Jogi és pénzügyi intézkedések (Alzheimer-kórosnál)

Idővel majdnem minden Alzheimer-kóros vagy egyéb demens beteg képtelenné válik saját pénzügyeinek kezelésére, és sok gondozó kényszerül szembenézni valamilyen jogi vagy pénzügyi problémával. A legtöbb valódi nehézség tervezéssel elkerülhető vagy csökkenthető. A demens betegek és gondozóik többféle állami és önkormányzati segélyt is igényelhetnek. Ezek igénylésének szabályai azonban bonyolultak, ezért fontos, hogy egyéni tanácsadáson vegyenek részt.

Fontos megjegyeznünk, hogy a segélyek és azok mértéke időről-időre változik, tehát az itt leírt információ csak általános irányadó lehet. A helyi önkormányzat polgármesteri hivatala, szociális osztálya/szociális ügyintézője/szociális információs szolgáltatása, és a helyi lakossági jogsegély szolgálat nagyon hasznos információval szolgálhat a segélyekkel és a pénzügyi tervezéssel kapcsolatban.

Azt se felejtse el, hogy amennyiben valaki más pénzügyeit kezeli, mindig meg kell próbálnia az érintett személyt a lehető legjobban bevonni az ügyintézésbe. A demens betegek tudnak döntéseket hozni, még ha már nincsenek is teljesen tisztában a dolgok értékével, és úgy tisztességes, ha a lehető legtöbbet értenek abból, amit helyettük döntenek el.

Az ügyvédek sokszor nagyon drágák és nem is mindig van rájuk szükség, de egy tapasztalt, az időseknek nyújtott jogi tanácsadásban járatos ügyvéd nagyon sokat segíthet, és összességében anyagilag jobban járhat a segítségével.

Hol kaphatok jó tanácsot a jogi és pénzügyi kérdésekben?

Az egyes jogi és pénzügyi problémák nagyon bonyolultak lehetnek, ezért bölcs dolog elfogulatlan tanácsot kérni.

Gyakran a helyi jogsegély szolgálat a legjobb kiindulópont. A tanácsadás ingyenes, az adatokat bizalmasan kezelik, és a személyzet segít megoldani a problémáit és pontos információval szolgál. Egyes ingyenes megyei, illetve városi jogsegély szolgálatoknál pénzügyi és jogi tanácsadó szakemberek is dolgoznak. A jogsegély szolgálat címe és telefonszáma benne van a megyei/városi telefonkönyvekben, de elérhető az interneten is. Jogi kérdésekben fordulhat ellátottjogi képviselőhöz is.

Ha végrendeletet vagy állandó meghatalmazást ír, érdemes felvennie a kapcsolatot egy ügyvéddel. Hasznos lehet, ha rokonok vagy barátok ajánlása alapján keres valakit a környéken. A fővárosi, illetve megyei Ügyvédi Kamarák listákat vezetnek azokról az ügyvédekről, akik kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek a demens betegek és gondozóik jogi problémáiról (elérhetőségük megtalálható a helyi telefonkönyvekben és az interneten). Amikor először megy ügyvédhez, ne féljen írásos, átlátható költségbecslést kérni, és magyaráztassa el, milyen tevékenységeket fognak elvégezni az ön nevében.

A segélyekről és az ellátott jogi képviselő elérhetőségéről a helyi önkormányzat szociális osztályán/szociális ügyintézőjénél/szociális információs szolgáltatásánál kérhet információt.

Címke: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

egy × három =