Nők egészsége

(Stroke) cerebrovaszkuláris esemény és következményei

Mi a cerebrovaszkuláris esemény?

Nevezik cerebrális-vaszkuláris eseménynek, CVA-nak, stroke-nak is. Az agy vérellátását hirtelen megzavarja valami, például gyakran embólia, egy vérrög vagy sztenózis (súlyos érszűkület) az agyat ellátó erekben. Ez történik az esetek 80%-ában és ezt a fajtát nevezik isémiásnak.

Vérzés (hemorrhage) teszi ki a maradék 20%-ot, ami akkor következik be, ha az agy belsejében szétpukkan egy ér és vérzés keletkezik, ami a magas vérnyomás vagy egy aneurizma (egy gyenge pont van valahol az ér falában, vélhetőleg örökletesen) következménye.

Mik a cerebrovaszkuláris esemény következményei?

A cerebrovaszkuláris esemény potenciálisan halállal végződik, de tartós fogyatékosságot is okozhat. Az oxigéndús vér hiányában egyes agysejtek vagy lebénulnak, vagy elpusztulnak, és már nem képesek irányítani azokat a testfunkciókat, amelyeket normális körülmények között kontrollálnak.

Az agy egyik felén történt esemény okozhat hemiplégiát (az átellenes oldal – agy és arc, test, láb, kar stb. bénulása és érzéketlensége).

A CVA más megjelenési formája lehet, ha valaki:

 • a vizeletürítését nem tudja irányítani
 • érzelmileg instabillá válik
 • beszéd- és megértési problémái vannak
 • memóriazavar lép fel
 • látászavarai keletkeznek.

Mik a cerebrovaszkuláris esemény tünetei?

Amint a szó: esemény is mutatja, a betegség általában hirtelen következik be és sürgősségi beavatkozást igényel.

Első tünetei lehetnek:

 • a féloldali gyengeség
 • zsibbadás
 • látászavar, például kettős látás
 • görcsös roham.

Mik a cerebrovaszkuláris esemény kiváltó okai?

Ritka kivételektől eltekintve a cerebrovaszkuláris esemény általában az atheroszklerózis és a magas vérnyomás vagy mindkettő következménye.

Bekövetkeztét más tényezők is elősegítik, például:

 • a cukorbetegség
 • a szívbetegség, különösen a szívbillentyűk deformálódásának esetei
 • az elhízás
 • a magas koleszterin
 • az erős dohányzás
 • a fizikai megerőltetés
 • a stressz

Nemi különbségek a cerebrovaszkuláris esemény terén:

A nőknek időnként magasabb lehet a kockázatuk a CVA-ra a drasztikus hormonális változások idején, különösen a terhesség és a gyermekszülés kapcsán. Megnövekedhet a kockázat a menopauza idején is.

Mi a tranziens isémiás attak?

A stroke korai figyelmeztető jele lehet egy úgynevezett mini stroke, a tranziens isémiás attak (TIA). Ezt is az agy vérellátásának átmeneti megszakadása okozza, de csak rövid ideig tart, pár percig, legfeljebb egy óráig, és a tünetek 24 órán belül teljesen eltűnnek.

A tünetek lehetnek:

 • gyengeség
 • zsibbadás az egyik karban, lábban vagy az arcon, de általában csak a test egyik oldalán
 • kettős vagy homályos látás egyik vagy mindkét szemmel
 • süketség vagy fülzúgás
 • szédülés vagy akár ájulás
 • egy megszokott mozdulatsor elvégzésének nehézsége
 • képtelen valaki saját mozdulatait irányítani
 • nyelési nehézség
 • a beszéd nehézzé válása
 • nehezen érti meg az illető, amit neki mondanak
 • hirtelen fejfájás
 • hirtelen változások a személyiségben
 • az ítélőképesség beszűkülése
 • emlékezetzavar

A stroke megelőzésének módszerei?

Úgy vélik, hogy a strokeesetek 80%-ánál korábban előfordult már TIA. A rohamok kezelése elsősorban arra irányul, hogy megelőzzék a további agyvérzéseket, amihez aszpirin vagy véralvadásgátlók használata segít, mert ezekkel megelőzhető a vérrögképződés, továbbá egyes esetekben segít a műtét, hogy javítsák az agy azon részeinek keringését, amelyet a sérült erek látnak el.

Csökkentheti a stroke kockázatát a karotid endoarterektómia, azaz amikor a karotid artériákból (nyaki verőerekből) eltávolítják a lerakódásokat, de csak azokban az esetekben, amikor a TIA oka az artériák elzáródása. Az aneurizmákat is lehet műtéttel helyreállítani.

A cerebrovaszkuláris eremény kockázati tényezői:

A cerebrovaszkuláris esemény a felelős a 17-44 éves nők bénulásának egyharmadáért, és ez a leggyakoribb oka bármelyik életkorban, férfiaknál és nőknél egyaránt az idegrendszeri fogyatékosságoknak.

A stroke kockázata a korral növekszik, hisz a létrejöttében közrejátszó tényezők, mint az atheroszklerózis és a magas vérnyomás gyakrabban fordul elő az 50. életév után. Az amerikai nők körében a stroke a harmadik vezető halálok.

