Mentális hanyatlás

Hogyan támogassunk valakit, aki tartósan beteg?

Nem mondunk újat azzal a kijelentéssel, hogy tartós betegséggel az élet egyáltalán nem könnyű. A folyamatos kezelésre járás, a gyógyszerszedés és a betegséggel járó kimerültség, fájdalom vagy egyéb kellemetlen tünetek testileg és lelkileg hatalmas terhet rónak arra a személyre, aki a betegséggel küzd. A beteg nehéz helyzete a környezete számára is egyértelművé válik: a szerettei hamar észreveszik, hogy olyan problémákkal küzd, amik jelentősen megnehezítik a mindennapos életvitelét. Ilyenkor természetes, hogy az ember támogatni szeretné a beteget és igyekszik neki segíteni – a kérdés már csak az, hogy hogyan lehet valakit támogatni, aki tartós betegséggel küzd?

Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani

Nincs két ugyanolyan ember: mindannyian máshogy élünk meg egy adott helyzetet, máshogy reagálunk egy adott szituációra, és egy nehéz élethelyzetet is másképp dolgozunk fel.

Ez egy tartós betegség esetében sincs másképp. Mindenki számára más módszer válik be, azonban van egy fontos tényező, amit minden esetben szem előtt kell tartanunk – ez pedig nem más, mint annak az éreztetése, hogy a tartós betegséggel küzdő szerettünk igenis számíthat ránk és mellette állunk.

Fontos, hogy azt érezze a beteg, hogy a szerettei biztos pontok az életében és számíthat rájuk – ha ez megvan, akkor sokkal nyugodtabb szívvel fordul segítségért, vagy fogadja el azt.

A kételyek a betegben, hogy mások terhére van ezáltal eloszlanak, így a szorongás és az esetleges depresszió kialakulása is megelőzhető.

Ne diszkrimináljunk – még akaratlanul se!

Senki sincs tisztában azzal jobban, hogy képességei korlátozottak, mint maga a tartós betegséggel küzdő személy – a környezetének pedig kötelessége, hogy a betegsége miatt ne diszkriminálja az adott személyt.

Diszkrimináció alatt azt értjük, amikor valakit valamilyen megkülönböztetés ér – a hátrányos megkülönböztetést pedig negatív diszkriminációnak hívjuk. Fontos, hogy ne csak egyéni, hanem társadalmi szinten is tekintsünk egyenlő félként a tartós betegséggel küzdő társainkra, hiszen ők is ugyanolyan emberek, akik megannyi értéket hordoznak magukban – nem a betegség definiálja az embert.

A diszkrimináció megtörténhet akaratlanul is, sőt, az is jellemző, hogy a környezetében élő embereket jó szándék vezérli, azonban ez mégis a visszájára sül el. Ez megnyilvánulhat a kommunikációban is az olyan kifejezésekben, mint például:

  • “Mindenkinek vannak nehéz napjai, nem csak neked.”
  • “Pedig nem tűnsz betegnek. Csak bírd ki.”
  • “Ha egy kicsit jobban figyelnél az egészségedre, nem lennél ebben a helyzetben.”

Az alábbi és az ehhez hasonló kifejezések nemcsak tapintatlanok, de a betegséget teljes mértékben figyelmen kívül hagyják. A betegben ez akár bűntudatot is kelthet, szégyellheti a betegségét és az azzal járó komplikációkat környezete számára teherként foghatja fel.

A pozitivitás is lehet mérgező

Napjainkban egyre többet olvashatunk mérgező kapcsolatokról. Mérgező barátok, mérgező szülők, mérgező romantikus partnerek… általában a mérgező szóról valami féle bántó és sértő viselkedés jut az eszünkbe, azonban ez nem mindig így van.

