A rosszindulatú folyamatok megoldási lehetőségei

A nőgyógyászati és más rosszindulatú folyamatok gyógyításának még ma sincs egységes módja. A fő eszköztár jelenleg a kemo-, a sugár- és a sebészi terápia. E lehetőségek azonban igencsak korlátozottak. A kemoterápiát például annak a reményében alkalmazzák, hogy több rákos sejt pusztul el, mint amennyi egészséges. Az esetek döntő részében azonban ez nem így van.

Jegyezzük meg! A szervezet nehezen éli túl az immunrendszer gyengülését és öngyógyító erejének csökkentését.

Ha pedig mégis, mellékhatásokkal és a kiújulás veszélye miatti állandó bizonytalanságérzettel kell együtt élni: ha a kemoterápia elpusztítja is a milliárdnyi daganatos sejt 99-99 százalékát, akkor is marad néhány százezer, amelyből kiújulhat a folyamat. A sebészi módszerek – a daganatos szervek és a környező szövetek, valamint az érintett nyirokcsomók eltávolítása – szintén csak részleges terápiát jelentenek, amelyek ráadásul nemcsak anatómiai és hormonális, de lelki következményekkel is járnak.

Különösen nehéz lenne elfogadni, hogy az ember úgy van megalkotva, hogy élete során számos betegséget tehetetlenül kelljen tűrnie, vagy valamely szervét el kelljen távolítani csak azért, mert a meghagyása “kockázatos” lenne.

Ennek ellenére számos csonkító műtét, petefészek-, mell- és méh eltávolítás történik, 40-45 éves kor felett pedig különösen könnyen merül fel a szerveltávolítás javaslata, főleg ha a gyermekáldás már nem esedékes. Mindez többnyire a hormonális háttér feltérképezése vagy a kiváltó ok megszüntetése nélkül.

A megelőzés lenne az igazi megoldás, a csonkító műtétek helyett!

A megelőzés lényege éppen az, hogy az esetlegesen meglévő hajlamot a táplálkozás és az életmód átalakításával ellensúlyozni, és az életminőséget javítani lehessen. Ilyen erővel a nem létfontosságú, de potenciális kockázati forrást jelentő szerveinktől is előre megválhatnánk, nehogy később daganatossá váljanak.

A félelem diktálta beavatkozások a legtöbbször feleslegesen történnek

Nem a csonkító műtétek számát kell tehát emelni, hanem a gondolkodást megváltoztatni, és a megelőzés szemléletével a táplálkozást és az elhangolódott életfolyamatokat, köztük a hormonális és az immunrendszer működését helyreállítani.

Jegyezzük meg! Még a genetikailag fogékony egyének is nagymértékben javíthatnak esélyeiken, ha lelki egyensúlyra és egészséges táplálkozásra törekszenek.

A valódi megoldás ezért más szemléletmódot igényel, korántsem csupán a tüneti kezelések alkalmazását. Olyat, amely figyelembe veszi az életmód és az érzelmi tényezők szerepét, s a lélek egyensúlyzavarát éppen olyan fontosnak tartja, mint a test problémáját. A hagyományos terápiák mellett azonban általában fel sem merülnek e lehetőségek, holott ezek nemcsak a terápiát támogatnák, de adott esetben gyógyulást is hozhatnának. A megoldás terén ezért a legtöbbet magunk tehetünk önmagunkért.

Ha már baj van…

Ha a gének, a környezeti tényezők, valamint az életmód és a gondolkodás hibái olyan helyzetet teremtenek, amely rosszindulatú folyamat kialakulásához vezet, a megoldás több támadásponton kezdett, hatékony és kitartó cselekvést igényel. A feladat azonban sohasem reménytelen. Sőt, a gyógyulás legalapvetőbb feltétele éppen a hit megerősítése abban, hogy van kiút.

A megfelelő megoldás ugyanakkor egyénenként eltérő

Hiszen különböznek azok a fizikai, lelki és más hatások, amelyek az állapot kialakulásához vezettek. Ezért idő és energia szükséges a legalkalmasabb módszerek felkutatásához. A sebészi és az onkológiai terápiák csak egy-egy módszert jelentenek a lehetséges megoldások közül. A legfontosabb a mélyben észrevétlenül munkáló, a szervezetet gyengítő és az életenergiát csökkentő félelmek, szorongások és negatív érzelmek, valamint a káros környezeti hatások mielőbbi kiiktatása.

