Cukorbetegség

A szemészeti szövődmények megelőzésének és kezelésének lehetőségei

A retinopátia megelőzésének leghatékonyabb módja az anyagcsere tartósan rendezett állapotának biztosítása, a vérnyomás- és megelőzés a vérzsírértékek felismeréstől kezdve célértéket biztosító kezelésével együtt. Ugyanez vonatkozik a makulopátia megelőzésére is.

A kisérkárosodások elkerülésével a másodlagos glaukóma előfordulása is ritkítható. A szürke hályog megelőzésében a kedvező anyagcserehelyzet kisebb jelentőségű, bár fiatalabb korban történő megjelenését jó eséllyel késleltetni lehet. A retinopátia kezelésében is az anyagcsere rendezése az elsődleges. Proliferativ stádiumú károsodás esetén azonban kerülni kell a vércukor gyors és túl alacsony értékre történő csökkentését, mivel a látás romlását eredményezheti.

Elengedhetetlen a vérnyomás- és a vérzsírértékek normalizálása is

mindkettő retinopátiát súlyosbító szerepe ugyanis igazolt. A gyógyszeres kezelés esélyei korlátozottak. Ma az anyagcsere normalizálása mellett a lézerkezelésé a vezető szerep, ami a károsodás helyétől, kiterjedésétől függően lehet egy-egy területre korlátozódó (mezőkben történő, ún. grid kezelés), vagy a recehártya egészét érintő (pánretinális lézerkezelés). A kezelés megválasztása szemész szakorvosi feladat.

A beavatkozást általában járóbetegként, helyi érzéstelenítésben, tágított pupilla mellett végzik. Az érintett személy számára jelentős fájdalmat nem okoz. Néhány napig előfordulhat enyhe fényérzékenység, könnyezés. Paradox módon, noha a lézer alkalmazásával a retina érintett területe roncsolódik (az érújdonképződések csak ezen az áron szüntethetők meg), a látás ezt követően javulhat és hosszabb távon is javult maradhat.

A makulopátia egyes eseteiben alkalmaznak éreredetű növekedési faktor-(vascular endothelial growth factor: VEGF) ellenes (anti-VEGF) kezelést (a rövidítés kiejtése a hazai gyakorlatban „antivedzsef” formában honosodott meg). Az egyéb szemészeti szövődmények kezelése nem különbözik a hasonló elváltozások nem cukorbetegeken történő formáitól.