Személyes higiénia és tisztálkodás Alzheimer-kóros betegeknél

Jellemző az Alzheimer-kóros betegekre, hogy nem szeretik, ha megmossák az arcukat? A feleségemnek a fürdéssel semmi baja nincs, de az arcmosás ellen tiltakozik.

Számít ez?

Ez nem túl gyakori jelenség. A felesége valószínűleg már nem érti meg, hogy szükség van az arcmosásra. Az is lehet, hogy megalázónak találja, hogy valaki más mossa meg az arcát helyette. Természetesen nem számít igazán, hogy tiszta-e az arca vagy sem. Annyit határozottan nem ér meg, hogy emiatt csatákat vívjon vele.

Esetleg vásárolhat egy szép puha mosdókesztyűt vagy arckendőt. Próbálja meg szórakozássá tenni az arcmosást, például vegye rá a feleségét, hogy mossa meg az ön arcát a mosdókesztyűvel, mielőtt ön vagy ő maga megmossa az övét.

A férjem örökké kezet mos. Úgy tűnik, mindig elfelejti, hogy egy perce már megmosta.

A fő baj az, hogy nyitva hagyja a csapokat. Hogy érhetem el, hogy ne árassza el a fürdőszobát?

Többféle speciális csaptelep közül választhat, amelyek megoldják a problémát. Egyesekből csak akkor folyik víz, ha valaki aláteszi a kezét. Mások automatikusan lekapcsolnak egy bizonyos idő vagy vízmennyiség után. Ezek a változtatások drágának tűnhetnek, de ha fogyasztás alapján fizeti a vízdíjat, valószínűleg pénzt is megtakarít vele, nem csak a felmosásra fordított időt. Egy másik módszer -amit valószínűleg már ön is kipróbált -, hogy megpróbál kitalálni valamit, ami elvonja a férje figyelmét a folytonos kézmosásról.

Hogyan tehetem biztonságosabbá a fürdőszobát anyám számára?

A fürdés veszélyes tevékenység lehet, főleg az idős, törékeny demens betegek számára. A fürdőszobák általában csúszósak, és vizesen nehéz felemelni valakit. Használjon csúszásgátló szőnyegeket a kádban és a fürdőszobapadlón. Először mindig a hideg vizet engedje a kádba, és utána engedjen hozzá meleget, nehogy leforrázza magát az édesanyja.

Felszereltethet különleges kapaszkodórácsokat, vagy beszerezhet egy kádülőkét (olyan eszközt, amely betehető a kádba, hogy a fürdőző rá tudjon ülni). Keresse meg az édesanyja orvosát vagy az önkormányzat szociális osztályát/Szociális Információs Szolgálatát az eszközök beszerzésével kapcsolatban. Lehet, hogy kiküldenek egy foglalkozásterápiás szakembert, aki felméri, mire van pontosan szüksége az édesanyjának. Az is lehetséges, hogy a helyi Gondozási Központ egy házi gondozója rendszeresen kimenjen önökhöz megfürdetni az édesanyját.

Alzheimer-kóros férjem csak nagyon nehezen hajlandó fürödni vagy zuhanyozni, és a személyes higiéniája szenved kárt emiatt.

Tud nekem tanácsot adni?

A személyes higiénia problémaköre gyakran nagy tapintatot és diplomáciai készséget igényel. Ha az emlékeztetéses módszer már nem működik, talán az állandó napirend segíteni fog, hogy a beteg ne felejtse el a fürdést. Ha szeretne kibújni a feladat alól, szervezzen neki olyan programokat, amelyek miatt megéri ápoltnak lennie, például a napközi otthon vagy egy barát meglátogatása, esetleg egy törzshelyük felkeresése.

A fürdés utáni dicséret és bátorítás sokkal többet ér, mintha folyton kritizálja a tisztasága miatt. Ha a férje nem tud egyedül fürödni, próbálja csak a legszükségesebb feladatokat átvállalni tőle. Lehet, hogy mindent meg tud csinálni, ami a fürdéshez szükséges, csak segítségre van szüksége, hogy megtalálja a helyes sorrendet.

