Jelenleg melyek a demencia kutatásának fő területei?

A kutatás jelenleg az alábbi fő területekre összpontosul: a különböző demencia típusok okainak kutatása, az Alzheimer-kór agyra gyakorolt hatása, egyszerű vizsgálati módszerek kidolgozása, a demencia súlyosbodásának gyógyszeres lassítása, a viselkedésbeli változások kezelése és a gondozók támogatása.

A különböző demencia típusok agyra gyakorolt hatásairól már sokat kiderítettek, a változások okairól azonban sokkal kevesebbet tudunk. Amíg a kutatók meg nem találják a betegség fellépésének okát, nem sok remény van a gyógymód kidolgozására.

Az elmúlt évek legizgalmasabb felfedezéseinek egy része a betegség lassítására kifejlesztett gyógyszerek területén történt. Ma már több ilyen gyógyszer is kapható, és sokkal több kutatást folytatnak a demencia gyógyszeres kezelésének továbbfejlesztésére.

Hol kaphatok naprakész, megbízható információt az Alzheimer-kór és a többi demencia fajta kutatásáról?

Amennyiben rendelkezik a világhálóra csatlakozó számítógéppel, a demenciáról szóló naprakész információ legjobb forrása valószínűleg az internet.

Az „Alzheimer-kór”-ra történő keresés valószínűleg több száz weboldalt fog kiadni, és ezek közül sok fog pontatlan vagy félrevezető információt tartalmazni. Ha ön beszél angolul, annak érdekében, hogy az ön által talált információ pontos és magas színvonalú legyen, keressen a www.omni.ac.uk oldalon keresztül.

Az újságok, magazinok, rádió- és tévéműsorok gyakran adnak hírt az Alzheimer-kór és a többi demencia típus kutatásáról. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy nem minden általuk közölt információ pontos, és a populáris média gyakran felfújja az ígéretesnek tűnő korai kutatási eredményeket. Túlságosan gyakran derül ki, hogy az állítások túlzóak vagy helytelenek voltak.

 Honnan származik a pénz, amit az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek kutatására fordítanak?

A gyógyszerkutatásokat három fő forrásból finanszírozzák. Ezek: az állam (az adóbevételekből), a gyógyszergyárak és különböző jótékony szervezetek.

Az Egyesült Királyságban például a gyógyszergyárak együttesen az összes orvosi kutatási költségek több mint 50%-át fedezik. Az új gyógyszerek kifejlesztése rengeteg pénzbe kerül, de egy olyan gyakori betegség, mint az Alzheimer-kór sikeres gyógyszerének eladásából származó bevételek is potenciálisan óriásiak. A gyógyszergyárak a saját laboratóriumaikban folyó kutatásokat finanszírozzák, és gyakran szerveznek egy-egy ország különböző központjaiban sok kutatót foglalkoztató vizsgálatokat is.

A jótékony szervezetek, például a brit Alzheimer Társaság is, jelentős pénzeket költenek évente a kutatásra. A jótékonyságból befolyt összeget általában egy bizonyos kutatásra fordítják, amelyet nagy gonddal választanak ki a kutatás hatékonysága és minősége alapján. Az utóbbi években az Alzheimer Társaság a diagnózissal, az agysérülésekkel, az elesés megakadályozásával, a gondozókat érő stresszel és az Alzheimer-kór neurokémiájával kapcsolatos kutatásokat finanszírozott.

A demencia kutatása is olyan nemzetközi együttműködésben zajlik, mint az AIDS kutatása?

A demenciát kutató egyes projektek általában helyi vagy nemzeti jellegűek. A projekteken dolgozó kutatók ugyanakkor a szélesebb tudományos társadalom tagjai. A különböző országok tudósai gyakran találkoznak nemzetközi konferenciákon, hogy megosszák egymással gondolataikat és kutatási eredményeiket. Ilyen konferenciákat rendező szervezet többek között a Nemzetközi Pszichogeriátriai Szövetség, Nemzetközi Alzheimer Társaság és a Európai Alzheimer Társaság. A kutatók ezenkívül rendszeresen olvasnak más országokban kiadott orvosi szaklapokat és az interneten keresztül kommunikálnak külföldi kollégáikkal.

 A nagy hírverés ellenére úgy tűnik, nem sok anti-demencia gyógyszer lát napvilágot. Miért?

A világon több ezer tudós dolgozik azon, hogy jobb gyógymódokat találjanak a demenciára. Amikor egy potenciálisan hatásos mód-szerre bukkannak, ez izgalmas hírnek számít, ezért nagy nyilvánosságot kap. Sok „felfedezésről” aztán sose hallunk többet, vagy azért, mert nem váltak be olyan jól, mint kezdetben gondolták, vagy mert kiderült róluk, hogy nem biztonságosak. Még akkor is, amikor egy kutatási vonal végül új gyógyszer, például a donepezil kifejlesztéséhez vezet, hosszú évek telnek el a kezdeti eredmények és a gyógyszer piaci engedélyezése között.

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

3 × 5 =