Információforrások ápoló-gondozó otthon kereséséhez

Azt hiszem, elérkezett az idő, hogy ápoló-gondozó otthont keressek demens édesanyám számára. Honnan tájékozódhatok az otthona közelében levő gondozó otthonokról?

A helyi önkormányzat szociális szervezetétől/szakemberétől kaphat részletes tájékoztatást a helyben vagy a helyben nem elérhető ápoló-gondozó otthonokról és igénybevételük módjáról. Ha az ön által igényelt szociális szolgáltatás helyben nem elérhető, az információs szolgáltatást nyújtó intézkedik az ellátási lehetőségek felkutatása érdekében, valamint segítséget nyújt önnek az ellátást nyújtó intézménnyel való kapcsolatfelvételben és az ügyintézésben. Előfordulhat, hogy a szolgálatnál rendelkezésre álló listák csak az otthonok nevét és címét tartalmazzák, úgyhogy lehet, hogy önnek kell kiderítenie, mely otthonokban gondoznak demens betegeket.

Egyéb jegyzékek is beszerezhetők szabad kereskedelmi forgalomban, amelyek némelyike a minisztériumok segítségével készült. A különböző jegyzékek hasznos információkat tartalmaznak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az otthonok tulajdonosai által nyújtott tájékoztatás alapján állítják össze őket, és reklámokból tartják fenn magukat. Néha azt sugallják, hogy tévedhetetlenül képesek otthonokat ajánlani, de ebben a kérdésben feltétlenül önnek kell döntenie.

Egyik lista vagy jegyzék sem vizsgál vagy ajánl otthonokat

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egyetlen lista sem lehet teljesen pontos, vagy a pillanatnyi helyzetnek megfelelő. Mindig önnek kell megtalálnia az édesanyja számára megfelelő árú önkormányzati/privát/-egyházi otthont. Ha az édesanyjának ápoló-gondozó otthoni ellátásra van szüksége, ezt a helyi önkormányzat szociális munkatársa köteles felmérni. Az otthonok felkeresése és válogatása nagyon időigényes lehet, de általában megéri a fáradságot.

Próbáljon kérdezősködni az ismerőseinél, hogy tudnak-e ajánlani valamit

Fontos, hogy előre tervezzen, mert a jó otthonokban gyakran teltház van, és várólistát vezetnek. Ne hagyja figyelmen kívül mérlegelésekor azt sem, hogy a gondozó otthon milyen távolságra van az ön lakóhelyétől! Az otthonok szakmai munkájáról a Megyei Módszertani Intézményektől kérhet bővebb információt. Mindemellett feltétlenül érdemes felkeresnie és összehasonlítania a konkrét szociális intézményeket, illetve tájékozódnia szakmai programjukról, szolgáltatásaikról és azok térítési díjairól.

Minden személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátás (önkormányzati/privát/egyházi) államilag támogatott és engedélyezett ellátás. Az egyszeri használatba vételi díj és a személyi térítési díj mértékében ugyan lehetnek különbségek, de a szakmai munka színvonalában elviekben nem. Mindezek ellenére sajnos a gyakorlatban igen jelentős különbségek tapasztalhatók az intézmények szakmai színvonalában és a személyzet szakmai felkészültségében.

Hamarosan elérhetővé válik az országos intézményi informatikai adatbázis az interneten. Elérhetőségéről a Megyei Módszertani Intézményeknél kérhet felvilágosítást.

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

5 − 4 =