Tárgyak elvesztése Alzheimer-kóros betegeknél

Édesanyám, aki demens, de még mindig egyedül lakik, örökké elveszti a nyugdíjszelvényeit.

A végén mindig megtalálom őket valahol, általában jól elrejtve egy párna vagy az ágy alatt. Mit csináljak?

Az édesanyja demens, és elkerülhetetlen, hogy elveszítsen bizonyos dolgokat. A későbbiekben önnek kell majd kezelnie a nyugdíjszelvényeket és a többi fontos dokumentumot. Addig azonban valószínűleg fel fogja fedezni az édesanyja összes kedvenc rejtekhelyét. Ha eddig nem tette, jó lenne állandó meghatalmazást készíttetni vele.

Apám néha elveszti a kulcsait és kizárja magát a lakásából. Bár Alzheimer-kóros, szeretne továbbra is egyedül lakni.

Mit tegyek?

Jó lenne, ha több másolatot készíttetne az édesapja kulcsairól. Egyet elhelyezhet egy biztonságos helyen az édesapja lakásában, egyet megtarthat magának, és ideális esetben egyet odaadhat egy segítőkész szomszédnak. Ne írja rá a kulcsokra az édesapja nevét és címét, hátha esetleg tolvaj kezébe kerülnek.

Anyám gyakran elveszít dolgokat, aztán engem vagy a hozzá kijáró szociális segítőt gyanúsítja az ellopásukkal.

Hogyan reagáljunk az ilyen vádakra?

Általában meg kell próbálnia nem túl komolyan venni az ilyenfajta vádakat. Az édesanyja emlékezetének romlásával nő az esélye, hogy elhagy dolgokat. Mivel a dolgai gyakran „eltűnnek”, kitalálhat számukra néhány biztos rejtekhelyet. Sajnos azonban azt is el fogja felejteni, hogy ezek a rejtekhelyek hol vannak, és ezzel súlyosbítja a problémát. Általában nincs értelme tagadni az ilyen vádakat. Azt kockáztatja vele, hogy vitába keveredik az édesanyjával, ami még jobban felizgathatja őt.

Legjobb, ha megpróbálja megkeresni a kérdéses tárgyat, és megnyugtatni az édesanyját, hogy tudja, hol van. Próbálja megtalálni az állandó rejtekhelyeket. Legyenek tartalékai a fontos tárgyakból, például a kulcsokból és a szemüvegekből. Próbáljon rászokni, hogy a szemeteseket ellenőrzi kiürítés előtt.

Győződjön meg róla, hogy az édesanyja otthoni segítője, barátai és szomszédai megértik az édesanyja viselkedésének okát, és nem háborodnak fel rajta. Érdemes figyelembe venni, hogy néha a demens emberek ilyenféle vádjai nem alaptalanok. Ha az édesanyja vádjai bármilyen formában pénzre vagy pénztárcára, retikülre vonatkoznak, mindig a lehető legalaposabban fel kell deríteni az ügyet. Próbálja minimumra csökkenteni a nála levő készpénz mennyiségét és az értéktárgyakat, és ezzel csökkenteni az esetleges lopás veszélyét.

Az édesanyja személyiségétől függően fel kell készülnie arra, hogy a vádak egyre gyakoribbá válhatnak. Egyesek természettől fogva gyanakvóbbak, mint mások, és a demencia felerősítheti ezeket a vonásokat. A gyógyszeres kezelés néha segít ezen a problémán. Kérjen tanácsot a kezelőorvostól!

Címkék: , Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

öt × 4 =