Lehet, hogy a férje örülni fog, ha neki is marad valamennyi befolyása a fürdés felett. Megkérdezheti tőle például, hogy reggel vagy este szeretne fürdeni. Lehet, hogy azt is elfogadja, ha egyszerűen azt mondja neki, hogy előkészített neki egy kád meleg vizet, mivel „általában lefekvés előtt szokott fürödni”. Tekerje fel a fűtést a fürdő-szobában, és próbálja a minimálisra csökkenteni azt a benyomást, hogy a fürdés egy elvégzendő feladat. Az idősek egy része soha vagy csak ritkán fürdik vagy zuhanyozik, helyette lavórban vagy mosdó-kagylónál mosdanak. Ha azelőtt a férje is ezt tette, jobb, ha ezt folytatja, mint ha új rendszert próbál meghonosítani.

Kérdezz-felelek!

Amikor az idős Alzheimer-kóros édesapámnak segítek levetkőzni vagy megfürdeni, gyakran segítségért kiabál és megpróbál ellökni magától.

A fürdés és levetkőzés sokak számára mindig is privát dolog volt, és könnyen lehet, hogy az édesapja is közéjük tartozik. Nagyon furcsának tűnhet neki, hogy segítségre van szüksége, hogy végrehajtsa ezeket a feladatokat. Az is lehetséges, hogy már nem ismeri meg, és így a magánszférájába betolakodó idegenként kezeli önt.

Ha az édesapja izgatottá válik, amikor megpróbálja megfürdetni, a legjobb, ha későbbre halasztja a fürdést. Ha a gond nem múlik el idővel, lehet, hogy érdemes a helyi Gondozási Központ egy házi gondozóját kihívni, hogy ő fürdesse meg.

Gyakran előfordul, hogy egy Alzheimer-kóros beteg inkontinenssé válik? A zavartság okozza, vagy lehetséges más ok is?

Sok Alzheimer-kóros beteg válik alkalmanként inkontinenssé. Ezt gyakran a zavartság okozza, de más lehetőségekről is tudnunk kell. Ha a beteg inkontinenssé válik, érdemes felkeresni az orvost, mert lehet, hogy ő meg tudja szüntetni a problémát.

Ha a vizelet-visszatartási problémák hirtelen jelentkeznek, és az ürített vizelet rossz szagú vagy a szokottnál sötétebb színű, a gondot valószínűleg húgyhólyagfertőzés okozza. Az orvos gyógyszerekkel meg tudja szüntetni az ilyen fertőzéseket. Az inkontinencia kezelhető ok; lehet továbbá férfiak esetében a prosztata megnagyobbodása, valamint a súlyos székrekedés; mindkettő hatással lehet a vizelet normális ürítésére. A súlyos székrekedés ezen kívül széklet-visszatartási problémákat is okozhat, amikor nem teljesen szilárd széklet szivárog az utat elzáró székletdugó mellett. Egyes gyógyszerek szedése szintén hozzájárulhat az inkontinenciához. A nyugtatók például gyakran csökkentik a vizeletürítési ingert, és lassítják annak felismerését, hogy ideje elindulni a WC-re. A más betegségekre szedett vízhajtók növelhetik az inkontinencia kialakulásának valószínűségét azáltal hogy növelik a vizelet-kiválasztást.

Alzheimer-kóros férjem az utóbbi időben bevizel álmában. Mit csináljak?

Ha még nem tette volna, beszéljen a férje orvosával, mivel az inkontinencia legalábbis részben gyógyítható lehet (ld. az előző választ). Ha a férje ágybavizelése nagyrészt a zavartság miatt van, több lehetősége is van arra, hogy enyhítse a problémát.

Próbálja elérni, hogy a férje este ne igyon sokat. Csökkentse a tea- és kávéfogyasztását, mivel ezek vízhajtó hatásuk miatt növelik a vizelet mennyiségét. Vegye rá, hogy lefekvés előtt menjen WC-re. Az is hasznos lehet, ha éjszakánként néha felkelti, hogy kimehessen. Gondolja végig, hogy a WC elég közel van-e a hálószobához. Az időseknek gyakran nincs vesztegetni való idejük, hogy a WC-t keressék. Ellenőrizze, hogy a férje könnyen megtalálja-e a WC-t és ki tudja-e nyitni az ajtót.

