Segíthet egy Alzheimer-kóros betegen a természetgyógyászat?

Semmilyen ok nincs, amiért egy Alzheimer-kóros beteg ne próbálhatna ki természetgyógyászati eljárásokat. Sok alternatív gyógyászati megközelítés létezik, többek között a homeopátia, az akupunktúra, a masszázs és az aromaterápia. Sajnos ezek a kezelések természetükből fakadóan gyakran „nem bizonyítottak”, de ez ne befolyásolja önt abban, hogy kipróbálja őket, vagy hogy felvilágosítást kérjen róluk. Egy figyelmeztetés: ha úgy dönt, hogy kipróbálja a természetgyógyászat valamely formáját, tanácsos olyan természetgyógyászt keresnie, aki rendelkezik a megfelelő szakmai szervezet akkreditációjával.

Mi a gingko biloba, és igaz az, hogy segíthet a demens betegeken?

A ginkgo biloba (páfrányfenyő) levelének kivonatát évszázadok óta használják különböző betegségek kezelésére. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy a ginkgo segíthet a demens betegek memória-problémáinak megelőzésében és kezelésében. A kivonat pontos hatásmechanizmusa még nem tisztázott, de az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia esetében hatékony lehet. Egyes európai országokban, például Németországban széles körben használják.

A különféle márkanéven forgalomban lévő ginkgo biloba kivonatát tartalmazó gyógyszerek recept nélkül kaphatóak a gyógyszer-tárakban. A ginkgo gyógytermék változata gyógynövény szaküzletekben és bioboltokban, sőt a gyógynövényeket és táplálékkiegészítő szereket forgalmazó nagyobb drogériákban is megvásárolható.

Ajánlott adagja általánosan napi 120 mg. A klinikai vizsgálatok szerint magasabb adagban hatékonyabb, így ha pl. 80 mg-os formát választ, akkor naponta dupla hatóanyag vihető be. A kivonatnak általában nagyon enyhe mellékhatásai vannak. Ha a beteg szed valamilyen más gyógyszert, kérje ki orvosa tanácsát.

Kutatás

Szerte a világon rengeteg kutatás folyik a különböző demencia típusokkal kapcsolatban. Sürgető szükség van ezekre, mivel az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és a demenciában szenvedők száma növekszik. A demencia elkeserítő betegség, amely a betegen kívül még sokakra kihatással van a környezetében. A demens betegek gondozása mind a gondozást végző személyekre, mind a forrásokat biztosító állami költségvetésre nagy terhet ró. Ez a fejezet a kutatás fő területeiről és a kutatáshoz kapcsolódó témákról szól.

Címkék: Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

17 − 15 =