Búza nélkül

Radikális „búzaeltávolító” műtét

Sokak számára a búzamentes étrend gondolata akkora pszicho­lógiai fájdalmat okoz, mint egy érzéstelenítés nélkül végrehajtott gyökérkezelés. Vannak, akiknél ugyanolyan elvonási tünetek je­lentkeznek, mint a cigarettáról vagy az alkoholról leszokás mellék­hatásai. Ám erre a folyamatra feltétlenül szükség van ahhoz, hogy utána lehetséges legyen a felépülés.

A cikkben feltárom majd, hogy a fáradtságtól az ízületi gyul­ladásokon és emésztőszervi panaszokon át az elhízásig terjedő panaszok oka az az ártatlannak látszó korpás zsemle vagy fahéjas kalács, amelyet reggelente a kávéval fogyasztunk el.

A jó hír az, hogy a búzapocak nevű állapot gyógyítható – csak­úgy, mint a lisztagy, a kiflibelek és a tésztapofa.

Ez a táplálékféleség hosszabb ideje része az emberi kultúrának, mint amióta Larry King esténként adásban van, és a kiküszöbölé­sének az lesz az eredménye, hogy karcsúbbak, okosabbak, gyorsab­bak és boldogabbak leszünk. A fogyás korábban elképzelhetetlenül gyors ütemben megy végbe, ráadásul szelektíven: a legjobban lát­ható inzulinellenes, a cukorbetegségnek és a gyulladásos folyama­toknak kedvező, sok bosszúságot okozó zsír tűnik el a pocakról. Közben szó sincs éhségről és koplalásról, hanem csakis az egyre javuló egészségről.

Miért pont a búzának intsek búcsút?

Felmerül a kérdés: miért a búzát küszöböljük ki, miért nem, mondjuk, a cukrot vagy általában minden gabonát? A követke­ző fejezetben elmagyarázom, hogy a vércukorszint gyors eme­lésében miért olyan különleges a többi ételféleség közül a búza.

Emellett van egy még nem teljes egészében feltárt genetikai jel­legzetessége és addiktív tulajdonsága, amely miatt még nagyobb fogyasztásra serkent. Közben az elhízáson túlmenően is többtu­catnyi súlyos egészségügyi probléma kóroki tényezője lehet, ám ennek ellenére étrendünk domináns összetevője.

A finomított cukrok bevitelének csökkentése természetesen jó ötlet, mert ezek­nek nincsenek komoly táplálkozási előnyei, ugyanakkor növelik a vércukorszintet. A legnagyobb hatása azonban mindenképpen annak van, ha megszabadulunk a búzától, egyszersmind ez a leg­egyszerűbb módja az egészségünk javításának és a derékbőségünk csökkentésének.