Dietetika

Alacsony szénhidráttartalmú (low carb) diéták

A telített zsírsavak korlátozása és az alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztásának elterjedése ugyan hatékonyan csökkentette a szé­rumkoleszterin-szintet, és kedvezőnek bizonyult a kardiovaszkuláris rizikótényezők nagy részének visszaszorításában, de az obesitas terjedését nem tudta megállítani. A diéta hívei ezt azzal indokolják, hogy az el nem fogyasztott zsiradékok helyét átvették a szénhidrá­tok. Valószínűleg azonban az elhízás kialakulásának esélye függ a szénhidrátok fajtájától is, míg a hozzáadott cukorban, fruktóz-ban, finomított szénhidrátokban gazdag, energiadús nassolnivalók és a cukrozott üdítőitalok nagyban hozzájárulhatnak a testtömeg gyarapodásához, addig az étrendben a megnövelt zöldség- és gyümölcsadagok, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek előtérbe kerülése inkább a testtömeg csökkenésével mutatnak korrelációt.

Az étrend szénhidráttartalma a rövid távú fogyást jelentősen befolyásolja. Az alacsony (60-130 g) és a nagyon alacsony (<60 g) szénhidráttartalmú, ketogén diéták az utóbbi években rendkívül nép­szerűvé váltak. A szénhidrátok megszorítása a glikogénraktárak ki­ürülését okozza, és a napi 50 g-ot meg nem haladó szénhidrát-után­pótlás ketózishoz vezet. Ez gyors, látványos testtömegcsökkenést okoz, ami elsősorban a glikogénlebontásból ered, és a szervezet vízvesztését, kevésbé a testzsír csökkenését jelenti.

A különböző összetételű diétákat összehasonlító követéses vizs­gálatok metaanalízise során azt találták, hogy az első 6 hónapban a szénhidrátszegény diétákkal nagyobb súlycsökkenés volt elérhető, mint a zsírszegény diétákkal, de ez a különbség a 12. hónapra már nem marad fenn. Amennyiben a szénhidrátbevitelt úgy csökkentjük, hogy az engedélyezett mennyiséget az alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú zöldségekből, hüvelyesekből, gabonákból és gyümölcsökből fedezzük, úgy az a testtömegcsökkentésen kívül a 2-es típusú diabetes, a coronariabetegségek és egyes daganatos betegségek kialakulásának az esélyét is kedvezően befolyásolhatja.

Mindenképpen figyelmet kell fordítani arra, hogy a szénhidrát kiiktatása miatt megnövekedett zsírmennyiséget ne a kardiovaszkuláris rizikót fokozó telített zsírokból fedezzük, hanem válasszuk az élettanilag kedvezőbb hatású zsiradékokat (pl. a magas olajsav­tartalmú olívaolajat vagy egyéb növényi olajokat). Szintén kerüljük a zsíros húsokat, tejtermékeket, helyettük halak, sovány baromfi­húsok, hüvelyesek, diófélék legyenek a preferált fehérjeforrások.