Mentális hanyatlás

Gyakran előfordul, hogy egy Alzheimer-kóros beteg nem akar enni?

A feleségemnek alig van étvágya, és gyakran egyáltalán nem hajlandó enni. Hogy vehetnem rá, hogy mégis egyen?

Ez a probléma gyakran előkerül az Alzheimer-kór későbbi szakaszaiban. Könnyen lehet, hogy a felesége már nem ismeri fel, hogy meg kell ennie, amit elé tesznek. Lehet, hogy nem érzi magát éhesnek, talán mert keveset mozog, vagy már nem ismeri fel, milyen éhesnek lenni. Az is lehet, hogy a feleségének a nyeléssel és a rágással van gondja. Próbálja az étkezéseket a nyugodt, laza napirend részévé tenni.

Biztassa a feleségét, hogy egyen, és dicsérje meg, ha sikerül neki. Javasolja, hogy használjon kanalat kés és villa helyett, mivel azzal könnyebb enni. Ha azt jobban szereti, adjon neki kézzel ehető ételeket. Ne kritizálja, ha mindent összemaszatol. Ha a rágással vagy a nyeléssel van baj, a legegyszerűbb, ha pépesíti az ennivalóját. Ha nagyon feledékeny, figyelmeztetnie kell, hogy egyen még egy falatot, rágja meg vagy nyelje le. A legfontosabb azonban, hogy ha a felesége nem is akar enni, meg kell próbálnia elérni, hogy eleget igyon. Naponta körülbelül két és fél liter folyadék a javasolt mennyiség. A sok folyadék megelőzi a kiszáradást és a székrekedést.

Anyámnak, aki már pár éve Alzheimer-kóros, még mindig nagyon jó étvágya van, de nagyon lefogyott, és most rettenetesen sovány. Ez az Alzheimer-kór miatt van?

Adjak neki vitamin-készítményeket?

Úgy tűnik, hogy a fogyást valóban okozhatja az Alzheimer-kór, bár a két jelenség összefüggésének határozott bizonyosításához további kutatások szükségesek. Egy vizsgálat során egy Alzheimer-kóros csoportot hasonlítottak össze a demencia más típusában szenvedő betegcsoporttal, és egy egészséges kontrollcsoporttal. A vizsgálatban részt vevők valamennyien kórházban voltak, és mindannyian megfelelő ellátásban részesültek. Bár valamennyi résztvevő körülményei hasonlóak voltak, az Alzheimer-kóros betegek gyorsabban fogytak, mint a másik két csoport tagjai.

A demencia későbbi szakaszaiban néha hasznos, ha vitamin-kiegészítőket adunk a betegnek, de legjobb lenne, ha előbb beszélne az édesanyja orvosával. Ő tudja megmondani, mely kiegészítő lenne a legjobb az édesanyjának, ha egyáltalán javallottnak tartja.

Alzheimer-kóros férjem néha elfelejti, hogy épp az előbb evett. Panaszkodik, hogy éhes, és azt mondja, soha nem adok neki enni.

Mit tegyek?

Nagyon gyakori, hogy a zavart betegek elfelejtik, hogy épp az előbb ettek. Az is probléma lehet, hogy a férje már nem tudja, hogy mikor evett eleget – valószínűleg azért, mert a kór az agy ún. jóllakottság központját is megtámadta. Ha a férje újra enni kér, miután az előző étkezést befejezte, a legjobb, ha megpróbálja elterelni a figyelmét valami más tevékenységgel. Ha ez nem sikerül, kínáljon neki valami egészséges rágcsálnivalót, például nyers répát vagy almát, hogy azt egye, amíg várakozik. Kis szerencsével el fogja felejteni, hogy enni akart.

Miért akar Alzheimer-kóros feleségem örökké csokoládét és édességeket enni?

Lehet, hogy a felesége betegsége az agynak azt a részét támadta meg, ami normális esetben az édességek fogyasztását irányítja. De az is lehet, hogy a felesége világéletében nagyon szerette az édességeket és a csokoládét, csak éppen a betegsége előtt képes volt ellenállni nekik.

Idős édesapámat gondozom, akinél nemrég állapítottak meg Alzheimer-kórt. Úgy tűnik, nagyon hajlamos a székrekedésre.

Mit tanácsol?

Próbálja megoldani, hogy az édesapja kiegyensúlyozott, sok étkezési rostot tartalmazó ételeket fogyasszon. Sok rostot tartalmaznak a korpás és barna kenyerek, tésztafélék, a müzli, a hüvelyes zöldségek és a szárított gyümölcsök. Az ételek rosttartalmát növeli, ha korpát kever a müzlihez, a kompótokhoz és a pudingokhoz. Biztassa az édesapját, hogy sok friss gyümölcsöt és zöldséget egyen. Sok folyadék fogyasztása és a rendszeres testmozgás szintén segítenek megelőzni a székrekedést. Ha az édesapja nem hajlandó megenni azokat az ételeket, amelyek használnának neki, és továbbra is székrekedése van, az orvosa valószínűleg tud segíteni.

Fontos, hogy az Alzheimer-kóros betegek székrekedését kezeljék, mert ingerlékenyé és még inkább zavarttá teszi a beteget. Számos hashajtó készítmény létezik, melyeket rövid távon lehet használni. Tartós alkalmazásra a laktulóz tartalmú készítményeket javasolják. Hashajtók alkalmazásakor pontosan tartsák be az orvos utasításait. Az esetek csekély részében szükség lehet arra, hogy a körzeti nővér rendszeresen beöntést adjon a betegnek.

