Vírusok

Koronavírus: tünetek és kezelés

A téli és a kora tavaszi hónapokban sokan jelentkeznek vírusos fertőzésekkel háziorvosuknál. 2019 decemberében azonban olyan probléma ütötte fel a fejét, amelyre a világ nem volt felkészülve. A koronavírusok családjába tartozó 2019-nCOV vírus Kínából indult ki, ma már azonban az egész világon jelen van, ezzel nagy pánikot keltve.

A vírusos megbetegedés COVID-19 névre keresztelték. A vírus azok közé a koronavírusok közé tartozik, amelyek közül 7 embernél is megbetegedést képes okozni. A náthától egészen a súlyos tüdőgyulladásig terjedhetnek a tünetek, és mint bebizonyosodott, halálos kimenetellel is végződhet a betegség.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint elsőként állatról emberre terjedt a vírus, állítólag egy denevér volt a bűnös, majd ezt követően köztes gazda is jelen volt a folyamatban, valamilyen tobzoskaféle. A probléma azért is nagy, mert a vírus már a lappangási idő alatt képes fertőzni. Könnyen lehet tehát, hogy a vírust hordozó embernél még nem jelentkeztek a tünetek, de eközben már képes átadni másoknak is a fertőzést. Ez igen megnehezíti az ellene való védekezést, pláne, hogy jelenleg hatékony gyógyszer nincsen a vírus ellen. A tapasztalatok alátámasztják, hogy egy fertőzött személy minimum három embernek átadja a vírust, vagyis a megbetegedések száma rohamos növekedést mutathat. Ezt támasztja alá az is, hogy két-három hónap alatt számos országban megjelent a betegség, és halálos áldozatokat is követelt.

Vuhantól Olaszországig

A koronavírus a 2020. február 26-ai adatok szerint 81 279 embert fertőzött meg a világon. 8851 ember a súlyosan fertőzött kategóriába sorolható, 2770 fő pedig belehalt a betegségbe. A halálos áldozatok rendszerint a legyengült immunrendszerrel rendelkezők, a krónikus betegségekkel küzdők és az idősek köréből kerültek ki, de a kisgyermekek is a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak. A fertőzés azonban nem köthető mindezekhez, sok olyan beteget regisztráltak, akiknek semmilyen előző betegségük nem volt korábban. A különbség természetesen a fertőzés lefolyásában, a tünetek erősségében mutatkozik meg.

A koronavírus Kína Hubej tartományából indult ki, Vuhan városából. Gyorsan átterjedt más kínai városokra is, de Dél-Koreában, Japánban, Iránban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Görögországban, Svájcban, Horvátországban, Finnországban és Ausztriában is megjelent a koronavírus.

Kik vannak fokozott veszélyben?

Hasonlóan az influenzához, a koronavírus által okozott COVID-19 betegség is fokozottan érinti azokat, akik valamilyen okból legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. A krónikus megbetegedések sem kedveznek az érintetteknek, és az idősek, valamint a kisgyerekek is a veszélyeztettek közé tartoznak. Náluk nagyobb eséllyel jelentkeznek súlyos tünetek, mint az egyébként egészséges lakosság körében.

Minimum 14 nap a lappangási idő

Nem véletlen, hogy 14 napos karanténról hallani a hírekben, hiszen ennyi a COVID-19 lappangási ideje, sőt, vannak olyan szakemberek, akik ezt az időtartamot kitolnák akár 27 napig. A vírus a légutakat támadja, és ennek megfelelően olyan tünetei vannak, melyek a hagyományos légúti fertőzésekre jellemzőek. Vannak, akiknél csak enyhe formában jelentkeznek ezek, másoknál komoly szövődmények alakulhatnak ki. A fertőzésre utaló jelek a következők lehetnek:

  • magas láz
  • gyengeségérzet
  • általános fáradékonyság
  • száraz köhögés
  • hasmenés
  • légzési nehézségek és ezzel akár együtt járó légszomj
  • a nátha és a torokfájás csak ritkán jelentkeznek, de ezek is együtt járhatnak a fertőzéssel.

