Nők egészsége

Endometriózis – a fel nem ismert állapot

Noha e kórkép szorosabb értelemben a menstruációs zavarok közé tartozna, olyan gyakori és speciális problémát jelent, hogy külön történő tárgyalása indokolt.

Az endometriózis a méhet bélelő nyálkahártya (endometrium) megjelenése és ciklussal összefüggő burjánzása a méh izomrostjai között, valamint a méhen kívül.

A rendellenes helyeken megtapadó nyálkahártyaszigetek éppen úgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belüli szabályos nyálkahártya: havonta megduzzadnak és véreznek. Az endometriózis ezért változatos panaszok forrása, amelyeket különböző szövődmények súlyosbíthatnak. A kórkép szinte csak a fogamzóképes korban lévő nőket, ezen belül is a 20-30 éves korosztályt érinti.

Tünetek labirintusában

Az „eltévedt”, méhüregből kikerült nyálkahártyaszigetek a legkülönbözőbb helyeken, a petefészken, a petevezetéken, a méhen, a húgyhólyagon, a beleken vagy a kismedence más területein tapadhatnak meg, de betörhetnek a szervek, a bél, a méh, a húgyhólyag vagy a hüvely falába is.

Hol fordulhat elő?

A kóros méhnyálkahártya-szigetek leggyakoribb előfordulási helyei a kismedencében ritkán egészen távoli területeken, az ízületekben, a köldökben, a bőrön vagy műtétek hegében is megjelenhetnek. Mivel a vérnek nincs lehetősége a külvilágba távozni, a kismedencében rekedő vér gyulladást, összenövéseket vagy tömlőket, cisztákat hoz létre.

A petefészek ciszták jellemzői

A petefészkeken kialakuló, akár ökölnyi méretet is elérő ciszták a bennük felgyülemlő és lebomló vértől sötétbarna színűek (ezért nevezzük ezeket „csokoládécisztáknak”). Ha e tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül, és a folyamat távolabbi területekre is tovaterjed, újabb összenövéseket és hasi panaszokat okozva. Az összenövések görcsös fájdalmakhoz, emésztési panaszokhoz, petevezeték-elzáródáshoz vagy meddőséghez vezethetnek. Sokszor azonban csak a görcsös menstruáció, a vérzéssel összefüggő deréktáji fájdalom, vagy a várandósság elmaradása utal az endometriózis fennállására.

Az endometriózis változatos és bizarr tüneteinek főbb csoportjai:

A fájdalom, a vérzészavar, a meddőség és az elvándorolt méhnyálkahártya okozta szervspecifikus szimptómák képezik. A legjellemzőbb tünetek – amelyek elsősorban a menstruáció idején, de néha attól függetlenül is jelentkezhetnek – a következők:

Tünetek:

 • szabálytalan, görcsös, fájdalmas menstruáció
 • szokatlanul erős – főleg kismedencei – fájdalom
 • derékba, csípőbe, combokba és egyéb területekre sugárzó fájdalom
 • emésztőrendszeri panaszok, bélgörcsök, puffadás, véres széklet
 • gyakori vagy fájdalmas vizelési inger, húgyúti fertőzések, véres vizelet
 • összenövések okozta méhdeformitások, bizonytalan hasi fájdalmak
 • hőemelkedés a menstruáció alatt (a gyulladás következtében)
 • fájdalmas nemi együttlét, illetve nőgyógyászati vizsgálat
 • fájdalmas peteérés a ciklus közepén (középidős fájdalom)
 • kimerültség, erőtlenség, vérszegénység
 • immunrendszeri zavarok, fokozódó allergiás tünetek
 • sikertelen fogamzási kísérletek, meddőség

Az endometriózis leggyakoribb tünete az erős, sokszor szinte tűrhetetlen fájdalom

Ez a fájdalom a menstruáció előtt és alatt nagymértékben fokozódik. Ez leginkább a kismedence területén lép fel, ahonnan több irányba sugározhat. A deréktáji fájdalom – amelynek gyakran más okot tulajdonítanak – főként a kismedence hátsó részén megtapadó nyálkahártyaszigetek esetén jelentkezik. A húgyhólyagon megtapadó nyálkahártyaszigetek húgyúti fájdalmakat okozhatnak, míg a beleken lévők irritábilis bél szindróma, bélrendszeri fertőzés vagy daganat gyanúját kelthetik. Az endometriózis okozta fájdalom mértéke nem az elváltozás kiterjedésével arányos, hanem a megtapadás helyének függvénye.

