Dietetika

Kén-dioxid és szulfitok okozta reakciók

Az élelmiszer-adalékanyagokra adott adverz reakciók számolt gya­korisága a populációban 0,026% körüli lehet. Az atópiás gyerme­kek körében magasabb az előfordulás: 1-2% alatti. Leggyakrabban a szulfitok, a benzoésav és származékai, az azoszínezékek, a nátrium-glutamát okoznak allergiás reakciót.

A kén-dioxid számos tünetet provokálhat, jellemzőek azonban az asthma, az urticaria, de anaphylaxia is kialakulhat. Az asztmás betegek 5-8%-a érzékenyen reagál a szulfitokra. Ez az oka az ún. bor indukálta asthmának. Az asthmában szenvedők körében a szul-fitérzékenységet 0,8-3,9% gyakoriságúnak írták le.

Az élelmiszeripar a szulfitokat (E 220-228) főleg a gyümölcs­készítményekben és a borászatban használja fel. A kén-dioxidtól mentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék kevesebb, mint 10 mg/kg kén-dioxidot vagy kén-dioxid-származékot tartalmaz (Tanner mód­szerével, vagy ahhoz hasonló módszerrel meghatározva). A legtöbb szulfitot az aszalt gyümölcsök (kivéve a kékmazsola és az aszalt szilva), a citromlé, a gyümölcs- és zöldséglevek, nektárok, borok, ill. a melasz tartalmazzák. Kisebb a szulfittartalmuk az egyéb tartósított zöldség- és gyümölcskészítményeknek (dzsemek, lekvárok, befőttek, savanyúságok). Szulfitokkal tartósíthatják a rák- és a kagylókészít­ményeket is.