“A férjem az Alzheimer-kór korai szakaszában van. Mivel foglalhatom le?”

A betegség korai szakaszaiban valószínűleg nem lesz nehéz lekötnie a férje figyelmét. Valószínűleg boldogan fog önnek segíteni a mindennapi házimunkában, például a portörlésben, a terítésben és az asztal leszedésében. Nem baj, ha elfelejti, hogy ezeket már megcsinálta egyszer, és újra és újra elvégzi a feladatot. A főzésben és a mosogatásban is segíthet önnek. Ha van kertjük, rengeteg egyszerű kerti munkát végezhet. A napi séta valószínűleg mindkettőjüknek jót fog tenni, és a beszélgetéshez is alapot szolgáltat. Ha rajta tartja a szemét, a férje valószínűleg el tud menni önnel a közeli boltokba.

Ha a férje hozzászokott, hogy időnként eljár egy kiskocsmába, vagy éppen étteremben eszik, valószínűleg jót tesz, ha segít neki, hogy a lehető legtovább fenntartsa ezt a szokását. Az esetleges kínos helyzetek elkerülése érdekében jó, ha négyszemközt beszél az adott intézmény tulajdonosával vagy vezetőjével. Az is jót tehet a férjének, ha napközi otthonba jár.

Ha társasági ember a férje, élvezni fogja, ha barátok és rokonok látogatják meg. Általában jobb, ha a beteg kerüli a nagy összejöveteleket, mert ezeket nehezebb követnie. Lehetőleg előre figyelmeztesse a látogatókat, ha még nem tudnak a férje memóriagondjairól. Amíg a férje még a betegség korai szakaszában jár, jó, ha segít neki albumot készíteni az életéről, amelyben fényképeket és egyéb emlékeket gyűjt össze a régi időkről. Ez segít neki, hogy betegsége súlyosbodásával továbbra is emlékezzen a múltjára. Később a gondozásában segítő idegeneknek is hasznos lehet, ha együtt nézegethetik az albumot.

A betegség későbbi szakaszaiban nehezebb lesz lefoglalnia a férjét, de megéri a fáradságot. Nemcsak hogy segíteni fog neki, hogy a lehető legjobban kihasználja az életét, de segít megelőzni a további egészségügyi problémákat is, például azokat, amelyek a mozgáshiány következtében alakulhatnak ki. A könnyű testmozgás – például zenére – általában nagyon népszerű tevékenység. A férje korábbi hobbijaival kapcsolatos ismétlődő feladatok nagyon jók az érdeklődés fenntartására és az idő eltöltésére. A férje például élvezheti, ha ön felolvas neki, vagy ha zenét hallgat, még ha újra és újra ugyanazt a darabot hallja is.

A férjem egyelőre még élvezi, ha egyedül elmehet otthonról, és aztán megkeresi a hazavezető utat. Viszont mindig ugyanabba a boltba megy: az optikushoz. Megáll a pultnál, és beszélget az eladóval. Végül aztán elmegy, de úgy tűnik, ez a bolt a mániája.

Mit csináljak?

Ez meglehetősen ártalmatlanul hangzik. Valószínűleg az a legjobb, ha elmagyarázza az eladónak, mi baja a férjének, és javasolja, hogy az ilyen alkalmakkor tapintatosan nyugtassák meg és küldjék haza őt. Ha aggódik, hogy a férje eltévedhet út közben, vegye rá, hogy vigyen magával valamilyen személyazonosító eszközt.

Anyámnál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, de még mindig egyedül lakik a két macskájával. Nagyon kötődik hozzájuk.

Ön szerint jó, ha megtartja őket?

Az állattartás jót tehet egyes Alzheimer-kóros betegeknek, főleg a betegség korai szakaszaiban. Az állatok társaságot nyújtanak és segítenek, hogy a beteg aktív maradjon. Amíg úgy érzi, hogy az édesanyja gondozni tudja a macskákat, a legjobb, ha nála hagyja őket. Ha úgy gondolja, hogy a beteg már nem bírja ellátni a feladatot, meg kell változtatnia a felállást. Ha ön vagy az édesanyja valamelyik szomszédja magához tudja venni a macskákat, az édesanyja továbbra is láthatja őket. Ha ez nem kivitelezhető, beszélje meg a helyzetet a helyi állatvédő szervezettel.

Kutatási eredmények:  Kutatások kimutatták, hogy az állatokkal való kapcsolat jót tesz az otthonokban élő időseknek is.

Azt javasolták, hogy a feleségem járjon napközi otthonba. Milyen tevékenységeket végezhet ott egy Alzheimer-kóros?

Szinte alig található olyan idősek napközi otthona, ahol Alzheimer-kóros és egyéb demens betegeket is fogadnának. A helyi önkormányzatok jelenleg nem üzemeltetnek demens betegek ellátására szolgáló napközi otthonokat.

A demens betegek napközi otthonai is különbözhetnek egymástól, de néhány tevékenység valószínűleg mindenhol ugyanúgy megtalálható. Hogy pontosan mi történik, az függ attól, hogy hányan vannak a napköziben, mennyire súlyos az állapotuk, és milyen jól képzett a személyzet.

A napközi otthon által nyújtott gyakorlati segítség lehet például a fürdetés, a hajvágás vagy a pedikűr. A gondozottak kapnak ebédet. További tevékenység lehet például a zenehallgatás, az egyszerű torna, vagy a visszaemlékezés-terápia. Ezeket gyakran csoportosan végzik.

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tizenhárom − hét =