Esetleg beszerezhet szobavécét vagy ágytálat. Egy vízhatlan lepedő is hasznos lehet. A körzeti nővértől kérhet tanácsot, illetve megfelelő felszerelést. Tőle kérhet információt a további lehetőségekről is, pl. az Inko Klub Egyesületről, vagy az inkontinenciával foglalkozó egyéb támogató szervezetek helyi elérhetőségéről.

Kezd teljesen elfogyni a türelmem. A feleségem Alzheimer-kóros. Igazából nem olyan nehéz eset, de gyakran bevizel.

Már félek kimozdulni vele. Mit tegyek?

Először kérdezze meg a felesége orvosát, hogy a felesége inkontinenciájának nem lehet-e kezelhető oka, például húgyhólyag-fertőzés. Ha nem találnak ilyet, az alábbi ötletek segíthetnek.

Próbálja emlékeztetni a feleségét rögtön felkelés után, nap közben pár óránként és este lefekvés előtt, hogy menjen WC-re. Ha gyakran üríti a hólyagját, talán kevesebb lesz a „baleset”. Felfigyelhet bizonyos jelekre, amelyek arra utalnak, hogy a feleségének ki kell mennie, például feszeng vagy járkál. Ha észreveszi ezeket, küldje WC-re. Ellenőrizze, hogy a WC könnyen megközelíthető, meleg és világos. Az inkontinencia-betétek felszívják a kis mennyiségű vizeletet; így mindketten nyugodtabban mennek el hazulról. A betétekből többféle is kapható, ezért érdemes konzultálni a családorvossal, vagy urológussal. Beszerezhet vízhatlan lepedőket a felesége megszokott széke, autóülése és ágya számára. Az urológus szaktanácsadónak több ötlete is lesz, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak. A háziorvos meg tudja adni az urológus elérhetőségét.

Az inkontinencia árthat a bőrnek, ezért a feleségének legalább naponta egyszer fürödnie vagy zuhanyoznia kell. Szükség lehet arra is, hogy időnként babatörlőkkel tisztítsa. Ha a felesége bőre kipirosodik és fáj, keresse fel az orvost, mivel a feleségének gombafertőzése lehet, ami a megfelelő krémmel könnyen gyógyítható.

Az inkontinencia nagyon sok munkával fog járni az ön számára. Sokan kiborítónak és undorítónak találják. Lehet, hogy ön is dühöt és keserűséget érez. Ez teljesen érthető. Próbáljon meg beszélni valakivel a problémáról és a vele kapcsolatos érzéseiről. Az orvos, a kórházi szakorvos, a körzeti nővér, a szociális gondozó és az urológus mind találkoztak már ezzel a jelenséggel, és tudnak segíteni.

Anyám új szokása, hogy a használt WC-papírt a fal és a radiátor közé tömi. Amikor rákérdezek, letagadja.

Hogyan kezeljem a helyzetet?

Úgy tűnik, az édesanyja elfelejtette, mit kell kezdeni a használt WC-papírral. Lehet, hogy azt is elfelejtette, hogy kell lehúzni a WC-t. Nem valószínű, hogy érdemes lenne nekiszegezni, hogy mit csinál. Ha lehet, álljon a WC-ajtó előtt, és amikor úgy gondolja, hogy az édesanyja végzett, menjen be és segítsen neki lehúzni a használt papírt.

Amikor kocsival megyünk valahová, elég sok gondot okoz, hogy a feleségemet WC-re kísérjem, elsősorban azért, mert nem elég, ha csak a WC ajtajáig kísérem.

Mi a legjobb megoldás, ha nyilvános WC-t kell használnia?

Sok gondozó ütközik ebbe a nehézségbe. A legjobb, amit tehet, az, hogy a legtöbb épületben már megtalálható mozgássérült-WC-t használják. Ezek elég nagyok ahhoz, hogy ön is bemenjen és segítsen a feleségének, ha szükséges. Egyes helyeken, például benzinkutaknál a mozgássérült WC-t gyakran zárva tartják. Ilyenkor a kulcsot a pénztárnál vagy az információnál lehet elkérni. A mozgássérült WC néha a Hölgyek vagy Urak szakaszon belül található. Ha ez a helyzet, az egyetlen lehetősége az, hogy bátran bemegy a feleségével együtt. Meglátja, a legtöbben diszkrétek és elnézőek lesznek önökkel. Ha kifogásolják a dolgot, természetesen megfelelő magyarázattal tud szolgálni.

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

3 × kettő =