A nőknek életük során nagyobb a kockázatuk a stroke kialakulására, mint a férfiaknak, s ők jelentik az összes stroke-halálozásnak körülbelül a 60%-át. A nők általában idősebbek, mint a férfiak, amikor elszenvedik az első stroke-ot, és ekkor ez valószínűleg súlyosabb és pusztítóbb hatású lesz, mint a férfiaknál.

Fiatalabb nőket is érinthet a betegség. A stroke kimenetele nagyon változó, az összes beteg mintegy egyötöde meghal. A túlélők körülbelül fele felépül annyira, hogy képes járni és képes alapvető szükségleteit önállóan ellátni, a többi viszont többé-kevésbé részlegesen sérült marad (egyesek súlyosan sérültek maradnak egész életükre).

Teendők cerebrovaszkuláris esemény esetén:

Az optimális felépülés kulcsa a gyors cselekvés, azonnali kórházba szállítás, méghozzá lehetőleg a kórház stroke-ra specializálódott központjába.

1996-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság jóváhagyta egy szövet plazminogén aktivátor (TPA) használatát az isémiás CVA kezelésére, amit egyébként már rég használtak a szívrohamok kezelésére. Úgy működik, hogy szétoszlatja az eret elzáró vérrögöt és visszaállítja a véráramlást, még mielőtt az agy károsodna. Úgy találták, hogy a módszer az esetek 30%-ában teljesen vissza tudta fordítani a stroke minden hatását.

A sikeres kimenetel a gyors kezelésen múlik, lehetőleg az esemény utáni három órán belül. Azonnal alkalmazni kell a szert, mihelyst a CAT scan megállapította, hogy a baj oka vérrög. Ha TPA-t nem lehet alkalmazni, mert a stroke oka vérzés (ilyenkor életveszélyes vérzést okozhat) vagy valamilyen más egészségügyi ok miatt, a károsodást valamilyen más módszerrel, például intravénásán adott folyadékkal (a véráramlás helyreállítására) és vérhígító szerekkel lehet csökkenteni.

Általában véve elmondható, hogy az idegrendszeri felépülés stroke után a beteg korától és általános egészségi állapotától, az agyi károsodás helyétől és kiterjedésétől, valamint a korán elkezdett és következetesen végrehajtott rehabilitációs terápiától függ. Minél hamarabb elkezdődik a javulás, annál jobbak a kilátások.

A közepes vagy súlyos hemiplégiás betegek körülbelül fele, valamint az enyhe esetek túlnyomó többsége részben már akkorra felépül, amikor hazamegy a kórházból. A rehabilitációs terápiát szinte azonnal el kell kezdeni, és még akkor is folytatni kell, ha úgy tűnik, hogy az nagyon kimeríti a beteget. Nagyon jótékony hatású lehet mind a fizikoterápia, mind a beszédterápia. A felépülés mértékét általában a 6-9. hónap végén állapítják meg, de egyes betegek hosszabb távon még további folyamatos javulást tudnak elérni.

Élet a stroke után:

A túlélőknél sajnálatos módon igen magas egy második stroke kockázata is (körülbelül 13%-ukat az elkövetkező 12 hónapon belül éri a második stroke). A megelőzés módja lehet az életmódváltás, a gyógyszerelés és néha a műtét.

A stroke túlélőit arra ösztönzik, hogy:

 • csökkentsék a táplálkozással bevitt zsírok és a só mennyiségét
 • mozogjanak rendszeresen
 • ne dohányozzanak
 • korlátozzák az alkoholfogyasztást (különösen, ha a stroke oka vérzés volt)

Egy újabb kutatás azt mutatja, hogy a káliumban gazdag étkezés (nagy mennyiségben található a banánban, paradicsomban, spenótban és más zöldségekben és gyümölcsökben) csökkenti a stroke kockázatát, különösen az egyébként magas vérnyomásos embereknél. A napi 1 gramm káliumkiegészítés is hatásosnak bizonyult.

Ezenkívül szükség lehet a vérnyomás karbantartása miatt magas vérnyomás elleni szerek, valamint koleszterincsökkentő gyógyszerek adására is, ha az LDL-szint magas, illetve véralvadásgátlók is elengedhetetlenek, hogy csökkenteni lehessen a vérrögképződést.

A karotid artériában embólia vagy trombus miatt kialakult isémiás sírokéra szóba jöhet a műtét, hogy megnyissák az artériát, de csupán akkor, ha az súlyosan beszűkült. Időnként a vérzés okozta stroke esetén is fontolóra veszik a műtétet, ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy lassan szivárog a vér egy aneurizmából, mert ilyenkor a meggyengült eret elkötik, hogy megállítsák a vérzést.

A stroke és a nők:

A cerebrovaszkuláris eseményen átesett nőket hosszú hónapokig hidegen hagyja a szex. Szinte minden stroke-áldozat rendkívül kimerültnek érzi magát, s ez az állapot néha akár egy évig is eltart, és gyakran érinti nemi reakcióikat is. Az érintett láb görcse (a hemiplégiások esetében) és a vizelettartási zavarok (inkontinencia, a vizelet ürítését nem tudja szabályozni) gátolhatják a nemi érintkezést, az illető nehezebben tud eljutni az orgazmushoz.

A menstruációt és a fogamzást egyáltalán nem érinti az állapot. A terhesség viszont csak még jobban csökkentheti a hólyag irányításának képességét. Ha valaki spirált használ, oda kell figyelni, nem növekszik-e ehhez köthetően a havi vérzés.