Immunrendszer erősítése

Lényeges továbbá az immunrendszer erejének növelése és a szervezet öngyógyító mechanizmusainak támogatása is. Mindemellett a gyógyulásba vetett hit ereje a legmeghatározóbb, olyannyira, hogy ha valaki az orvos által javasolt kemoterápiában hisz, akkor inkább támogatni kell ebben a hitében, még akkor is, ha kevésbé a gyógyszer, mint hitének ereje hozza a gyógyulást.

A lelki és szellemi háttér rendezésének fontossága

Általános megfigyelés, de orvosi tapasztalat is, hogy azok a daganatos betegek, akiknek céljaik vannak, és az élni akarás miatt nem adják fel, keresik az alternatívákat és a megoldásokat, jóval nagyobb eséllyel képesek szabadulni a félelmetesnek tűnő állapotból. Mindez újra és újra alátámasztja a szemléletmód szerepét. A gyógyulási folyamat azonban nemcsak a páciensen múlik.

Lényeges a gyógyító személy hozzáállása is

A páciens hitét és gyógyulni akarását nem elvenni, hanem minden erővel támogatni kell. A diagnózis közlésekor ezért a szakembernek nagyon óvatosan kell bánnia a szavakkal. Különösen nagy felelősség ez, ha az ember a bizalmát mélyen az orvosba helyezi.

A beteg ember jobban gyógyul egy megértő, emberséges, szakmailag felkészült, és a páciens szempontjaira nyitott orvos támogatásával, mint egy nagy tudású, de merev hozzáállású és elutasító orvos mellett. Egy érintés, egy megértő szó gyakran többet segít, mint bármely gyógyszer vagy beavatkozás. A probléma felszámolásához ezért elsősorban nem tüneti kezelésre, hanem a lélek szintjéig hatoló módszerekre van szükség.

A lelki-érzelmi háttér figyelmen kívül hagyása újabb és újabb kezelésekhez vezet!

Az átmeneti sikert követő kudarc és reményvesztettség tovább súlyosbítja a nehéz helyzetet. A ma még általában az utolsó helyeken említett lelki tényezők szerepe a könyvben ezért került előre. Ide tartozik a szemléletmód átalakítása, a negatív gondolatok halogatás nélküli átformálása, valamint a kapcsolati és egyéb jellegű problémák újraértékelése és átfogó rendezése.

Esettanulmány az érzelmi állapot fontosságáról

Ezt jól példázza egy háromgyermekes családanya története is:

Már hosszabb ideje gondjaim voltak a házasságommal, mivel hiányzott a megfelelő gyengédség és intimitás. Nem éreztem jól magam, sokat sírtam, és bár három éven át gyakran ültünk le a párommal megbeszélni a problémákat, mégsem javult semmi. Ő azt javasolta, hogy mivel nem tud változtatni a dolgokon, amelyeket kérek tőle, keressünk magunknak olyan párt, akivel ez sikerülhet. Ebben megegyeztünk, s ő viszonylag hamar talált is magának partnert.

Kicsivel később ugyan, de végül nekem is akadt jelöltem. Mélyen belül azonban féltem a váltástól, és attól, hogy nem tudom majd eltartani a három gyermekünket, elszakadni pedig végképp nem szerettem volna tőlük. Mindketten húztuk az időt, halogattuk a döntést

Ekkor történt, hogy méhszájproblémám alakult ki, amit meg kellett műteni. Ezt követően aztán egy újabb beavatkozásra is sor került, majd egy harmadikra is előjegyeztek, aminek során már a méh és a petefészek, valamint számos nyirokcsomó eltávolítását is tervezték. Nagyon megijedtem, mert nem szerettem volna, ha megcsonkítanak, ezért megkérdeztem az orvost, van-e más megoldás arra, hogy elkerülhessem ezt a műtétet.

Azt javasolta, hogy nyomozzam ki a méhrák okát, és tegyek róla, hogy az megoldódjon, így lehet, hogy nem kell majd kés alá feküdnöm. Minderre egy hónapot kaptam… Ekkor felvettem a kapcsolatot több természetgyógyásszal, és számos könyvet is elolvastam, amelyek hatására rájöttem, hogy a betegségem a párkapcsolati konfliktusnak és a meg nem élt nőiségemnek a tünete lehet.

