Mit tegyünk, ha az Alzheimer-kóros beteg keveset alszik?

Az Alzheimer-kóros feleségem alig alszik, és ezért én fáradok el. Úgy hallottam, kerülni kell az altatókat, de mi mással próbálkozhatnék?

Néhány egyszerű irányelv segítségével elkerülheti az altatók használatát. A felesége jobban fog aludni, ha például nappal sokat mozog;

  • ha nem engedi napközben szundítani;
  • ha kerüli a kávét és a teát;
  • ha estéik nyugodt és csendes tevékenységgel telnek;
  • ha nem vacsoráznak nehéz ételeket;
  • ha biztosítja, hogy a hálószoba meleg és kényelmes legyen .

Ha a gyakorlati tanácsok nem segítenek, és a fáradtság továbbra is megnehezíti az ön életét, újra meg kell fontolnia az altatók alkalmazását. Általában jobb kerülni őket az Alzheimer-kóros betegek esetében, mert az altató fokozhatja a zavartságot. Néha azonban ez a legjobb megoldás.

A férjem néha egész nap alszik, és ilyenkor persze egész éjjel ébren van. Ennek eredményeképp én semmit nem alszom, és roppant ingerlékeny vagyok.

Mit tehetnék?

A férjének valószínűleg felborult az időérzéke, és nem tudja megkülönböztetni az éjszakát a nappaltól. Próbáljon olyan napirendet kialakítani a számára, ami a lehető legjobban lefoglalja napközben. Hacsak nem akarja kihasználni a jól megérdemelt pihenőt, ne engedje a férjét elszundítani. Lehet, hogy a férje jobban fog aludni éjszaka, ha naponta sétálni mennek. Győződjön meg róla, hogy éjszaka kényelmesen fekszik, és hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű.

A vastag függönyök sokat segíthetnek. Ha a férje nehezen helyezkedik el az ágyban, kényelmesebben alhat egy nagy székben vagy a kanapén. Mielőtt lefekszik, küldje el WC-re. Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy felébred éjszaka, és segít megelőzni az ágybavizelést is. Ha mégis felkel éjjel, finoman emlékeztesse rá, hogy még éjszaka van. Ekkor valószínűleg könnyen visszaviheti az ágyához. Jó megoldás az is, ha egy időre elvonja a figyelmét, majd szól, hogy ideje mindkettejüknek lefeküdni. Próbáljon határozott és megnyugtató lenni.

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

17 + 13 =