Cukorbetegség

Vércukor-önellenőrzés

Röviden összefoglaljuk, hogy mit értünk vércukor-önellenőrzésen, hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni, s hogy mi a jelentősége a cukorbeteg-gondozás során, a kívánt anyagcsere-állapot hosszú távú fenntartásában.

Élettani körülmények között a napszakos vércukor-ingadozások

L- minimális mértékűek maradnak, s nem haladják meg a 3,0-3,5 mmol/l-t (az éhomi vércukorszint normális értéke 4,5-5,5, az étkezések utániaké nem haladja meg a 8.0 mmol/l-t), a közel egyenletes értéket az inzulinelválasztás, illetve a májban termelődő hormonok által szabályozott glukóz kibocsátása biztosítja.

Cukorbetegségben részben az inzulintermelés hiánya vagy elégtelensége, részben az inzulinhatás károsodása következtében ez a szabályozás károsodik, a napszakos vércukor-ingadozás jelentősen nő. Az alkalmazott tablettás vércukor-csökkentő, vagy inzulinkezeléssel az elégtelen vagy hiányzó inzulin-termelés helyreállítása, illetve az inzulinhatás erősítése a cél, az egyes készítmények hatásmechanizmusában azonban – e helyütt terjedelmi okok folytán nem részletezhető – jelentős különbségek vannak.

A vércukor-önellenőrzés szerepe

Vércukor-önellenőrzéssel a kezelés hatékonysága ellenőrizhető, emellett segít rosszullétek hátterének feltárásában, alacsony vagy magas vércukorszint időben történő felismerésében.

  • Olyan gyógyszerek esetében, amelyek étkezésmentes időszakban nem fokozzák az inzulinelválasztást, nem szükséges az ebéd vagy vacsora előtti vércukorszint rendszeres ellenőrzése, elegendő az éhomi és az étkezések után 1,5 órával időszakosan mérni az értékeket.
  • Ugyanez a helyzet a kizárólag életmódkezelést folytatók esetében is azzal a kiegészítéssel, hogy számukra ritkább mérések is kellő biztonságot nyújthatnak.
  • Inzulinkezelés esetén szükséges az ebéd és vacsora előtti vércukorszint ismerete is, mivel a különböző inzulinkészítmények, hatáskezdetük – maximumuk és tartamuk – függvényében ezen időszakokban is befolyásolhatják a vércukorszint alakulását.

A vércukor-önellenőrzés szerepe a cukorbetegség kezelésében

  • A kívánt (lehetőség szerint optimális, de legalább a biztonságban elérhető és fenntartható) legkedvezőbb anyagcserekontroll biztosítása
  • Vércukoresés időben történő felismerése, az elhárítására tett intézkedések hatékonyságának ellenőrzése
  • Károsan magas vércukorszint időben történő felismerése, az elhárítására tett intézkedések hatékonyságának követése
  • Társbetegségek (lázas állapot, tüdőgyulladás, húgyuti gyulladások, stb.) fellépésekor az anyagcserehelyzet esetleges romlásának időben történő észlelése
  • Kezelőorvostól távoli körülmények között- utazáskor, szabadság idején, külföldön – biztonságos anyagcsere ellenőrzés folytatása
  • Cukorbetegek terhessége idején a kívánt, szoros anyagcserekontroll fennállásának ellenőrzése

A vércukormérő tesztcsíkok egészségbiztosítói támogatással történő rendelhetőségét mindenkor külön, a szakmai szempontokkal nem minden esetben összecsengő, a biztosító anyagi tehervállaló képessége függvényében változó, ún. finanszírozási előírások határozzák meg.

Hazánkban ez idő szerint a tesztcsíkok egészségbiztosítói támogatással történő rendelhetősége csak inzulinkezelésben részesülők számára biztosított. Az egyes kezelési formák mellett recepten rendelhető csíkmennyiséget ugyancsak finanszírozási előírások szabályozzák.

Egészségbiztosítói támogatással vércukormérő készülékek (elterjedt szóhasználattal „glukométerek”) ez idő szerint ugyancsak inzulinkezelésben részesülők számára rendelhetők, 6 éves kihordási idővel. Forgalomban vannak azonban a receptre rendelhetőkkel csaknem azonos műszaki jellemzőkkel rendelhető „testvérkészülékek” is, amelyek életmód-, vagy tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állók számára is kedvező áron megvásárolhatók.

Lapozzon a cikk folytatódik!