Dietetika

Mi az életkorfüggő elhízás?

Az életkorfüggő elhízás is vezethet leptinrezisztenciához. A szérum leptinszintje jelentősen emelkedett mértékű a legtöbb elhízott ember­ben, aminek elvileg a testsúly csökkenését kellene eredményeznie, ennek ellenére a testsúly progresszív növekedése figyelhető meg. Ez arra utalhat, hogy az elhízás mellett kialakuló tartósan magas leptinszint leptinrezisztencia kialakulását idézi elő obesitasban.

A leptinérzékenység csökkenése már a korai életkorban is meg­jelenhet az elhízás következményeként, ami aztán meggyorsíthatja a további elhízást. A nucleus arcuatusban az alfa-MSH termelése a leptin hatására aktiválódik. Mivel a leptin mennyisége arányos a zsír mennyiségével, ezért a túltáplálás következményeként a meg­növekedett mennyiségű zsírszövet több leptint termel, ami a POMC neuronok fokozott aktivációjához vezet, így fokozódik az anyagcsere.

Jó tudni! Ezzel ellentétben az éhezés során a csökkent zsírmennyiség és a következményesen csökkent leptinszint mellett a POMC-aktiváció is csökken, így csökken az anyagcsere.

A legtöbb elhízott ember leptinszintje emelkedett, a táplálékfel­vétel gátlása mégsem megfelelő; feltételezhetően leptinrezisztencia áll fenn. Elhízásban mind a magas endogén leptinszintre, mind a centrálisán adott exogén leptinre mutatkozó válaszkészség csök­ken. Az elhízás mellett kialakuló károsodott leptinhatás mögött mind a perifériás, mind a centrális leptinrezisztencia szerepe felmerül.

Hogyan alakul ki a perifériás leptinrezisztencia?

A perifériás leptinrezisztencia kialakulhat egyrészt a szolúbilis leptinreceptorok szintjének csökkenése, ill. a tápláltsági állapot (pl. a magas trigliceridszint) miatt is. Valamennyi tényező hatására károso­dik a leptin vér-agy gáton való átjutása. A leptin csökkent transzportja miatt a liquor/vér-leptin arány csökken. A leptin a vér-agy gáton átjutva elsősorban a hypothalamusban kötődik receptorokhoz.

A receptorhoz való kötődést az emelkedett C-reaktív protein (CRP) -szint gátolja. Mivel az elhízás mértékével a CRP-szint pozitív korrelációt mutat, ez hozzájárulhat a kialakuló leptinrezisztenciához. Az eredmények azonban sokkal inkább az intracelluláris jelátviteli utak károsodása miatt kialakuló centrális leptinrezisztenciát hangsúlyozzák az elhízás mellett megjelenő csökkent leptinhatás hátterében.