Dietetika

Műfogak – vajon tényleg csak az idősebb korosztályt érinti?

Ha meghalljuk a műfog szót, egyből az idősebb korosztály jut eszünkbe, tévesen. Napjainkra ugyanis az orvoslás fejlődésének köszönhetően azoknak is lehetősége van fogpótlásra, akik nem a teljes fogsorukat veszítették még el.

Milyen esetekben lehet szükség a fogak pótlására?

Sajnos az emberi lét mondhatni természetes velejárója, hogy fogállományunk az idő előrehaladtával lecsökken – ezt a problémát azt hiszem, mind ismerjük, ha nem is egészen testközelből. Az évek során azonban könnyen lehet, hogy egy-egy baleset során, vagy fogszuvasodás kapcsán elveszítjük egy-két fogunkat, amelyeket szintén érdemes mielőbb pótolni mind esztétikai, mind pedig egészségügyi okokból.

Milyen fogpótlási lehetőségek léteznek?

Ha a teljes fogív pótlására van szükség , akkor a legegyszerűbb megoldás a problémára a műfogsor, melyből létezik mind rögzíthető, mind pedig kivehető változat. Ha azonban csak részleges foghiánnyal küzdünk, akkor érdemes elgondolkodnunk a fogászati implantátumokon, amelyek egy-egy fog pótlását is lehetővé teszik.

Hogyan történik a fogpótlási eljárás?

A fogpótlási eljárások minden esetben teljesen egyedien, személyre szabottan történnek, ezért mindenki esetében egyedi tervezésre és elkészítésre van szükség. A műfogak elkészülése után azok rögzítése implantációs eljárás esetében beragasztással, vagy ínyformázó csavar behelyezésével történik. Utóbbi esetében a csavar behelyezése után szükség van némi gyógyulási időre, míg maga a fogkorona felhelyezhető lesz.
Abban az esetben, ha a fogpótlás nem közvetlenül a természetes fog eltávolítását követően történik, és csontsorvadás állapota lép fel, szükség lehet csontpótlási eljárásra, mely a az implantátum behelyezését előzi meg.

Mennyibe kerül a fogpótlás és mit kapunk a pénzünkért?

Ahogyan azt már fentebb említettük, a fogpótlás mindenki esetében teljesen egyedien és személyre szabottan történik, ennél fogva pedig a cél egy olyan műfog, vagy műfogsor megléte, amely egyáltalán nem, vagy alig különbözik az egyén saját, természetes fogaitól, azaz mind színben, mind formailag tökéletesen illeszkedik környezetébe. A teljes fogsor pótlásának ára némileg kedvezőbb, mint az implantátumok behelyezéséé, azonban fontos előnye az eljárásnak például a Móricz Dental esetében, hogy a fogorvosok minden esetben előzetesen felvázolják a kezelés költségvetéstervezetét, így Önt nem érheti meglepetés a folyamat során. A Móricz Dentalnál lévő fogpótlás árakról a linken tud bővebben tájékozódni, vagy akár időpontot is tud kérni egyszerűen online!

Miért érdemes mindenképp belevágnunk a fogpótlásba foghiány esetén?

Sokan úgy gondolhatják, hogy egy-egy fog pótlása még nem feltétlen szükséges, főleg akkor, ha a hiányzó fog olyan helyen helyezkedett el, ahol hiánya nem igazán szembetűnő, így nem okoz különösebb esztétikai problémát. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a foghiány következtében rágási nehézségek is felléphetnek, amely egyenesen vezethet emésztési nehézségekhez, ezáltal pedig gyomorbajokhoz is. Ha pedig hosszú időn keresztül áll fenn foghiány, annak egyenes következménye lehet a csontsorvadás, amely megnehezítheti a későbbi fogpótlást annyiban, hogy előzetes csontpótlásra lesz szükség.