Szembetegségek

Milyen tevékenységek veszélyeztetik a szemet?

Hogyan szokott a szem megsérülni?

Javarészt munkavégzéskor, sportoláskor és szabadidős tevékenység során. A sérülés lehet zúzódásszerű, amikor a szem sérül, de burka nem szakad át, és lehet a szem falán áthatoló, amikor a szemet burkoló ínhártya vagy szaruhártya felszakad. A lúgok és a savak maródást okoznak a szemben.

Az erős napsugárzás is károsíthatja a szemet. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a szemet áramütés éri (például villámcsapás elszenvedésekor). A látás védelmének leghatásosabb módja, ha védőszemüveget, illetve napszemüveget visel az ember. A felmérések szerint a szemsérülések legnagyobb része ezzel kivédhető.

Milyen tevékenységek veszélyeztetik a szemet?

A statisztikák azt mutatják, hogy a szemsérülést, látásromlást vagy látásvesztést elszenvedő munkások vagy nem megfelelő védőszemüveget viseltek, vagy egyáltalán nem törődtek szemük védelmével.

  • Munkahelyen a fő veszélyforrás a szerszámgép (tompa ütés és szétröppenő fémrészecskék), a hegesztőkészülék (az ívfény szaruhártyát károsító hatása) és a vegyi anyag (műtrágyák, növényvédő szerek, maró hatású anyagok, oldószerek stb.).
  • A házban és környékén leggyakrabban bekövetkező szemsérüléseket a szétfröccsenő, forró zsír, a mosogató-, tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint a kertben permetezett vegyszerek okozzák. Leginkább az ammóniát, klórt, lúgot és savat tartalmazó folyadékok veszélyesek.
  • Az építkezéshez használt oltott mész szembe kerülése különösen veszélyes, azonnali kimosásra, mentő hívására és sürgős szemorvosi ellátásra van szükség. Az oltott mész mélybe terjedő maró hatása 20 perc alatt teljessé válik, és gyakran a szemgolyó későbbi széteséséhez vezet.
  • A kerti munkák során a damilos fűnyírók vágószála és a tűzifa darabolásakor lepattanó fahasábdarabok különösen gyakran okoznak súlyos sérülést.
  • A gépkocsi tetőcsomagtartóján történő szállítás kapcsán a rögzítésre használt gumipók kifeszítést követő visszapattanása meglepően gyakori oka a súlyos szemsérülésnek.

Milyen szemsérülések következhetnek be sportolás közben?

Elsősorban ütések. Kéz, labda, korong stb. csapódhat a szemhez, de az is előfordul, hogy a fejet érő nagy ütés eltöri a szemet keretező csontokat, vagy a szembe kapó ujj körme megkarcolja vagy felszakítja a szaruhártyát. A vízi sportok során a szem fertőződhet. Védőszemüveg viselésével a sportsérülések java része megelőzhető.

Mi a teendő szemsérülés esetén?

Azonnal szemorvoshoz vagy kórházi sürgősségi részlegre kell menni, mert a károsodás mértéke nem mindig nyilvánvaló. A látszólag kis sérülés gyakran maradandó szemkárosodást okoz, ha nem kezelik idejében.

  • Semmiképp sem szabad dörzsölni a szemet, mert az súlyosbítja a károsodást.
  • Nem szabad semmilyen kenőcsöt vagy gyógyszert tenni a szembe, és ellenjavallt a szem öblögetése is (az idegen anyagok a seben át a szem belsejébe kerülhetnek).

Vegyi anyag szembe jutásakor viszont alaposan ki kell mosni a szemet vízzel, hogy híguljon a maró anyag, és teljes egészében eltávolításra kerüljön (az el nem távolított maradék maró hatása tovább károsítja a szemet). Azonnal mentőt kell hívni, és szakszerű elsősegély alkalmazása mellett a beteget szemosztályra kell szállítani. Ajánlatos a sérülést okozó vegyi anyag csomagolását (dobozát) is elvinni a szemorvoshoz, mert az anyag ismerete megkönnyíti a szakszerű kezelést.