Dietetika

Így ismerhetsz fel 6 gyakori száj problémát

Azt bizonyára már gyerekkora óta tudja, hogy a megfelelő szájápolás nélkülözhetetlen a különféle kellemetlen, fájdalmas vagy épp veszélyes problémák elkerüléséhez. Előfordulhat azonban, hogy még sosem látta ezeket a problémákat saját szemével, így nem tudja, hogy miről ismerhetők fel, vagy, hogy pontosan hogyan fenyegetik szája egészségét.

Displeased nervous young girl holding head looking at camera over white background. Headache. Copy space.

Cikkünk csupán egy általános útmutató a leggyakoribb szájproblémákhoz. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja magán, minél előbb forduljon fogorvoshoz egy valódi diagnózis és a kezelés mielőbbi megkezdése érdekében!

Herpesz

A herpesz egy vagy több folyadékkal töltött hólyag formájában jelenik meg az ember orra alatt, illetve szája körül. A herpes simplex vírus 1-es típusa felelős érte, és amint valakin egyszer megjelenik, valószínűbbé válik, hogy később újra kialakul majd.

A herpesz rendkívül fertőző, és már akkor átadható másnak, amikor először jelentkeznek a tünetei, egészen addig, míg teljesen be nem gyógyulnak. Ilyen tünetek például a viszketés és a bizsergő érzés. A herpesz általában piros, sárga, vagy szürke színű hólyagokként jelentkezik, amelyek 1-2 héten belül maguktól meggyógyulnak.

Fogorvosa már a kialakulást követő első néhány napban vírusölő gyógyszereket írhat fel rá, amelyek segítenek majd gyorsabban eltüntetni a hólyagokat. Más gyógyszerekkel a fájdalom és a viszketés is enyhíthetők.

Lyukas fogak

A felnőttek túlnyomó többség tapasztal fogszuvasodást élete során, és sokaknál ez lyukas fogakat eredményez.

A lyukas fog tünetei lehetnek a látszólag ok nélkül jelentkező, vagy étkezés közben (főleg forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor) fellépő fájdalom, illetve a nyelvel durvának érződő fogfelület is. A lyukas fogak továbbá idővel elfeketednek, ami a szuvasodás terjedését jelzi.

A lyukas fogak súlyosságuktól függően többféleképpen kezelhetők. Kevésbé súlyos esetekben a szuvasodott rész eltávolítható, és helyére fogtömés helyezhető. Előfordulhat továbbá, hogy gyökérkezelésre vagy koronára lehet szükség. Amennyiben a fog menthetetlen, el kell távolítani azt.

A lyukas fogak megelőzése érdekében csökkenteni kell a cukros, savas élelmiszerek fogyasztását (és ezek után ajánlott vízzel öblögetni), illetve ügyelni kell a szájhigiénia megőrzésére.

Ha fogérzékenységet tapasztal, az lehet a fogszuvasodás jele is, így mielőbb érdemes felkeresnie egy fogorvost. A fogszuvasodás kezelésében hatékony a Rosental Fogászatán tudnak segíteni Önnek. Kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogérzékenység kezelése!

Letört fogak

Amennyiben rendszeresen fogyaszt (rág) kemény élelmiszereket, vagy gyakran csikorgatja, szorongatja a fogait, akkor a fogtörések fokozott kockázatával kell számolnia. Egy fogdarab letörésekor fájdalmat érezhet, attól függően, hogy a fognak mekkora része törik le a helyéről. Ilyenkor gyakran a törés is kitapintható nyelvvel, hiszen a fogon egy éles rész keletkezik.

Egy letört fog kezelése szintén attól függ, hogy mennyire súlyos az eset. A legtöbb esetben a letört rész pótolható egy fogszínű töméssel vagy koronával.

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás a nap folyamán bármikor megtörténhet, így akár éjszaka, alvás közben is, amikor az ember észre sem veszi magán. Gyakori kiváltó oka a stressz vagy egy új fogtömés vagy korona, ami nem illeszkedik tökéletesen a többi foghoz.

Akármi is okozza, a fogcsikorgatás idővel elkoptathatja a fogakat. Ez fogfájáshoz, tompa fejfájáshoz, illetve az állkapocs fájdalmához vezethet. Fogai továbbá sárgábbnak tűnhetnek a természetesnél, amit szintén az külső réteg kopása okozhat.

Fogorvosa ilyen szájvédőt írhat fel a fogcsikorgatás megelőzésére, amelyet alvás közben kell viselnie. Ezek az eszközök a helytelen összezáródást is segíthetnek korrigálni. Fontos továbbá, hogy ha a fogcsikorgatást valamilyen stressz okozza, akkor ezt a stresszforrást kell minél előbb megszüntetni a fogak védelme érdekében.

Fogínygyulladás (Gingivitis)

A gingivitis a fogínybetegség (periodontitis) legelső stádiuma lehet. Lényegében a fogak körüli szövetek gyulladásos betegsége, amelyet a fogakra és a fogínyre telepedő lepedék okoz. A gingivitistől a fogíny pirossá válik, felduzzad, és könnyedén vérezni kezd, illetve akár kellemetlen leheletet is okozhat. A gingivitis gyakran tünetmentes, így nehéz észrevenni alapos vizsgálat nélkül.

A gingivitis könnyebben kialakul, ha nem mossa és fogselymezni rendszeresen a fogait, dohányt használ, ferde fogai vannak (amiket nehéz tisztán tartani), babát vár, cukorbeteg, vagy bizonyos gyógyszereket szed.

Mivel a fogínybetegség korai stádiuma, a gingivitis visszafordítható, ha időben észreveszik. Ezért fontos rendszeres fogorvosi vizsgálatokra járni, még akkor is, ha semmilyen problémát nem érez szájában.

Fogágybetegség (Periodontitis)

A periodontitis a fent említett fogínybetegség későbbi, súlyosabb stádiuma, és a felnőttkori foghullás egyik leggyakoribb okozója is egyben. Minél tovább hagyják kezeletlenül, annál kevésbé valószínű, hogy maradandó károk nélkül visszafordítható legyen.

A gingivitis ekkorra már adott tünetei mellett a periodontitis hatására a szájban fájdalmas tályogok jelenhetnek meg, illetve a fogak is kilazulhatnak. Ahogy a csontok és a fogíny visszahúzódnak, a fogak hosszabbnak tűnhetnek az ember szájában. A periodontitis egyes esetekben kezelhető ugyan, de természetesen jobb nem megvárni, hogy a gingivitis eljusson erre a pontra.