Előfordul, hogy súlyos állapot is tünetmentes marad

Ugyanakkor enyhébb elváltozás is járhat elviselhetetlen, akár késszúrásszerű fájdalmakkal. A fájdalom olyan erős és szaggató lehet, hogy a lábra állás is nehézségbe ütközhet, és sokszor a legalapvetőbb otthoni vagy munkahelyi feladatok sem végezhetők el. A fájdalmak a menstruációtól függetlenül, akár erős fizikai vagy érzelmi megterhelés hatására is felléphetnek. Ha az endometriózis – kivételesen – nem okoz fájdalmat, sokszor csak akkor derül rá fény, ha valamilyen ciklussal összefüggő tünettel (deréktáji fájdalommal, székelési zavarral, bélpanasszal vagy erős vizelési ingerrel) jár, vagy elmarad a tervezett gyermekáldás, illetve ha valamilyen kivizsgálás során véletlenül kerül felismerésre.

Az endometriózis következtében kialakuló meddőség a nőket különösen érzékenyen érinti

Ez miatt csalódottnak és tehetetlennek érezhetik magukat. A gyermekvállalás sikertelensége a partner kevésbé megértő hozzáállása esetén párkapcsolati problémákhoz is vezethet. (A gondok megoldásához ezért a másik fél támogatására is szükség van.) Endometriózis esetén gyakrabban jöhet létre méhen kívüli terhesség is. Az immunrendszer gyengülése miatt gyakoribbá válhatnak a fertőzések, allergiás tünetek, ízületi gyulladások és autoimmun betegségek.

A kimerültség további hatásai

A kimerültség miatt idővel nem ritka a pajzsmirigy működési zavarának – főleg alulműködésének – kialakulása sem. Az állapotot tovább súlyosbítja a rendszeres panaszoktól való félelem, amely ingerlékenységbe és depresszióba torkollhat. A fizikai és a lelki terheken túl a szellemi állóképesség is nagymértékben csökken. A környezet esetleges értetlensége és érzéketlensége tovább fokozza a szorongást. Bár az endometriózis minden érintett számára komoly terhet jelent, a környezet – partner, család, munkahely – toleranciája nagyon sokat segíthet.

Az endometriózis okozta panaszok súlyosságát csak az a nő értheti meg igazán, aki maga is átélte az azzal járó fájdalmakat és szenvedéseket. Mindezt jól illusztrálja a következő történet is:

Esettanulmány

Tizenhat éves koromban kezdtem fogamzásgátló tablettát szedni az orvosom tanácsára, mivel a menstruációm rendszertelenül jelentkezett és folyamatosan görcsöltem. A tablettákat nyolc éven át szedtem folyamatosan. Aztán egyszer vége szakadt a párkapcsolatomnak, és úgy döntöttem, hogy nem váltom ki a következő adagot. Ezt követően kilenc hónapig nem menstruáltam, ami meglepő módon a nőgyógyászom és körzeti orvosom szerint is normális dolog volt.

Csak a végén csúszott ki a szájukon, hogy a fogamzásgátló alaposan felborította a hormonháztartásomat. Ennek ellenére kérdőre vontak, hogy miért nem szedem tovább… Végül megjött a menstruációm, de idővel visszatérő fájdalom jelentkezett a bal petefészkem tájékán. A nőgyógyászom ultrahangot végzett, és mindent rendben talált. Később azonban annyira begörcsöltem, hogy nem is tudtam mihez hasonlítani a fájdalmam. Végül olyan rosszul lettem, hogy kórházba szállítottak.

Ugyanaz a görcs volt, csak tízszer erősebben. A vakbélgyulladás gyanúja miatti kivizsgálás során a nőgyógyászaira kerültem, ahol ökölnyi daganatot fedeztek fel a bal petefészkemben. A vizsgáló orvos eleinte nem akarta elhinni, hogy rendszeresen járok nőgyógyászhoz, mivel az ilyen elváltozás nem egyik napról a másikra alakul ki. Bent tartottak, mivel rosszindulatú folyamatra gyanakodtak. Az akkori ügyeletes orvos volt az egyetlen, akiben felmerült az endometriózis lehetősége.