Egyértelmű tehát, hogy a tünetek akár egy hagyományos vírusfertőzésre vagy influenzára is utalnak, de a koronavírus megjelenése miatt érdemes sokkal elővigyázatosabbnak lenni. A betegség egy egyszerű vérvétellel kimutatható, de például torokváladék kinyerésével is elvégezhető a teszt. Az eredményre mindössze néhány órát kell várni, és biztosan tudhatjuk, hogy milyen vírussal van dolgunk.

Csak a fertőzöttek negyedénél jelentkeznek súlyos tünetek

A vírus a betegek háromnegyedénél enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel lezajlik és nem jelent veszélyt az életre. A korábbiakban felsorolt immungyengeséggel rendelkezők, cukorbetegek, szívbetegek, krónikus betegek és idősek viszont abba a negyedbe tartoznak, akiknél súlyos tünetek jelentkezhetnek. Ez főként a légzési nehézségekben és légszomjban mutatkozik meg elsőként, majd tüdőgyulladás, szeptikus sokk, veseelégtelenség és halál is lehet a végkimenetel. A halálozási arány 2-3%.

A vírusról érdemes tudni, hogy cseppfertőzéssel terjed, és akár egy hétig is fertőzőképes marad az emberi testen kívül. Kiemelt jelentőséggel bír tehát a higiéniára való odafigyelés a műanyag, fém és üveg felületeken. Tény ugyanis, hogy akár ezek megérintésével is elkapható a betegség.

Egyelőre nincs gyógyszer!

Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre olyan gyógyszer, ami hatékonyan bevethető lenne a koronavírus ellen. A kutatások folyamatosan folynak, de az érintettek érdekében a legtöbb, ami tehető, súlyos esetben a kórházi kezelés. Ezzel az életfunkciók stabilizálhatóak és a tünetek is enyhíthetőek.

A szakemberek szerint egyes gyógyszerek kombinációja jelentheti majd a megoldást, ám a tényleges használatra még várni kell. Az információk szerint olyan vírusellenes készítményekben bízhatunk, amelyeket a hepatitisz, a HIV/AIDS, a vérzéses lázak ellen szoktak bevetni. A remdesivir névre hallgató antiviriális szerrel végzett kísérletek bizakodásra adnak okot, de tény, hogy egyelőre nincs ellenszere a koronavírusnak. Fontos tudni, hogy az antibiotikumok vírusfertőzés esetén teljesen hatástalanok, és ez a koronavírus esetén sincs másként. Az antibiotikum szedése kifejezetten káros lehet, tehát ez mindenképpen kerülendő.

Tippek a koronavírus fertőzésének megelőzésére

A hírekben folyamatosan hallani, hogy a repülőtereken milyen óvintézkedéseket vetnek be a fertőzés terjedésének megelőzésére. Vannak azonban olyan mindennapi teendők, melyeket mindannyian megtehetünk annak érdekében, hogy a fertőzést kisebb eséllyel kapjuk el. A higiénia kiemelt jelentőséggel bír, legyen szó akár saját testünkről, akár a bennünket körülvevő környezetről. A rendszeres, alapos kézmosás nélkülözhetetlen. Nem mindegy azonban, hogyan történik az. Legalább fél percen keresztül tartson, és akár fertőtlenítő készítményt is használhatunk hozzá. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek mára igencsak megfogyatkoztak a drogériákban és a nagykereskedésekben, de érdemes keresgélni. Amennyiben a kézmosás nem megoldható, akkor a kéztisztító zselé ajánlott.

Nem csak alapvető illedelmesség követeli meg tüsszentéskor a zsebkendő használatát, hanem az is, hogy ne fertőzzük meg embertársainkat. Ha csak enyhe tünetekkel jelentkezik a betegség, akkor hihetjük influenzának is, közben pedig akár koronavírussal is lehet dolgunk. Éppen ezért saját és mások biztonsága érdekében kerüljük a zsúfolt helyeket. Ha pedig nem muszáj, akkor ne mostanra időzítsük külföldi utazásainkat. Kína nyilvánvalóan tiltólistás, de a koronavírus európai jelenléte miatt a közeli országok is kerülendőek.