Cukorbetegség

Hogyan mérjem cukorbetegségem?

A vércukor önellenőrzése történhet alkalmi (random) mérésekkel, egy-egy étkezéshez tartozó vércukorpárok (étkezés előtt/után 1,5 órával), vagy 5-7 pontos vércukorprofil készítésével.

Tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állók, vagy napi kétszeri inzulinadásban részesülők körében gyakori a „létra módszer ‘szerinti vércukormérés, amikor az egymást követő napokon, egymást követő időpontokban (éhomra, reggeli után, ebéd után stb.) kerül sor random vércukormérésekre, vagy vércukorpárok készítésére. Az 5 pontos vércukorprofil során éhomi, reggeli, ebéd és vacsora utáni, valamint lefekvéskor történő vércukorértékeket rögzítenek, 7 pontos profil esetén ez kiegészül az ebéd és vacsora előtti értékek mérésével.

Esetenként szükség lehet az éjszakai vércukorértékek ismeretére is rejtett vércukoresés felismerése, vagy az alkalmazott bázis-(hatású) inzulin adagjának ellenőrzése céljából. A javasolt mérési időpontok ilyen esetekben, a különböző inzulinkészítmények és a napszakos inzulinelválasztás dinamikájának ismeretében, 22:00, hajnali 3 óra és a másnapi ébredés ideje (06:00-06:30 óra között).

A vércukor-önellenőrzés ajánlott gyakorisága

A Magyar Diabetes Társaság 2007-ben konszenzusértekezleten foglalt állást a különböző kezelési formákban ajánlott vércukormérési gyakoriságról (29. táblázat). Hangsúlyoznunk kell, hogy ajánlásról és nem kötelezően alkalmazandó gyakorlatról van szó, az állásfoglalás mégis irányt mutat a megfelelőnek tartott gyakoriság tekintetében.

A mérés ajánlott gyakorisága

Ha valamely időpontban a kívántnál magasabb vagy alacsonyabb értékre derül fény, okának lehetséges feltárása mellett kívánatos a következő nap azonos szakában a mérést újra elvégezni, esetleg ugyanazon étkezéshez tartozó mérési párral kiegészítve. Amennyiben az értékek konzekvens eltérést mutatnak, szükség lehet a kezelési rendszer felülvizsgálatára.

A vércukor-önellenőrzés ajánlott gyakorisága a Magyar Diabétesz Társaság 2007-es konszenzusértekezletének állásfoglalása szerint:

  • 1-es típusú cukorbetegségben
  • Lehetőleg minden inzulinadás előtt
  • Naponta legalább egyszer étkezés után 1,5 órával is
  • Lefekvéskor
  • 2-es típusú cukorbetegségben
  • Kizárólag életmódkezelést folytató személyek esetében legalább kéthetente egyszer 3-4 pontos (éhomi étkezések után 1,5 órával) történő mérés.
  • Tablettás vércukorcsökkentő kezelésben és bázishatású vagy analóg bázisinzulint kiegészítő adásában részesülők esetében napi 1 mérés létraszerű formában, valamint hetente egyszer 3-4 pontos napszakos profil.
  • Naponta háromszor inzulint kapók esetében napi két mérés tetszés szerinti időpontban, valamint hetente legalább egyszer 4 pontos vércukorprofil.
  • Intenzív inzulinkezelésben részesülők (napi 3 vagy több inzulininjekciót és a mért vércukorértékek függvényében dózisadaptációt alkalmazó betegek) esetében az 1-es típusú cukorbetegségben írtakkal mindenben egyezően.

A vércukormérő tesztcsíkok egészségbiztosítói támogatással történő rendelhetőségét mindenkor külön, a szakmai szempontokkal nem minden esetben összecsengő, a biztosító anyagi tehervállaló képessége függvényében változó, ún. finanszírozási előírások határozzák meg. Hazánkban ez idő szerint a tesztcsíkok egészségbiztosítói támogatással történő rendelhetősége csak inzulinkezelésben részesülők számára biztosított. Az egyes kezelési formák mellett recepten rendelhető csíkmennyiséget ugyancsak finanszírozási előírások szabályozzák.

Egészségbiztosítói támogatással vércukormérő készülékek

Ez idő szerint ugyancsak inzulinkezelésben részesülők számára rendelhetők, 6 éves kihordási idővel. Forgalomban vannak azonban a receptre rendelhetőkkel csaknem azonos műszaki jellemzőkkel rendelhető „testvérkészülékek” is, amelyek életmód-, vagy tablettás vércukorcsökkentő kezelés alatt állók számára is kedvező áron megvásárolhatók.