A műtétnél a bal petefészkemet eltávolították, de egy kis rész épnek bizonyult, így azt megtartották. A szövettan szerencsére bizonyította az endometriózist, így elfelejthettem addigi életem legkegyetlenebb hónapjait. Idővel azonban a bal petefészkemen újra ciszta alakult ki, és a fájdalom is kiújult. Mivel a mérete egyre nőtt, újra műteni kellett, aminek immár a teljes bal petefészkem áldozatul esett. A szövettan ismét endometriózist igazolt.

Orvosom ezért progeszterontartalmú fogamzásgátlót írt fel, amit azonban nem akarok szedni. Természetes alternatívát szeretnék találni, bízva abban, hogy az endometriózis nem újul ki, és a gyógyulás után újra próbálkozhatunk a babával.

Ez a hölgy ösztönösen és bölcsen tette, hogy a műtétet követően javasolt fogamzásgátló tabletta szedését visszautasította, mivel az nemcsak a jövőbeni várandósság esélyeit rontotta volna tovább, de az endometriózis okát sem szüntette volna meg.

Az endometriózis mögötti okok és környezeti tényezők

Bár az endometriózis oka pontosan nem ismert, a különböző elméletek közös nevezője, hogy a méhen kívülre került nyálkahártyaszigetek ösztrogénfüggők, ezért az ösztrogéntúlsúly hatására burjánzanak és vándorolnak. Ez a magyarázata annak is, hogy a várandósság során – amikor a legmagasabb a progeszteronszint – az endometriózis tünetmentessé válik.

Feltehetően tehát a progeszteronhiány és a következményes ösztrogéndominancia teremti meg a lehetőségét annak, hogy a méhnyálkahártya a hasüregbe vándoroljon, és a ciklussal egyidejű aktivitást fejtsen ki. A menstruációs vér ugyanis sok esetben a petevezetéken át „befelé”, a hasüreg felé is távozhat a méhből, főleg ha a méhnyálkahártya túlépült. (Ennek ellenére mégsem lesz minden ösztrogéntúlsúlyban szenvedő nőnek endometriózisa, ami rávilágít az egyéni hajlam jelentőségére.) A panaszok hátterében gyakran állnak érzelmi okok is, például a várandósságtól való félelem, a nőiséget vagy a párkapcsolatot érintő problémák.

Az endometriózis egyre gyakoribb

Az endometriózis szintén azok közé a kóros állapotok közé tartozik, amelyek gyakorisága az utóbbi időben ijesztő mértékben emelkedik. Míg  1921-ben mindössze 20 esetet írtak le Amerikában, 80 évvel később, az ezredfordulón ugyanez a szám már 12 millió, világviszonylatban 70 millió volt, ma pedig már százmilliónál is több nő szenved endometriózisban.

S mivel a diagnózis hivatalosan csak szövettani lelet alapján mondható ki – amelyet számos nő a mintavétellel járó kellemetlenségek miatt érthető okokból nem vállal -, tényleges előfordulása ennél is nagyobb. A kórkép gyakoriságának drasztikus növekedését látva önámítás lenne figyelmen kívül hagyni az ösztrogéndominanciához vezető állapotok, valamint a vegyszer- és környezet-szennyezés szerepét. Már csak azért sem, mert a 20-35 éves nők méheltávolítása – pusztán az endometriózis következtében – a duplájára nőtt.

Az endometriózis felismerése

Az endometriózis diagnózisáig vezető út hosszú és fárasztó volta sok százezer nő tapasztalata. Ennek fő oka, hogy az endometriózist sokszor igen nehéz felismerni, vagy a kórkép lehetősége fel sem merül. A folyamat előrehaladtával ezért a tünetek mindinkább súlyosbodnak, a fájdalom intenzívebbé, a cikluszavar kifejezettebbé, az állapot egyre elviselhetetlenebbé válik.

Minél később kerül azonban felismerésre a háttérben húzódó ok, annál valószínűbb a meddőség és az egyéb szövődmények kialakulása. Az endometriózis éppen olyan kiszámíthatatlan állapot, mint maga az ösztrogéndominancia, amely létrehozta.

