Dietetika

Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis) tünetei és kezelése

Az akut gyomornyálkahártya-gyulladás gyakori megbetegedés. Oka a nagy mennyiségű, zsíros, fűszeres, jégbe hűtött vagy forró ételek fogyasztása, alkohol, gyógyszerek (szalicilátok, nem szteroid gyulla­dáscsökkentők), a dohányzás, a baktériuminfekciók és a mérgezések.

Az étrend fokozatosan bővülő, ami azt jelenti, hogy kezdetben a beteget koplaltatjuk, ugyanakkor a folyadék- és elektrolitpótlásról gondoskodunk. Később az egyes szakaszokban mindig újabb táp­anyag bevezetésére kerül sor. Ennek megfelelően először a szén­hidrát, majd a fehérje beépítése történik, és csak a legvégén kerül sor a zsír beépítésére.

A diéta szigorú kímélettel, koplalással kezdődik. A folyadékot és ásványi anyagokat (nátrium, kálium) a következőkkel biztosíthatjuk: víz, szénsavmentes ásványvíz, világosra főzött tea (kevés cukorral és sóval ízesítve), szűrt almaié, limonádé, vizes almaturmix, natúr sárgarépáié, burgonya szűrt főzőleve, sárga- és fehérrépa szűrt főzőleve.

A szénhidráttartalmú nyersanyagokat kb. a tünetek megjelenése után 1 nappal kezdjük adni. Ilyenkor elsősorban a keményítőt és pektint tartalmazó, folyékony vagy pépes ételeket adunk. Ilyen pl. a zab- vagy a rizsnyákleves, a száraz rántással készült köménymag­leves, a vizes burgonyapüré, a szárazon pirított búzadara, a héjában főtt, ¡11. sült burgonya, a reszelt sárgarépa, reszelt alma, sült alma, a pirított fehér kenyér és péksütemény, a kétszersült, a ropi, a főtt rizs, a pászka, a háztartási keksz stb. A túlzott mértékű cukrozás, sózás ozmotikus hatásánál fogva ingerelheti a nyálkahártyát, ezért az ételeket mértékletesen sózzuk, ill. édesítésükre csak kis mennyiségű cukrot használjunk.

A tünetek enyhülésével az étrend tovább bővíthető kezdetben főtt vagy zsírmentesen sütött csirke- vagy pulykamellel, sovány tehéntú­róval, 0%-os joghurttal, alacsony zsírtartalmú (light) sajtokkal, tojással (lágy tojás, főtt tojás). Ekkor már a beteg gyakran (napi 6-7-szer), de egyszerre kis mennyiségeket eszik. A diéta végén fokozatosan, töre­kedve a zsírszegénységre, építjük be a zsírt (vajkrém, light margarin).

Krónikus gastritis

A gyomor nyálkahártyájának elhúzódó gyulladá­sa, amely többek között dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, rendszertelen étkezési szokások miatt alakulhat ki.

Az étrend célja, hogy fedezze a beteg tápanyagszükségletét, óvja a gyulladt nyálkahártyát a mechanikai és kémiai ingerektől. Az étrend energiatartalma a tápláltsági állapottól függ. A gastritis a savviszonyt tekintve anacid, hipacid és hyperacid is lehet, tehát az étrend is a savviszonyhoz alkalmazkodik. Anacid és hipacid gastritis esetén az energiát elsősorban összetett szénhidrátokból (rostszegény gabonafélék, keményítőtartalmú nyersanyagok), míg hiperaciditás meglétekor könnyen emészthető zsiradékokkal (vaj, tejszín, zsíros tejföl, krémsajt, ömlesztett sajt, margarin) fedezzük.

Anaciditás esetén a nyersanyagok emészthetőségét tartjuk szem előtt, de ügyelni kell az ételkészítés higiénés körülményeire is. Zsenge, vízben nem oldódó rostszegény, friss, érett zöldség-, gyümölcsfélék és fiatal állatok húsa illeszthetők be az étrendbe. A savviszonytól függetlenül a könnyen emészthetőségre törekszünk. Alkoholtilalomra a szesz nyálkahártya-sorvasztó hatása miatt van szükség.