Szembetegségek

A szembetegségek diagnosztikája

Mi a szemészeti vizsgálat célja?

Az elsődleges cél a látás megóvása. Minthogy több olyan szembetegség létezik, amely már akkor helyrehozhatatlan károsodással jár, amikor még nem okoz panaszt, nagyon fontos rendszeresen szemorvosi vizsgálaton részt venni. Ennek során olyan korán ismerhetik fel a szembetegségeket, amikor még nem következtek be súlyos vagy helyrehozhatatlan elváltozások. Ilyenkor van a legjobb esély a sikeres kezelésre.

A korai bajmegállapításnak az is haszna, hogy megszüntethetők, de legalábbis karbantarthatok a látás öregedéssel járó változásai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlyos mulasztást követ el az, aki késlekedik szemészeti panaszával szemorvoshoz fordulni.

Jó tudni! A szemészeti vizsgálatok annyira speciális eszközökkel történnek, hogy a szemészeti rendelőn kívül a szembetegségek általában nem ismerhetők fel megfelelően.

Milyen gyakran kell szemészeti vizsgálaton részt vennie egy panaszmentes személynek?

Ez az életkortól, az egészségi állapottól és a szembetegségek kialakulásának kockázatától függ.

  • Nagy figyelmet kell fordítani a gyermekkori szembetegségek észlelésére, mivel ezek hatása az egész életre szól, és a kisgyermek nem tudja a panaszait megfogalmazni. A gyermekkori szemészeti vizsgálat szűrések sorozatán alapul.
  • Az érvényes gyermekszemészeti szűrési protokoll szerint az újszülötteket közvetlenül a születés után, még a szülészeten szűrik, ezután 3-12 hónapos kor között a védőnő végez szűrést több alkalommal, hároméves és ötéves kor között bölcsődei, óvodai szűrés történik, amelyet az iskolai szűrővizsgálatok követnek.
  • A kisgyermekek szemészeti szűrését Magyarországon erre kiképzett szülésznők, védőnők, óvónők és az iskolaorvosi szolgálat végzi. Nyilvánvaló, hogy más módszerekkel más szembetegségekre kell szűrni az egyes életkorokban. Egyetlen szűréssel nem lehet a teljes gyermekkorra érvényes megállapítást tenni. Gyakran a szülők azok, akik bizonyos szemészeti eltérésekre felfigyelnek (pl. a gyermek dörzsöli a szemét, nem követi tekintetével a számára érdekes tárgyakat, egyik vagy mindkét szeme kancsal állásban helyezkedik el, a pupilla területe nem fekete, hanem piszkosszürke vagy sárgás színű). Ilyenkor, életkortól függetlenül, minél hamarabb gyermekszemész specialistához vagy szemorvoshoz kell fordulni.
  • A szempanasz nélküli felnőttek húsz- és negyvenéves koruk között legalább 5 évenként, negyven- és hatvanéves koruk között két-négy évenként, idősebb korban pedig egy-két évenként menjenek el szemészeti vizsgálatra.
  • A vizsgálatok gyakoribbá válása azért indokolt, mert egyes gyakori szembetegségek (pl. szürke hályog, zöld hályog, sárgafolt-elfajulás) kialakulásának esélye az életkor növekedésével párhuzamosan fokozódik.
  • A szemüveget vagy kontaktlencsét viselőknek legalább évente egy alkalommal tanácsos szemészeti vizsgálaton részt venniük. Erre nem pusztán a szemüveg vagy kontaktlencse ellenőrzése, cseréje miatt van szükség, a gyakoribb ellenőrzést az alapbetegség (pl. rövidlátás) is indokolhatja.