Az agytorna segít lelassítani a demenciát?

Erre a kérdésre nincs pontos válasz, de egyes kutatások szerint a demens betegnek jót tesz, ha arra biztatják, hogy használja az agyát. Azonban nagyon kell vigyázni, nehogy túlterheljük a beteget az agymunkával (például olvasással, festéssel, játékokkal), mert ez előrehozhatja a krízist, ami akkor következik be, ha a beteg rájön, hogy már nem képes egyszerű dolgokat önállóan elvégezni. Amennyiben ezt sikerül elkerülni és a beteg továbbra is biztonságban érzi magát, valószínűleg csak jót tehet, ha ingergazdag környezetet biztosítunk a számára.

A feleségem az Alzheimer-kór nagyon korai szakaszában van, és rettenetesen frusztrálja az emlékezete romlása.

Hogyan tudok neki segíteni?

Leginkább azzal segíthet a feleségének elviselni az emlékezetromlást, hogy biztatja őt, hogy használja ki a mindennapi emlékeztetőket, és hogy személyes „emlékezetfrissítőket” talál ki. Mindannyian támaszkodunk az órák, naptárak, naplók, újságok és hasonlók által nyújtott információkra. A memóriazavarral küzdő betegeknek ezekre a mindennapi segédeszközökre sokkal nagyobb szükségük van. Könnyebbnek fogják találni az életet, ha személyes emlékeztetőik is vannak, például saját üzenőtáblájuk, listáik és emlékeztető céduláik.

Valószínűleg az lesz a legjobb, ha a felesége és ön együtt találják ki a szükséges „emlékeztetőket”.

Íme néhány tanács, ami hasznos lehet:

  • Tartsa az ismerős tárgyakat a megszokott helyükön, ahol a felesége látja őket.
  • Ellenőrizze, hogy minden óra a pontos időt mutatja-e.
  • Jelölje meg az aktuális napot a naptárban, például úgy, hogy kihúzza az előzőeket.
  • Akasszon ki üzenőtáblát egy jól látható helyre, és szokjon rá a használatára.
  • Írjon egy listát a napi tevékenységekről, és tegye olyan helyre, ahol könnyű megtalálni. Biztassa a feleségét, hogy gyakran nézzen rá, és húzza ki a dolgokat, ha végzett velük.
  • Ha kénytelen egyedül otthon hagyni a feleségét, írjon világos üzenetet, hogy hol van és mikor jön vissza. Próbáljon rendszeresen ugyanabban az időpontban elmenni otthonról, hogy a távolléte a napirend részévé váljon.
  • Tegyen ki névvel ellátott fényképeket a családtagokról, barátokról, írja bele a neveket a fényképalbumokba, és biztassa a feleségét, hogy gyakran nézze végig őket. Az Alzheimer-kór korai szakaszában levő betegeknek gyakran megvannak a saját módszereik arra, hogy felidézzenek dolgokat.

Nagyon bosszant, hogy a feleségem elfelejti, ami éppen azelőtt történt. Nem lehetne az Alzheimer-kóros betegek emlékezetét újrafejleszteni?

Az Alzheimer-kór egyik fő problémája a rövidtávú memória leépülése. Ez azt jelenti, hogy a betegek elfelejtik azt, ami éppen azelőtt történt. Ha belegondol, anélkül is meg tudná mondani, hogy nagyjából hány óra van, hogy az órájára nézne. Valószínűleg arra is emlékszik, hogy mikor ivott utoljára, mit reggelizett és milyen hónap van. Alzheimer-kór esetén ezek a dolgok elvesznek a memóriából, ezért a beteg összezavarodik. Például elfelejti, hogy már megebédelt, és még egyszer kér ebédet.

A legtöbben úgy gondolják, hogy az Alzheimer-kóros betegek memóriáját nem lehet újrafejleszteni. Azonban ki lehet találni különböző emlékeztető módszereket, amelyek – legalábbis a betegség korai szakaszában – megkönnyítik a dolgukat. Például a beteg tud teát főzni, ha le vannak írva számára a teafőzés lépései. Arra azonban feltétlenül szükség van, hogy a beteg ne felejtsen el ránézni a papírra, és egyenként végig tudja követni a lépéseket.

Vannak, akik a betegség korai szakaszaiban nagyon hasznosnak találják az üzenőtáblákat és a noteszeket.

A feleségem Alzheimer-kóros. Jó az, ha együtt végigmegyünk a nap eseményein, hogy megpróbáljon visszaemlékezni rájuk, vagy csak időpocsékolás?

Még ha együtt végig is mennek a nap eseményein, a felesége nem fog tudni visszaemlékezni arra, amit éppen tett, vagy amit éppen felidéztek. A rövidtávú memória romlása az Alzheimer-kór egyik fő tünete. A legjobb, amit tehetnek, hogy az adott pillanatban élvezik az együtt töltött időt. Valószínűleg csak mindkettejüket elszomorítja, ha olyan dolgokra emlékezteti a feleségét, amelyekre ő nem emlékszik.

Címkék: , , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tizenhat − kettő =