Felismerését a következő lehetőségek segítik:

 • a tünetek jellege és azok ciklussal való összefüggése
 • a családi előfordulás, valamint a korábbi életkorban kezdődött menstruáció ténye
 • nőgyógyászati vizsgálat, amelynek során fontos jel a kismedencei érzékenység, a tapintható csomók, a megnagyobbodott petefészkek, a méh deformitása, vagy a hüvelyben látható rendellenes méhnyálkahártya-szigetek jelenléte
 • laborvizsgálatok, amelyek során a nemi hormonok szintjeinek a ciklus meghatározott napjain történő megállapítása mellett egyéb hormonértékek – pajzsmirigyhormonok, stresszhormon,
 • prolaktin – meghatározása is fontos
 • képalkotó vizsgálatok, amelyek közül elsősorban a hüvelyi ultrahang jön szóba

A kóros méhnyálkahártya-szigetek kis méretük miatt sokszor nehezen vagy egyáltalán nem észlelhetők

Inkább csak az általuk okozott szövődmények – ciszták, összenövések és más elváltozások – láthatók. A képalkotó vizsgálat, a laparoszkópia (hastükrözés) alkalmazására főleg akkor kerül sor, ha petevezeték-elzáródás gyanúja merül fel, vagy ha a meddőség okát más módszerrel nem sikerül kimutatni.

Az eljárás során látótérbe hozhatók a kismedencei szervek, a kóros méhnyálkahártya-szigetek és az esetleges szövődmények, ellenőrizhető a petevezetékek átjárhatósága, szövettani minta vehető, valamint a ciszták és összenövések meg is szüntethetők. Az endometriózis diagnózisa hivatalosan csak a hasüregi tükrözés során végzett szövettani mintavétel alapján mondható ki.

Jegyezzük meg! A diagnózist nagymértékben segíti az aránylag új – számos országban már széles körben alkalmazott – módszer, az infravizsgálat, amely jelenleg az egyik leginformatívabb eljárás az endometriózis felismerésében.

A vizsgálat nagy biztonsággal képes észlelni a kisméretű, de aktív méhnyálkahártya-szigeteket, hiányuk esetén pedig kizárható az endometriózis fennállása, elkerülhetővé téve ezáltal számos további vizsgálatot és beavatkozást. Az eljárással műtéti megterhelés és kockázat nélkül ellenőrizhető a kezelés hatékonysága és a gyógyulás menete. A módszer ma már hazánkban is hozzáférhető.

Az endometriózis megszüntetése

Az endometriózis hagyományos kezelési lehetőségei – a ciklus gyógyszeres elnyomása vagy az elvándorolt méhnyálkahártya-szigetek sebészi eltávolítása – sajnos a nagy áldozatok ellenére is csak átmeneti eredményt hoznak. A sebészi beavatkozást követően az endometriózis legtöbbször kiújul, súlyosabb esetben pedig a beavatkozás újabb műtétbe torkollik. Megoldásában ezért – a természet példáját alapul véve – olyan hormonális állapot kialakítására kell törekedni, amely a várandósság alatt is fennáll, hiszen ekkor az endometriózis teljes mértékben megszűnik.

A várandósság több módon is képes megszüntetni az endometriózist?

Egyrészt szünetel a ciklus, amely a méhnyálkahártya állandó fel- és leépülésének folyamatát megszakítja, másrészt a méhlepény által termelt nagy mennyiségű progeszteron gátolja az ösztrogénérzékeny méhnyálkahártya-szigetek stimulációját. A nőgyógyászok nem véletlenül javasolják az endometriózisban szenvedő pácienseknek, hogy mielőbb vállaljanak gyermeket.

Ez azonban meddőség esetén nem lehetséges, s előbb annak az okát kell megszüntetni.

Mivel az endometriózis gyulladással járó ösztrogénfüggő állapot, rendezése során a fő cél nem lehet más, mint a gyulladás csökkentése és az ösztrogéntúlsúly megszüntetése. A természetes progeszteron alkalmazása – dr. Lee útmutatásai alapján – az egyik kíméletes és szelíd, mégis hatékony lehetőség a helyzet javítására.

Adagolása azonban egyéni beállítást, a kórállapot felszámolása pedig további hatóanyagokat, a stressz csökkentését, a lelki egyensúly kialakítását, valamint személyre szabott életmódbeli és táplálkozási tanácsokat igényel. Mivel a javuláshoz legkevesebb fél-egy év szükséges, a gyermekvállalás kérdése csak ezt követően jöhet szóba.

A várandósság során „szünetelő” endometriózis a szülést követően sok esetben visszatérhet, ezért az ösztrogéntúlsúlyt ekkor is kordában kell tartani. A megfelelő hatóanyag alkalmazása így nemcsak az endometriózis, de az ösztrogéndominancia és számos más probléma – például a szülés utáni depresszió -megoldásában is hatékony segítséget jelenthet.