Hosszas beszélgetések után kiderült számomra, hogy csak rosszat teszek magammal, ha fenntartom a már nem javítható kapcsolatot. Nagyon nehéz időszak következett ezután. Három hétig minden reggel csuromvizesre izzadt hálóingben ébredtem, és kimerítő rémálmaim voltak. Három hét elteltével azonban – miután meghoztam a döntést, hogy a saját magam és a gyermekeim érdekében elválok – a panaszok hirtelen megszűntek.

Mindezeket követően visszamentem az orvoshoz, aki megvizsgált, majd közölte, hogy sikerült… – vagyis a leletben nem volt nyoma a daganatos sejteknek! Hihetetlen volt mindez, főleg ilyen rövid idő alatt, s bár nem volt egyszerű, újra bebizonyosodott számomra, hogy ha rendbe tesszük magunkat lelkileg, a testünk sem fog betegséget jelezni. Az már csak hab a tortán, hogy a válásom után párt is találtam magamnak, és anyagilag is meg tudtam oldani a gyermekek nevelését. S mindennek már tizenkét éve.

A problémák gyökereinek megoldása sokszor a betegség kialakulását előzi meg!

Minél korábban sikerül tehát megtalálni a probléma gyökerét, annál nagyobb eséllyel fordítható vissza – vagy ki sem alakul – a kóros folyamat. Ha azonban túlhalad egy kritikus ponton, a gyógyulás lehetősége – bár sohasem reménytelen – egyre csökken.

A halogatás ezért csak hátrányos lehet

Ha a daganatos betegségben szenvedő nő érzelmileg nincs egyensúlyban, nőisége megélésében korlátozott, folyamatosan szorong vagy stresszben él, nincs az a tüneti módszer, amely segíthetne rajta, hacsak önmaga nem teszi rendbe mielőbb érzelmi-lelki hátterét. A lelki okok feltárásában több módszer is rendelkezésre áll, amelyek a lelki problémák megoldásának alapját, az önismeret útját segítik, s amelyek közül mindenkinek magának kell megtalálnia a számára legalkalmasabb módszert.

Az eltemetett, mélyben gyökerező problémák csak ilyen „belső munkával” hozhatók felszínre. A gyógyulást mindig ezen a szinten kell kezdeni, amelyet a szervezet fizikai támogatása csak kiegészíthet. Ha nincs a közelben segítő személy, családtag vagy terapeuta, egy támogató csoportba tartozás is sokat segíthet.

A szervezet támogatása, a táplálkozás és az életmód átalakítása

Az érzelmi és lelki tényezők rendezésével párhuzamosan a fizikai okok megoldására is szükség van. A természetes alapú daganatterápiás módszerek és speciális diéták – Gerson, Breuss, makrobiotika stb. – közül mindenki számára más módszer válhat alkalmassá, amellyel kapcsolatban nem lehet szilárd támpontot adni. Ami biztos, az a tény, hogy változtatni kell.

A kezdet: méregtelenítés és a káros szokások elhagyása

E módszerek közös nevezője a szervezet méregtelenítése, a szervezetet gyengítő káros szokások és ételek elhagyása, az értékes tápanyagok pótlása, valamint az immunrendszer erősítése, végső soron a szervezet öngyógyító erejének növelése. Fontos alapelv továbbá, hogy minden fontos tápanyagnak a szervezetbe kell kerülnie, amelyek közül a természet intelligenciája fogja majd kiválasztani azokat, amelyekre az öngyógyító folyamathoz szükség van.

Egyes hatóanyagoknak azonban különösen erős daganatellenes hatásuk van

Rendszeres bevitelük szintén a terápiás terv része kell legyen. Ilyenek például a cékla, a sárga- és fehérrépa, a főzőtök leve, a hagymafélék, a karalábé vagy a zeller. A legbölcsebb, ha színes növényi táplálkozást folytatunk, mert így minden értékes tápanyagféleséghez hozzájut a szervezet.

