Orvosokról – hová forduljunk ha van demens a családban?

“Úgy érzem, hogy mint az összes munkát végző gondozónak, jogom van mindent tudni az édesapám betegségéről.”

Apám orvosa viszont azt mondja, hogy köti az orvosi titoktartás, és nem beszélhet velem a részletekről.

Igaz, hogy az orvos a beteggel áll közvetlen kapcsolatban és köti a beteggel szembeni titoktartási kötelezettség. Ha azonban a beteg nem képes felfogni, mi történik vele, az orvos általában felismeri, hogy a gondozót is be kell vonnia a megbeszélésekbe és döntésekbe. Ma már sok orvos létfontosságúnak tartja a gondozók bevonását a diagnózis és a beteg gondozásának megbeszélésébe.

Továbbá amennyiben a beteg nem képes beleegyezését adni, az orvosnak kötelessége a beteg érdeke szerint eljárni, és ez szinte biztosan azt fogja jelenteni, hogy önnel, mint az édesapja gondozójával fogja megbeszélni a dolgokat. Ha még nem tette volna meg, próbálja elmagyarázni az édesapja orvosának, mennyire fontos önnek, hogy tudja, mi történik.

Ha az orvos még mindig nem hajlandó bevonni önt, több dolgot tehet:

  • Kérdezze meg az édesapját, hogy ön is bemehet-e vele a rendelőbe, amikor felkeresi az orvost. Ha ő beleegyezik, az orvos valószínűleg nem fogja kiküldeni.
  • Ha az édesapja kórházi szakorvosa az, aki nem hajlandó beszélni önnel, próbálja a háziorvossal megbeszélni a problémát, és fordítva.
  • Beszélgessen erről más gondozókkal vagy hívja fel a FEHT infovo-nalát, ahol hasznos tanácsokat adhatnak.
  • Beszéljen más egészségügyi szakemberekkel, például a nővérrel vagy a körzeti pszichiátriai gondozóval.
  • Ha minden kötél szakad, kereshet más orvost az édesapjának.

Édesanyám, aki demencia miatt lakik ápoló-gondozó otthonban, nyugtatókat kap. Ennek egyáltalán nem örülök. Nem kellett volna velem is konzultálniuk?

De igen, ideális esetben önnel is konzultálniuk kellett volna, bár az orvosnak nem kötelessége önnel is megbeszélni a döntéseit. A gyógyszerekre néha azért van szükség, hogy csökkentsék a demens betegek szorongását vagy nehezen kezelhető viselkedését, és lehet, hogy a modern, nem-nyugtató gyógyszeres kezelések az édesanyjának is megfelelnek. Az otthonnak ugyanakkor meg kell próbálnia tájékoztatni önt az édesanyja kezelésében történt bármilyen változásról.

Segíthet, ha az otthon személyzetének tudomására hozza, hogy szeretne továbbra is részt venni az édesanyja gondozását érintő döntések meghozásában. Ha nincs megelégedve az édesanyja kezelésével, az otthon igazgatóján keresztül kérjen időpontot az otthon orvosához.

A férjemnél nemrég Alzheimer-kórt állapítottak meg. A diagnózist a háziorvosunk állította fel. El kell mennie a férjemnek szakorvoshoz is?

A háziorvosok kevéssé jártasak a demenciák felismerésében és gyógyításában, ezért a demencia gyanújának felvetődése esetén mindenképpen a Demencia Centrum szakorvosához kell továbbküldeniük a beteget, ahol egyaránt hozzáférhető az átvizsgálás, a terápia és a gondozás teljes eszköztára. Kizárólag a Demencia Centrumban regisztrált pszichiáter vagy neurológus szakorvos jogosult az Alzheimer-gyógyszerek térítéstámogatással történő felírására is!

Ugyanezen gyógyszereket 6 hónapon keresztül a háziorvos is írhatja majd térítéstámogatással, de kizárólag a Demencia Centrum szakorvosának javaslatára! A háziorvos kérhet igényfelmérést a helyi önkormányzat szociális szervezeteitől/szakembereitől, hogy a beteg megfelelő gondozást és támogatást kaphasson. Egyes esetekben a szociális szervezet azonban szakvéleményt igényel, mielőtt bármilyen intézkedést hoznának. A háziorvos tudni fogja, hogy az ön lakóhelyén mi a teendő.

Címke: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

tizenhat − egy =