Cukorbetegség

A szájhigiéné jelentősége a cukorbetegségben

A károsodások megelőzése érdekében fontos a rendszeres (naponta legalább kétszer, ideális esetben minden étkezés után történő) és megfelelő technikával (mind a külső, mind a belső felszínt érintő, körkörös mozgásokkal) végzett fogmosás, ínytasakok kialakulása esetén szájzuhany alkalmazása (ma az általános szájhigiéné részének tekintik, fogmosás mellett is napi rendszerességgel ajánlott), szájöblítő használata.

Jegyezzük meg! Fontos a száj ápolása, mert lepedék kialakulásának, fogszuvasodáshoz vezető folyamatok elhárításában segít a fogak között maradó ételmaradékok eltávolítása, amiben vagy fogselyem, vagy a már említett szájzuhany alkalmazása nyújt lehetőséget.

Fogászati kezelés a cukorbetegség felismerése után

Kívánatos, hogy minden újonnan felismert cukorbeteg a kórismézést követően jelentkezzen fogászati vizsgálaton is, ezt követően pedig évente legalább egy alkalommal történjen ismételt ellenőrzés. A szuvas fogakat időben, még kicsi, csak a felszínt érintő lyuk kialakulásakor be kell tömetni. Előrehaladottabb esetekben a kezelés hosszadalmasabb lehet (gyökértömés, csúcs rezekció stb), de minden esetben törekedni kell a fog megmentésére. Ha a fog mégis eltávolításra kerül, időben gondoskodni kell a pótlásáról, mert ha a fogsor foghíjas marad, különösen több fog elvesztése esetén, károsodhat a rágás is.

Terhesség

Terhességben még nagyobb jelentőségű a megfelelő szájhigiéné és a fogászati ellenőrzés. Ilyenkor ui. csökken a nyál pH-ja, csökken a fogak kalciumtartalma, gyorsabban romolhatnak a fogak, nagyobb az ínygyulladás megjelenésének kockázata. A fogászati ellenőrzés mind a fogamzás előtti, ún. prekoncepcionális gondozásnak, mind a terhességi cukorbetegség gondozásának integráns részét képezi!

Tudni kell, hogy önmagában a cukorbetegség nem képezi akadályát semmilyen fogászati vagy szájsebészeti beavatkozásnak. A kívántnál magasabb vércukorszint esetén azonban elhúzódóbb lehet a sebgyógyulás, pl. foghúzás után. Műtéti beavatkozásokat lehetőség szerint rendezett anyagcsere-állapotban célszerű végezni.