legalkalmasabb személy rá, hogy elmondja a feleségének a diagnózist. Sok előnye van, ha a felesége tudja, mit állapítottak meg nála:

  • megértheti, miért vannak gondok a memóriájával;
  • együtt megtervezhetik a jövőt: például megtehetik a szükséges jogi és pénzügyi lépéseket, vagy a felesége akár szabadságra is mehet;
  • meg lehet beszélni és tervezni vele a gyógyszeres kezelését;
  • nem kell titkolózni előtte.

Az, hogy elmondják-e a feleségének a diagnózist, bizonyos fokig attól is függ, hogy az Alzheimer-kór mennyire előrehaladott stádiumában van.

A férjem, aki Alzheimer-kóros, nagyon elkeseredik, ha elfelejt valamit. Emlékeztessem a diagnózisra, hogy megérthesse, mi történik vele?

A demencia korai szakaszában levő betegek egy része tudatában van annak, hogy romlik a memóriája. Ha finoman emlékeztetik őket ennek okára, segíthet, hogy ne érezzék magukat nyomás alatt, és csökkentheti a stresszt. A betegség előrehaladtával azonban az Alzheimer-kóros betegek általában megszűnnek tudatában lenni a betegségüknek. Az Alzheimer-kór előrehaladottabb szakaszában levő beteg emlékeztetése a feledékenységére nem fog segíteni megértetni vele az állapotát, viszont elkeserítheti a beteget.

Az édesanyámnál, aki velünk él, Alzheimer-kórt állapítottak meg. Annyira aggódtam érte, hogy nem tudtam kitalálni, mit mondjak a gyerekeimnek. Tudják, hogy valami nincs rendben a nagyival.

Mit mondjak nekik?

A gyerekek nagyon rugalmasak, és általában jól reagálnak arra, ha az igazat mondják nekik. A lehető legérthetőbben magyarázza el nekik a tényeket, és adjon nekik minél több alkalmat, hogy kérdezzenek. A lehető leghamarabb beszélnie kell velük, mert lehet, hogy önmagukat hibáztatják a nagymama furcsa viselkedéséért. Valószínűleg meg fognak könnyebbülni, ha megtudják, hogy egy betegség miatt viselkedik így. Ez mindannyiuk számára nehéz időszak. Úgy segít legjobban a gyerekeinek feldolgozni a helyzetet, ha rengeteg magyarázatot, megnyugtatást, ölelést és szeretetet ad nekik.

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

egy × 3 =