Baj az, ha az Alzheimer-kóros feleségem a konzerv-ételeket a konzervdobozból akarja enni?

Nem, egyáltalán nem baj. Egy Alzheimer-kóros beteg gondozása megköveteli, hogy a gondozó rugalmas legyen az étkezési szokásokat illetően. Ellenőrizze, hogy a konzervet frissen nyitották ki, tehát az étel nem romlott. Ha a felesége egyedül eszik, ügyeljen, nehogy megvágja magát a doboz peremével.

Kérdezz-felelek!

Anyám már nem tud rendesen késsel-villával enni, és mindent összemaszatol. Ezt roppant nehezen viselem. Mit tanácsol?

Az édesanyja önbecsülése és önállóság-érzete miatt fontos, hogy a lehető legtovább egyedül egyen. Ezt időnként mindketten roppant frusztrálónak fogják érezni. Próbáljon mindig a lehető legrugalmasabban és legtoleránsabban viselkedni, és ne felejtse el, hogy nem az édesanyja tehet arról, ahogy az asztalnál viselkedik. Valószínűleg azzal segít neki a legtöbbet, ha az étkezéseket nyugodtan és kényelmesen bonyolítja le. Az is jót fog tenni, ha megdicséri azért, mert eszik és élvezi az étkezést ahelyett, hogy kiborulna a rendetlenségen. Az étkezés utáni takarítás sokkal egyszerűbb, ha műanyag abroszt használ.

Ha az édesanyja nem tudja használni a szalvétát, az étkezéshez ráadhat egy könnyen kimosható kötényt vagy köpenyt. Próbálja tapintatosan rábírni, hogy kés és villa helyett kanalat használjon, de ügyeljen, hogy jól fel legyen vágva az étel. A kézzel ehető ételek is megoldhatják a problémát. Nyugodtan hagyja, hogy kézzel fogja meg az ennivalót. A zavar csökkentése érdekében jó, ha egyszerre csak egy adag ételt tálal fel. Ha lehetséges, használat után azonnal távolítsa el a sót, borsot és a mártásokat.

Egy foglalkozásterápiás szakember további tanácsokkal szolgálhat. Hasznosak lehetnek a csúszásmentes alátétek, tapadókorongos tányérok, magas peremű tálcák és a jól megmarkolható nyelű evőeszközök.

Miért lett az élettársam, aki demens, hirtelen vegetáriánus? Régebben nagyon szerette a húst.

Ennek a jelenségnek egy lehetséges oka az, hogy a beteg már nem ismeri fel a húst annak, ami, és a puhább ételekhez képest nehezen megrághatónak és lenyelhetőnek tartja.

A feleségem, aki már jó ideje Alzheimer-kóros, nagyon nehéznek találja a rágást és a nyelést.

Ez nagyon elkeserít, nem tudom, mit tegyek?

Az Alzheimer-kór későbbi szakaszaiban előforduló rágás- és nyelési problémák nagyon elkeserítők lehetnek. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a rágásban és nyelésben résztvevő izmok és reflexek már nem működnek olyan jól. Néha viszont a rágásproblémákat csak egy rosszul illeszkedő fogsor vagy a fájó fogíny okozza, ezeket a problémákat pedig meg lehet oldani. Érdemes szakember tanácsát kérni.

A legfontosabb, hogy elfogadja, hogy a feleségének csak nagyon kevés ennivalóra van szüksége. Ezt pépesítve nagyon könnyen elfogyaszthatja. Kis mennyiségű pépesített étel rendszeres időközönként és sok folyadékkal valószínűleg bőven elég lesz.

Ha sikerül elég lazán vennie a helyzetet, és segít, hogy a felesége annyi élelmet fogyasszon, amennyire szüksége van, elkerülheti az etetés kényelmetlenebb, megalázóbb, sőt kockázatosabb módszereit.

Aizheimer-kóros férjem régebben szigorúan egy pohárkával ivott étkezés előtt. Most túl gyakran látogatja a bárszekrényt, ami katasztrofális eredménnyel jár. Ha kipakolom az üvegeket, még el tud menni utánpótlást vásárolni.

Mit csináljak?

Úgy tűnik, a férje mindig szeretett mértékkel inni, és valószínűleg az lesz neki a legjobb, ha folytathatja ezt a szokását. Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek rosszul reagálhatnak az alkoholra, természetesen nem szabad engedni, hogy igyon. E tekintetben a férje orvosa vagy a gyógyszerész tud felvilágosítással szolgálni.

A férje ivás-problémájának valószínűleg az az oka, hogy elfelejti, hogy már ivott, úgyhogy tölt még egy pohárral. Valószínűleg kreatívnak kell lennie, hogy megoldja a problémát – például vizet tölthet a bárszekrényben álló üvegekbe, kevesebb pénzt adhat a férjének és megbeszélheti a bolti eladókkal, hogy ne adjanak el neki alkoholt.

Ugyanakkor ésszerű minden nap egy pohárral adni neki a főétkezés mellé. Az is lehet, hogy a férje unatkozik, és ha kitalál neki valamilyen figyelemelterelő elfoglaltságot, kevesebbet fog inni.