A mérgező pozitivitás egy valóban létező dolog, és ugyanolyan káros hatása lehet, mint a negatív cselekedeteknek. A mérgező pozitivitás jellemzője a negatív érzelmek elnyomása és figyelmen kívül hagyása, illetve mások ugyanerre történő túlzott intése. Lássunk erre is néhány példát:

  • “Csak változtass a gondolkodásodon és minden megoldódik.”
  • “Ezt a helyzetet a negativitásoddal teremtetted magadnak, csak légy boldog!”
  • “Lehetne rosszabb is, fel a fejjel!”

E kifejezések mögött lehet, hogy egyáltalán nem bántó szándék állt, azonban akarva-akaratlanul is hibáztatják a tartós betegséggel küzdő személyt, amiért ebbe a helyzetbe került, amikor egy tartós betegség akár örökletes módon is kialakulhat.

A betegséggel járó kellemetlen érzések teljes figyelmen kívül hagyása, és azok jelentőségének a leértékelése a beteg felé egy dolgot közvetítenek: hogy érzései és a betegséggel való küzdelme nem számítanak.

Így érdemes kifejezni a támogatást

Hogyan lehet akkor hatásosan kifejezni azt, hogy szerettünk mellett állunk a betegségében is?

Az egyik legfontosabb, hogy legyünk nyitottak szerettünk felé. Érdeklődjünk, kérdezzünk! Hogy érzi magát? Van-e valamire szüksége? Mi is a betegsége pontos neve?

Ezek a kérdések sugallják a beteg felé, hogy törődünk az állapotával és szeretnénk minél pontosabb képet kapni róla, megismerni a helyzetet, hogy minél hatékonyabban tudjunk a segítségére lenni.

Szintúgy fontos az empátia és az érzelmek tudatosítása. Ezeket a következő, és az ehhez hasonló kifejezésekkel lehet a legjobban kommunikálni:

  • “Ez tényleg egy nagyon nehéz helyzet, itt vagyok melletted és támogatlak.”
  • “Sajnálom, hogy ez most fájdalommal jár, tudok valamiben segíteni neked?”
  • “Teljesen megértem, hogy a kórházi kezelések kimerítenek, nem könnyű folyamaton mész át most, de én végigkísérlek az úton.”

Ahogy azt a példák is mutatják, a beteg érzéseit és lelki állapotát a támogató családtag vagy barát elismeri és validálja azok létezését és létjogosultságát. Ezzel, hogy elismerjük a negatív érzelmeket, normalizáljuk is őket, ami kifejezetten fontos – hiszen ezek az érzések ugyanúgy a folyamat természetes részei, mint a pozitívak.

Mindezt összegezve…

Foglaljuk össze kicsit, hogy ebben a cikkben miről esett szó!

Ha egy számunkra fontos személy tartós betegséggel küzd, akkor fontos, hogy elismerjük az érzéseit – ne tegyünk elhamarkodottan olyan kifejezéseket, amik azt az érzetet kelthetik a betegben, hogy hibás a betegségéért és emiatt mások terhére van.

Ügyeljünk arra, hogy empátiával forduljunk hozzá, kicsit helyezzük magunkat az ő cipőjébe – ismerjük el a helyzet nehézségét és az erőfeszítéseit, amiket nap mint nap megtesz.

A nyílt, őszinte és együttérző kommunikáció az egyik legértékesebb eszköz szeretteink támogatásában. A kapcsán megtudhatjuk, hogy mivel tudunk a legtöbbet segíteni és mi az, amivel a legtöbbet tudjuk nyújtani.

Magán betegszállítás empátiával az MV Betegszállításnál

Mi az MV Betegszállításnál rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a beteg biztonságos, modern környezetben jusson el a kórházi kezelésekre és vizsgálatokra – ebbe pedig beletartozik a mentális jóllét is.

Minden beteg elsősorban ember, és méltó arra, hogy egy kórházi kezelés folyamata alatt megkapja azt a támogatást, amire vágyik – és ebbe beletartozik a betegszállítás és az empátia is.

Ha Ön is szeretné igénybe venni magán betegszállítás szolgáltatásunkat, vegye fel velünk a kapcsolatot!