Otthoni veszélyforrások

Anyám még mindig egyedül szeretne élni, bár demens. Nagyon aggódom, hogy valamilyen baleset fogja érni a gáz miatt.

Mit csináljak?

Ha az édesanyja ki szokta nyitni a gázcsapokat anélkül, hogy meggyújtaná a gázt, valószínűleg az a legjobb, ha otthona leválasztását kéri a gázvezetékről. Ekkor természetesen valaki másnak kell az édesanyjára főznie. Ha az édesanyja tovább fogja használni a gázt, tanácsos gázjelzőket felszereltetni a szolgáltatóval. Ezek a berendezések azonban csak akkor érnek valamit, ha az édesanyja képes megfelelően reagálni, ha megszólal a hangjelzés.

Idős demens nagynéném még mindig egyedül lakik, és reggel és este otthoni gondozók járnak hozzá.

Néha elfelejti lekapcsolni a villanyt, és félek, hogy bekapcsolva felejthet egy elektromos hősugárzót és ezzel tüzet okozhat. Tehetek valamit?

Ha a nagynénje lakásának elektromos hálózata és berendezései már régiek, ellenőriztesse őket egy szakképzett villanyszerelővel!

Tanácsolja a nagynénjének, hogy használjon biztonságosabb eszközöket a fűtésre! A modern légbefújásos hősugárzók és olajjal töltött elektromos radiátorok például általában biztonságosabbak, mint az izzószálas hősugárzók. Egy árammegszakító a berendezés és a konnektor között szintén biztonságosabbá teszi az eszköz használatát. Ha a nagynénjének központi fűtése is van, lehet, hogy jobban jár, ha teljesen megszabadul a hősugárzóktól.

Időkapcsolók beszerelésével könnyen megoldhatja, hogy a nagynénje lámpái és elektromos berendezései a megfelelő időben kapcsoljanak ki és be.

Alzheimer-kóros édesapám, aki velünk él, dohányos. Aggódom a tűzveszély miatt.

Hogyan szoktathatnám le a dohányzásról?

A betegség előrehaladtával az édesapja valószínűleg el fog feledkezni a dohányzásról. Ezt siettetheti esetleg azzal, hogy elrakja a cigarettáit, és semmivel sem emlékezteti a dohányzásra. Ha ön is dohányos, lehetőleg önnek is abba kéne hagynia, vagy legalább olyan helyen szívnia, ahol az édesapja nem látja. Ha az édesapja nagyon nyugtalanná válik, amikor elveszi a cigarettáit, valószínűleg az lesz a legjobb, ha hagyja még dohányozni egy darabig, mielőtt újra próbálkozik a megvonásos módszerrel. Idő közben bátoríthatja, hogy csökkentse a naponta elszívott cigaretták számát, vagy hogy használjon nikotintapaszt.

Amíg még dohányzik, önnek vagy a gondozásában részt vevő többi személy közül valakinek folyamatosan felügyelnie kell rá, amikor éppen elszív egy cigarettát. Ellenőrizze, hogy az édesapja ruházata és a bútorok nem gyúlékonyak-e, és a papírkosarak nincsenek-e a túl közel a helyhez, ahol ül. Egy füstjelző beszerelése mindenképpen hasznos.

Alzheimer-kóros feleségem az elmúlt időszakban többször is elesett a lakásban.

Mit javasol, hogyan csökkenthetem az elesés veszélyét?

Mindenki számára fontos, hogy az otthona a lehető legbiztonságosabb legyen. Különösen lényeges ez akkor, ha az elesés kockázatát növeli, hogy idős vagy zavart személyről van szó.

Néhány gyakori veszélyforrás, amit ki kell küszöbölni:

 • laza vagy szakadt szőnyegek, főleg a lépcsőn és ajtók
 • laza lábtörlők;
 • fényezett padló;
 • törött vagy laza lépcsőfokok;
 • nem megfelelő lépcsőkorlát;
 • rossz megvilágítás (ha a felesége gyakran felkel éjszaka, megérné éjszakai lámpákat beszereltetni);
 • földön kígyózó vezetékek;
 • billegő vagy megrongálódott bútorok;
 • kiálló lábú bútorok;
 • rendetlenség, padlón hagyott tárgyak,
 • elégtelen fürdőszobai biztonság;
 • szakadt, viseltes papucsok vagy más lábbelik, melyek megbotlást és elesést okozhatnak.

Ha úgy gondolja, hogy további segítségre van szüksége, a felesége orvosa, vagy az önkormányzat szociális szakembere valószínűleg meg tudja szervezni, hogy egy foglalkozásterápiás szakember felkeresse önt, és tanácsokat adjon ebben a tárgyban.

A férjem már jó néhányszor csúnyán elesett. A fiunk eddig mindig ott volt, hogy segítsen, de én 85 éves vagyok, és nem tudnám egyedül felsegíteni a férjemet.

Mit tegyek, ha akkor esik el, amikor egyedül vagyunk otthon?

Ha a férje elesik és fájdalmai vannak, a legjobb, amit tehet, hogy betakarja egy pokróccal. Ha tudja mozgatni a fejét, tegyen alá egy párnát, nyugtassa meg és mondja neki, hogy segítségért megy. Ezután hívja fel az orvost, ha komolynak tűnik az esés, vagy kérjen segítséget valakitől a közelben.

Ha a férje látszólag sértetlen, tegyen elé egy széket és bíztassa, hogy a székre támaszkodva keljen fel, és segítsen neki, amennyire csak tud. Ha nem érti, mit kell csinálnia vagy nem sikerül felkelnie, helyezze kényelembe a földön, és hívjon segítséget.

Címkék: Katgóriák: Mentális hanyatlás

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

20 − 12 =