Dietetika

Köszvény – a purin anyagcsere zavara

A köszvény (hyperurikaemia) kialakulásának oka a szervezet purin-anyagcsere zavara. Hátterében genetikai és környezeti tényezők egyaránt kimutathatók. Köszvényben a szérum húgysavtartalma magas, ebből a túltelített oldatból a húgysav a szövetek közé áramlik (főleg az ízületekbe), és gyulladás alakul ki.

A köszvényben kulcsszerepet játszó húgysav a sejtmaganyag¬csere, a purinbázisok lebontásának végterméke, amelynek 2/3-a vizelettel ürül ki a szervezetből, a maradék 1/3 pedig egyéb úton távozik (emésztőnedvek, izzadás). A szérum húgysavszintjét a szer¬vezet saját sejtjeinek lebontásából felszabaduló purinbázisok és a táplálékkal felvett purin határozzák meg.

A vér magas húgysavszintje eleinte nem okoz panaszokat, jellemzően a köszvényes roham (erős, szűnni nem akaró fájdalom jellemzően a láb öregujján) után derül csak ki a betegség.

A magas húgysavszinttel élők késői szövődményei között szerepelnek olyan betegségek, mint a vesekövesség, a szív- és érrend¬szeri megbetegedések, valamint a kóros vérlipidértékek.

A purinanyagcsere zavarának étrendi kezelése.

Az étrendi kezelés célja a szérum húgysavszintjének csökkentése. Ezzel el tudjuk érni, hogy a köszvényes roham veszélye megszűnjön, valamint a fent említett szövődmények kialakulása is csökkenthetővé váljék. A normális táplálkozással naponta 600-1000 mg purin jut a szervezetbe. A diéta során ezt a mennyiséget 200 mg alá csökkentjük.

Az esetek zömében a betegek túlsúlyosak, így alapvető feladat az étrend kialakításánál a testsúlycsökkentés lehetőségének biztosítása. Köszvény esetén nagyon lassú ütemben célszerű a testsúlyt mérsékelni, mivel az éhezés a szervezetben olyan folyamatokat indít el, amelyek emelik a húgysavszintet.

Az egyszeri bőséges étkezés köszvényes rohamokat válthat ki, ezért inkább a napi többszöri (4-5-szöri) étkezés ajánlott. Az alkoholos italok szintén rohamokat válthatnak ki, ezért az alkoholfogyasztást semmilyen formában sem javasolt (cukorkák, sütemények is tartalmazhatnak alkoholt rejtett formában, érdemes ezekre is odafigyelni).

Az „igen magas” kategóriában felelhető élelmiszerek és nyersanyagok fogyasztását célszerű teljesen elkerülni, ill. a „nagyon kevés, elhanyagolható” kategória elemeit pedig előnyben részesíteni.

Magas testsúly esetén az étrend mérsékelten, az egyéni igények figyelembe vételével energiaszegény legyen (a túlsúly függvényében nők esetében 1200-1400 kcal/nap, férfiak esetében 1400-1600 kcal/nap).

Az ételkészítés és -tárolás hatására az élelmiszerek purintartalma változik: a füstölt áruknál növekszik a purin mennyisége, míg a tárolás alatt (még hűtőszekrényben is) valamelyest csökken az élelmiszerek purintartalma.

Egyes élelmiszerek purintartalma

100g100 g100 g alatt(0,30 mg/100 g)
élesztősertés-, marha-,sonkatej
húskivonatokborjú-, birkahúsangolnakefir, joghurt
csirkemellpulykalepényhalsajt, tejföl, túró, vaj
libacsirkecombkakaóporolaj, margarin
szardíniakacsazöldborsóméz, cukor
kagylónyúlkarfiolrizs
pisztrángőzbrokkoliliszt
heringszarvaszöldbabbúzadara
halikraszalonnaparajgabonapehely
lazacvirslitofutészta
tonhalkolbászfélekenyér
makrélaszalámiburgonya
garnélafüstölt sonkaa többi zöldségféle az előző oszlopban lévőkön kívül
belsőségek, májtőkehalminden gyümölcs
füstölt húsok, halakfogastojás
pontyüdítő
szárazbabgyümölcslé
szárazborsólekvár
lencsesör
szója (pl.kocka)bor
mákdió
napraforgómagkókusz
földimogyorópisztácia
mazsolamandula