Mentális hanyatlás

Elkóborlás veszélye Alzheimer-kóros betegeknél

Az Alzheimer-kóros édesapám még mindig szeret egyedül rövid sétákat tenni. Félek, hogy el fog veszni vagy valami baja esik.

Milyen óvintézkedéseket tegyek?

Ha az édesapja csak rövid ideig sétál és jelenleg gond nélkül visszatalál, valószínűleg nincs sok oka az aggodalomra. Sőt, a testmozgás, amit így végez, mindkettejük számára hasznos.

Ésszerű, ha az édesapja mindig magánál hord valamit a nevével, címével és telefonszámával. Vásárolhat vagy gravíroztathat különleges karkötőt vagy SOS-láncot is, amelyen fel vannak tüntetve a legfontosabb elérhetőségek. További óvintézkedésként szólhat a körzeti rendőrkapitányságon, hogy az édesapjának memóriazavara, valamint idő- és helyérzékelési nehézségei vannak. Ugyancsak érdemes felhívni a szomszédok, helyi boltosok és egyéb valószínű úticélok figyelmét a problémára.

Fel kell készülnie arra az időre, amikor az édesapjának romlani fog az állapota. Ekkor rövid időre elveszhet. Nagyon aggasztó, ha valaki elvész. Ha ez történik, értesítse a szomszédokat és a rend-őrséget. Nem jellemző, hogy egy Alzheimer-kóros beteg 24 óráig vagy annál tovább ne kerüljön elő.

Alzheimer-kóros feleségem gyakran elkóborol a lakásból, egy alkalommal éjszaka is eltűnt. A családom folyton azt mondja, hogy kérjek rá gyógyszert az orvostól.

Mit tanácsol?

Jobb, ha elkerüli a gyógyszereket, mert a szükséges dózis kellemetlen mellékhatásokat okozhat, például álmosságot, egyensúlyzavarokat vagy inkontinenciát. Jobb, ha a lehető legbiztonságosabbá teszi a lakást a külső ajtókra megfelelő magasságban felszerelt hevederzárakkal vagy retesszel.

A férjem elkóborol a lakásból és mindig eltéved. Olyan bűntudatom van, amikor újra és újra a rendőrök hozzák haza!

Miért csinálja ezt?

Senkitől nem lehet elvárni, hogy 24 órán keresztül folyamatosan felügyeljen valakire, úgyhogy nem szabad önmagát vagy a férje gondozásával megbízott többi személyt hibáztatnia. Az elkóborlás nagyon gyakori a demens betegeknél.

A férje kóborlásainak több lehetséges oka van. Ha mindig is aktív életet élt, lehet, hogy egyszerűen csak a fölösleges energiáját akarja levezetni. Az is lehet, hogy a koncentrálás hiánya miatti unalmát akarja oldani a kóborlással. Előfordulhat, hogy a múltjából keres valakit vagy valamit, amire sehogy sem tud visszaemlékezni.

A feleségem többször is elkószált itthonról és eltévedt. Eddig mindig visszajött vagy visszahozták, de soha nem tudom, mit csináljak.

Mit tanácsol?

Bár nagyon aggasztó, ha egy demens beteg elvész, nem valószínű, hogy bármi baja esik. A kockázat természetesen attól is függ, hol téved el a felesége. Általános tanácsként: a legjobb, amit tehet, ha a felesége eltéved, hogy megpróbál nyugodt maradni és nem esik pánikba. Első lépésként ellenőrizheti azokat a helyeket, ahol ismerik a feleségét, például a helyi boltokat. Értesítse a szomszédokat és a barátaikat.

Általában a legjobb, ha inkább előbb telefonál a rendőrségre, mint utóbb. A rendőrség és a keresésben részt vevők segítségére jó, ha magánál tart egy nemrégiben készült fényképet a feleségéről, és pontos leírást tud adni a ruházatról, amit éppen visel.