Düh és keserűség egy demens hozzátartozónk ápolásakor?

Normális, ha feldühödök, amikor anyám vég nélkül ismételget dolgokat? Minden gondozónak szentnek kell lennie?

Nem, nem kell szentnek lennie. Más gondozók sem azok. Ön egy átlagos ember, aki megpróbálja a legjobbat nyújtani egy nagyon nehéz helyzetben. Az ismétlődő cselekedetek – például újra és újra ugyanazon kérdések feltevése, kiabálás vagy tárgyak elrejtése – gyakoriak a demens betegeknél, és rettenetesen idegesítőek tudnak lenni. Nem csoda, ha néha dühbe gurul, és úgy érzi, hogy csak egy szent bírná tovább.

Valószínűleg nem tesz jót önnek, ha elveszti a türelmét, az édesanyján pedig egész biztosan nem segít. Próbálja megérteni az édesanyja efféle viselkedését, és próbálja megszüntetni vagy mérsékelni. Ha úgy érzi, dühbe fog gurulni, próbálja ki azt, hogy átmegy egy másik szobába vagy ki a kertbe. Talán ott szabadon sikíthat, vagy kisírhatja magát, vagy csak vehet egy mély levegőt és megnyugodhat.

Nem kell egyedül kezelnie ezeket a problémákat. A FEHT info-vonalat tart fenn, ahol segítenek önnek, hogy lakókörnyezetében kikkel léphet kapcsolatba. Legjobb, ha az orvosától vagy a körzeti pszichiátriai gondozótól kér tanácsot, hogy hogyan kezelje az édesanyja ismétlődő cselekvéseit. Feltétlenül kérjen rendszeres kisegítő gondozást is.

A férjem örökké elkószál, és folyton a rendőrség hozza vissza. Annyira mérges leszek rá, és gyakran az lesz a vége, hogy kiabálok vele. Tudom, hogy ez egyikünknek sem jó.

Mit kellene tennem?

Teljesen természetes, hogy ilyen körülmények között feldühödik. Az aggodalmat követő düh gyakori reakció. Valószínűleg azért lesz mérges a férjére, mert aggódott érte, és attól félt, hogy valami szörnyűség történt vele. Próbálja emlékeztetni önmagát, hogy a férje nem tehet a viselkedéséről. Az elkószálás gyakori a demens betegek körében. Amikor a férjét hazaviszik, valószínűleg nagyon rémült és összezavarodott. Ahelyett, hogy dühös lenne rá, meg kell próbálnia megnyugtatni, megvigasztalni és visszatéríteni a rendes napirendjéhez.

A férjem szobáról szobára követ, még akkor is az ajtó előtt áll, amikor WC-n vagyok.

Úgy érzem, soha nincs saját terem, emiatt nagyon feszült vagyok és hajlamos vagyok arra, hogy felcsattanjak. Mit csináljak?

A férje azért követi önt, mert bizonytalanul érzi magát. Valószínűleg azt hiszi, hogy ön nem fog visszajönni, és ez nagyon elkeseríti.

Fontos, hogy amikor kimegy a szobából, nyugtassa meg a férjét, hogy pár perc múlva vissza fog jönni. Ugyanakkor jó lenne, ha megkérne egy barátot vagy egy szomszédot, hogy néha üljön le a férjével, hogy önnek több tere legyen. Ettől valószínűleg nyugodtabbnak fogja érezni magát, és könnyebben el tudja viselni a férje ragaszkodását.

Egyáltalán nem bánom, hogy gondoznom kell anyámat, aki Alzheimer-kóros és nem bírja egyedül, de nagyon elkeserít, ahogy a bátyám és a felesége viselkednek. Soha nem hívják, hogy anyám náluk töltsön pár napot, és ők sem jönnek soha látogatóba.

Feladtam az állásom, úgyhogy egy keresetből élünk, de a bátyám egyáltalán nem járul hozzá az anyagiakhoz. Azt hiszem, legutoljára három hónapja telefonált. Mit csináljak?

Az Alzheimer-kór nem csak a beteget érinti, az egész családra és sok különböző kapcsolatra is hatással van. Néha a család egyetlen tagja cipeli az egész terhet, mint ön is, míg mások, mint a bátyja, távol maradnak, és úgy tesznek, mintha a probléma nem tartozna rájuk. Ez sokszor vezet keserűséghez és családi viszályokhoz.

Ha van rá mód, hogy találkozzon a bátyjával és beszéljen vele, tegye meg. Lehet, hogy számára is nehéz ez a helyzetet, vagy úgy gondolja, hogy ön sokkal gondoskodóbb nála, vagy nem tudja elfogadni az édesanyjuk betegségét.

Ha nem tudja rávenni a bátyját, hogy ne vonja ki magát teljesen, jobb lesz, ha máshol keres segítséget. A lehető legtöbbször vegyen igénybe kisegítő gondozást és tartson szünetet. Kérje meg az önök-kel foglalkozó szociális munkást, hogy segítsen az elérhető segélyek kérvényezésében. Ha magára is jobban oda tud figyelni, lehet, hogy kevésbé lesz feszült és elkeseredett a bátyja miatt.

Címke: , , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

2 × 3 =