A diétában szerepet kell kapniuk továbbá az ösztrogén lebontását “előnyösebb” útra terelő hatóanyagoknak is, amelyeket a káposztafélék, a retek, a torma és a hagymafélék tartalmaznak nagyobb mennyiségben. (Ezek közül a káposztafélék hatása „mennyiségarányos”, ami azt jelenti, hogy az általuk létrehozott védelem addig tart, amíg fogyasztjuk őket – érdemes ezért rendszeresen élni velük.)

Mi van akkor, ha a rosszindulatú folyamat már fennáll?

Ilyenkor nem szabad kísérletezni bizonytalan eredetű táplálékokkal és elégtelen minőségű táplálékkiegészítőkkel. Csak tiszta, megbízható és megfelelő minőségű hatóanyagok jöhetnek szóba. (Ezekről részben a természetes megoldásokról szóló fejezetben szólunk bővebben.) A rendszeres, de kíméletes, semmiképpen sem megerőltető testmozgás elhagyására a diagnózis önmagában még nem jogosít.

Rendszeres mozgás = erősebb immunrendszer!

A mozgás – akár gyógytorna formájában – nemcsak a szervezet aktívabb anyagcseréjét biztosítja, de az immunrendszert, valamint a szellemi és lelki állóképességet is nagymértékben támogatja. A jóga jótékony szerepéről ilyen értelemben sem szabad megfeledkezni. A leírtak alkalmazása során azonban a szervezet jelzéseire mindvégig figyelni kell. A daganatos betegségek kockázatát nagymértékben növelő túlsúly szintén csökkentendő, amelyben a táplálkozás és a mozgás javítása, valamint a hormonális egyensúly kialakítása egyaránt kulcsszerepet játszanak.

A hormonális zavar megszüntetése

Tekintettel arra, hogy a nőgyógyászati daganatok kockázatát a különböző okokból kialakuló ösztrogéndominancia, valamint a környezet ösztrogénterhelése nagymértékben növeli, kézenfekvő, hogy e téren is lépni kell. Alapvető feladat ezért a hormonegyensúly helyreállítása a szükséges hatóanyagok pótlásával, a káros ételek kerülésével, továbbá a kemikáliákat tartalmazó termékek szanálásával az otthoni és a távolabbi környezetből.

A természetes és kézenfekvő lehetőségek nagy része azonban a tudomány részéről ma még nem kap kellő figyelmet.

Egyéb lehetőségek a rák ellen

 A daganatok elleni küzdelemmel kapcsolatban több szaklap is figyelmet szentel a “programozott sejthalál” (apoptózis) kérdésének. A szervezetben minden sejt meghatározott feladattal jön létre, amelynek elvégzése után a génekben őrzött kódok alapján „programozottan” fejeződik be a működése. Ha ez nem így lenne, az elhasználódott sejt nem adhatná át helyét az újnak, amely jobb hatásfokkal folytatja ugyanazt a munkát. Bizonyos gének azonban képesek blokkolni a programozott sejthalál kódját.

Az ilyen sejtek “örök életűvé”, nehezen feltartóztatható, agresszív sejtekké válnak. Kihasználják a gazdaszervezet adottságait, becsapják az immunrendszert, s mind több táplálékot és energiát vonnak el a szervezettől. Hogy gyógyítható volna-e a rák, ha a daganatos sejtekben a programozott sejthalál révén visszaállítható lenne az eredeti rend, és a szervezet saját genetikai fegyverével védekezhetne a daganatos sejtek ellen – egyelőre még nyitott kérdés, ahogyan más lehetőségekkel kapcsolatban sem látunk még tisztán.

Rákos szervek műtéti eltűvolítása

A szervezet öngyógyítását segítő számos módszer ellenére sajnos beszélni kell arról is, hogy súlyos vagy elkésett esetben az érintett szervek eltávolítására is sor kerülhet, ami a daganatos elváltozások kapcsán igen gyakran felmerülő kényszer. E beavatkozások ismertetése azonban nemcsak meghaladná e cikk kereteit, de éppen arról szeretnénk szólni, hogyan növelhető az esély ezek elkerülésére.

