Gyógyszerek szedése demencia esetén

Anyámnak felírtak pár gyógyszert az Alzheimer-kór ellen, de tudom, hogy el fogja felejteni bevenni őket.

Mit tegyek?

Az édesanyjának valószínűleg az Alzheimer-kór kezelésére kifejlesztett egyik gyógyszert írták fel. Ezeket a szereket legalább naponta kell szedni ahhoz, hogy valóban javíthassák az édesanyja állapotát. Ha valaki minden nap figyelmeztetné, hogy bevegye a gyógyszereket – akár csak telefonon -, az megoldaná a problémát. A másik lehetőség, hogy rekeszes gyógyszeres dobozt vásárol neki. Ezeket a patikában lehet kapni, és minden napra külön rekeszük van. Ön vagy egy másik gondozó a hét elején a hét minden napjára beteheti a gyógyszert a doboz megfelelő rekeszébe az édesanyja számára. Egy ilyen doboz magától is emlékeztetheti az édesanyját arra, hogy bevegye a gyógyszert. Azt is könnyen tudni fogja belőle, hogy bevette-e már az aznapi adagot.

A férjemnek több különböző tablettát írt fel az orvos. Nem tudom biztosan, hogy melyik mire való, de nagyon nehezen tudom rávenni, hogy az összesét bevegye, főleg a nagyobbakat.

Mit tegyek?

Elég gyakran előfordul, hogy a demens betegek nem akarják bevenni a tablettákat. Általában akkor fordul ez elő, ha a beteg már nincs tudatában, hogy valami baja van, és ezért nem érzi szükségét, hogy gyógyszereket szedjen. A tabletták lenyelésének problémája a demencia későbbi szakaszaiban a nyelési nehézségekre vezethető vissza.

Először is beszéljen a férje orvosával.

Az orvos el fogja magyarázni, melyik tabletta mire való, és melyik fontosabb, mint a többi. Ekkor megpróbálhatja rávenni a férjét, hogy a tablettáknak leg-alább egy részét vegye be. Az orvos esetenként csökkenteni tudja a felírt tabletták számát. Ez sajnos nem mindig lehetséges, ha a tabletták valami komoly rendellenességet, például magas vérnyomást, szívelégtelenséget, cukorbetegséget vagy epilepsziát gyógyítanak. Ha a férjének magával a nyeléssel van baja, egyes gyógyszereket esetleg folyadék formában is beveheti, illetve tapasz formában a bőrre helyezhetők.

Egy ponton majd el kell döntenie, hogy milyen messzire hajlandó elmenni azért, hogy a férje bevegye a gyógyszereit. Egyes gondozók nagyon ellenzik, hogy csellel vagy erőszakkal vegyenek rá valakit, hogy akarata ellenére bevegyen egy gyógyszert. Másokat ez egyáltalán nem izgat, mert meg vannak győződve róla, hogy a gyógyszer bevétele a beteg érdeke. Fizikai erőszak alkalmazása majdnem minden esetben csak ront a helyzeten. Nem megfelelő együttműködés és nyelészavar esetén a tapasz gyógyszerformák alkalmazása lényegesen megkönnyíti a kezelést.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

15 + 17 =