Mentális hanyatlás

Mik a demencia okai?

A különböző demencia típusok különböző okokra vezethetők vissza. Sok esetben nem is ismerjük teljesen a kiváltó okokat. Például idősebb emberek körében sokkal gyakrabban fordul elő demencia, de az öregedést, mint olyant mégsem tekintik a demencia kiváltó okának.

Néhány demencia típus, például a Pick-kór és a Huntington-kór, valamint ritkán az Alzheimer-kór is öröklődhet, a génekbe kódolva adja át egyik generáció a másiknak. Más demencia fajták, többek között az Alzheimer-kóros esetek legnagyobb része és a vaszkuláris demencia genetikai és egyéb tényezők kombinációjának következménye.

Jegyezzük meg! Egyes demencia fajták más betegségek, például az AIDS, a Parkinson-kór és a szifilisz tüneteként jelenhetnek meg.

Az egyén szokásai, bár közvetlenül nem okoznak demenciát, de növelhetik kialakulásának kockázatát. A dohányzóknál például megnövekszik a vaszkuláris demencia kockázata, az alkoholt nagy mennyiségben fogyasztóknál pedig alkohol eredetű demencia vagy Korsakoff-szindróma (más írásmód szerint: Korzakov-szindróma) alakulhat ki.

 A stressz vagy a szorongás okozhat demenciát?

Nincs bizonyíték arra, hogy a stressz vagy a szorongás demenciát okozna. Ugyanakkor a stressz és a szorongás feledékenységet és zavartságot eredményezhet, amit össze lehet téveszteni a kezdődő demenciával. Előfordul, hogy egy stresszel és szorongással teli időszak végén állapítják meg a demenciát, amikor a már korábban is jelenlevő tünetek az átélt élmények hatására nyilvánvalóbbá váltak. A szorongás az időskori depresszió általános tünete, a depresszió pedig komoly memóriaproblémákat okozhat, amelyek esetenként összetéveszthetők a demenciával.

Kérdezz-felelek!

A férjemnél valamilyen demenciát állapítottak meg, és azt mondták neki, hogy szokjon le a dohányzásról. A dohányzás okozhat demenciát?

A dohányzást nem tartják a demencia közvetlen okozójának, de hozzájárulhat az atherosclerosis (az artériák meszes szűkülete) ki-alakulásához, ami gyakran stroke-hoz (szélütéshez) vezet. A demencia egyik formáját, a vaszkuláris demenciát stroke-ok okozzák, amelyek elzárják az agy vérellátását, és ezáltal károsítják az agy egyes területeit.

Nem minden orvos ért egyet azzal, hogy a dohányzás abbahagyása változtat a vaszkuláris demencia lefolyásán, ha a kór már kialakult. Ugyanakkor a leszokás több más okból is ajánlatos lehet.

Kérdezz-felelek!

Hetvenkét éves édesapám nemrég vastagbél-operáción esett át. Mielőtt kórházba vonult, kicsit feledékeny volt, és most, hogy megint itthon van, nagyon össze van zavarodva. Kaphatott demenciát a műtéttől?

Egyes idősebb emberek műtétek után átmenetileg össze vannak zavarodva. Az érzéstelenítő utóhatásai és a fájdalomcsillapítók szedése rövid ideig növelhetik is a zavartságot. Ezt még a kórház idegen környezete is súlyosbíthatja.

Ha az édesapja zavartsága nem múlik el, lehet, hogy már a mű-tét előtt is demenciája volt, ami rosszabbodott. Ez előfordul néha, ha a beteg érzéstelenítést kap. Érzéstelenítés esetén az idősek könnyen kapnak enyhe stroke-okat, vagy átmeneti vérellátási problémák lépnek fel az agyukban, és ezek a jelenségek hosszan tartó zavartságot okozhatnak.

Egy másik lehetséges magyarázat a zavartságra, hogy az édesapja valamilyen mellkasi vagy húgyúti fertőzést kapott. Ennek esélye kisebb, ha a műtét már régebben volt. Mindenesetre beszéljen erről az orvossal, mert az ilyen esetleges fertőzés kezelése látványos javulást hozhat.

A fejsérülések okozhatnak demenciát?

A súlyos vagy ismételt fejsérülteknél nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A fejsérülések és a demencia kapcsolata ugyanakkor nem tisztázott. Előfordul, hogy a fejsérülés a demenciára hajlamos egyénekben elindítja a kórfolyamatot. Az ökölvívás során komoly fejsérüléseket szerzett betegek hajlamosak a dementia pugilistica nevű demencia típusra, amely hasonlít az Alzheimer-kórra.