Ha ilyen kezelés mellett dönt valaki, a valódi okot feltáró és megszüntető lehetőségekről akkor sem szabad megfeledkeznie. Az észérveket – de a lelki hátteret érintő érveket is – felsorakoztatva mindenkinek magának kell döntést hoznia a gyógyulás lehetőségeivel kapcsolatban. A különböző módszerek melletti érveket és ellenérveket, előnyöket és kockázatokat minden döntés előtt alaposan mérlegelni kell. Az orvos tanácsa csak egy a lehetséges megoldások közül.

A döntésben a józan ész, valamint az intuíció, a belső megérzés is sokat segít

S mivel a rákszűrés és a diagnosztikai módszerek mind már kialakult elváltozást észlelnek, a daganatos betegségek elkerülésének legbiztosabb módja a megelőzés. Sokan azonban csak vészhelyzet esetén válnak nyitottá arra, ami megoldás lehetett volna már korábban is.

Manapság már senki sem mondhatja, hogy nem tudja, mi a rák, és mi annak az elsődleges oka. Ellenkezőleg, nincs ma olyan betegség, amelynek elsődleges okát jobban ismernénk, mint a rákét, úgyhogy a tudatlanság tovább már nem lehet kifogás, és senki sem mondhatja, hogy nem tehet a megelőzésért.

 

(Dr. Ottó Warburg)

A rosszindulatú daganatos megbetegedésből természetes módszerekkel sikeresen gyógyulok száma nem csekély. Közülük néhányan könyvet is írtak esetükről. Az egyik ilyen például arról szól, hogy írója miként szabadult meg – a javasolt műtét helyett a saját maga által járt úton – nagyméretű méhdaganatától. A gyógyuláshoz a háttérben álló, még a gyermekkorból származó, azóta már mélyre temetett érzelmi traumák feloldása adta a kulcsot.

De említeni lehetne Mina Dobic klasszikussá vált Gyönyörű életem című könyvét is, amely a táplálkozás erejéről és terápiás hatásáról szól egy előrehaladott petefészekrák gyógyítása kapcsán.

Számtalan élő példa bizonyítja, hogy nemcsak a hagyományos eljárások alkalmazása segíthet ki a bajból – még a gyógyíthatatlannak kikiáltott rákból is. Ezek a példák erőt adhatnak mind-azoknak, akik hasonló problémával küzdenek, és nyitottak a természetes, valamint a lelki és a szellemi hátteret is érintő megoldásokra.

A rák nem a vak sorson és a géneken, hanem elsősorban életvitelünkön és gondolataink minőségén múlik

A kérlelhetetlennek tartott gének többnyire csak helytelen életvitel és negatív gondolkodásmód mellett, a káros környezeti hatásokkal szövődve válnak betegség okozójává.

A betegség vagy a súlyosabb diagnózis már sokakat kimozdít a kényelmi zónából, és azonnali cselekvésre bír. Legtöbbször sajnos csak ez adja a végső lökést a változtatáshoz. Sokaknak azonban még ez sem, és feladják a küzdelmet, amit jó eséllyel megnyerhetnének.

Amikor még nincsen baj – a megelőzés szerepe

A nőket egyre nagyobb mértékben érintő ösztrogéntúlsúly, progeszteronhiány és más hormonális egyensúlyzavar idővel számos tünetet, menstruációs zavart, anyagcsere-problémát, súlygyarapodást, kimerültséget és más gondot okozhat, vagy növelheti a nőgyógyászati daganatok kockázatát. Az egészségügyi problémák megoldásának azonban nemcsak a szervek, a méh, a petefészkek vagy a mellek megtarthatóságára kell irányulnia, hanem az egészség megőrzésére is.

A természetes módszerek és a megelőzés éppen ezt szolgálják

Amennyiben időben alkalmazzuk ezeket. Megelőzni mindig könnyebb valamit, mint utólag rendbe hozni. A megelőzés (prevenció) azon lépések összességét jelenti, amelyek elkerülhetővé teszik – vagy legalábbis csökkentik – a daganatok kialakulásának kockázatát, és javítják az életminőséget.

Ezek közé nemcsak a táplálkozás és az életmód átalakítása, vagy a káros szokások felszámolása tartozik, de a vegyszerek és az értéktelen élelmiszerek tudatos kerülése, a stressz hatékony kezelése, a menstruáció és az ovuláció számontartása, valamint a hormonális és a lelki egyensúly kialakítása is.

Címkék: , , Katgóriák: Nők egészsége

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

20 − négy =