Milyen kísérleti kezelések folynak az Alzheimer-kóros betegek számára?

Fejlesztenek új gyógyszereket az Alzheimer-kóros betegek segítésére?

Jelenleg is sok új gyógyszert vizsgálnak, amelyek közül néhány pár éven belül piacra kerülhet. Az utóbbi időben sokat foglalkoznak egy Alzheimer-kór elleni vakcinával. Ez az amiloid prekurzor fehérje kóros, az Alzheimer-betegek agyában található formájának megjelenését akadályozza meg, és lassíthatja a betegség kifejlődését. A védőoltást egereken tanulmányozták, de az ígéretes eredmények ellenére még kiterjedtebb vizsgálatokra van szükség, mielőtt forgalomba kerülhet.

Sok más gyógyszert is vizsgálnak. Ezek többek között az agykárosodás ellen védő anyagok, például az E- és C-vitamin, az ösztrogén, az aszpirin és a selegilin (amelyet a Parkinson-kór kezelésében már alkalmaznak).

Biztos vagyok benne, hogy olvastam valahol, hogy agyszövet átültetéssel ugyanúgy tudják gyógyítani az Alzheimer-kórt, mint a Parkinson-kórt. Ez igaz?

Még nem. Az Alzheimer-kór agyszövet-átültetéssel történő gyógyítása még gyerekcipőben jár. Ezenkívül még ha a kutatások azt mutatják is, hogy a kezelés hatásos lesz, valószínűtlen, hogy az eljárás éveken belül széles körben elterjedtté válik.

Az átültetés elmélete azon a felfedezésen alapul, hogy az idegsejtek egy bizonyos típusa (amelyeket kolinerg neuronoknak neveznek) az Alzheimer-kór súlyosbodásával elhal. Ezek az idegsejtek termelik az acetilkolin nevű vegyületet, ami valószínűleg szerepet játszik a memória működésében. Ha egy Alzheimer-kóros beteg agyába át lehetne ültetni a kolinerg neuronokat, akkor lehet, hogy javulna a memóriája. Hasonló megközelítést alkalmaznak egy másik sejttípussal kapcsolatban a Parkinson-kór kezelésében, mérsékelt sikerrel.

Segítség a kutatásban

A férjemnek azt mondta az orvos, hogy demenciája van, de még korai stádiumban. Megbeszéltük a dolgot, és szívesen segítenénk a gyógymódok kutatásában. Mit tehetünk?

Ahhoz, hogy a férje részt vehessen egy vizsgálatban, különféle követelményeknek kell megfelelnie. Ezek általában a következők: a demencia diagnózisa legyen teljesen megbízható, a demencia tartson a korai stádiumban, és a beteg általános egészségi állapota legyen jó.

Valószínűleg érdemes először a férje háziorvosával beszélni. Ő el tudja önöket irányítani a helyi kórház egy szakorvosához, aki tudhat a közelükben folyó kutatásokról. A FEHT-nek is lehetnek információi a helyi klinikai vizsgálatokról.

Mielőtt bármilyen kutatáshoz csatlakoznak, a következő kérdéseket kell végiggondolniuk:

  • Mire irányul a kutatás?
  • Segíthet-e közvetlenül a férjén, vagy csak később másokon? Mennyi időt kell rááldozni? (Például sok esetben nagyon gyakran be kell járni a klinikára.)
  • Milyen vizsgálatokat fognak a férjén (és önön) végezni?
  • Van esélye annak, hogy a férje csak placebo-t fog kapni?
  • Mi történik, amikor a vizsgálat véget ér? (Például ha a gyógyszer használ a férjének, fogja tudni tovább szedni?) A kutatás vezetői valószínűleg szívesen elbeszélgetnek ezekről a kérdésekről a férjével és önnel.
Címkék: Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

7 + tizenkettő =