Dietetika

Progresszív szisztémás sclerosis kezelése diétával

A diéta célja:

  • a megfelelő tápanyagellátás biztosítása megfelelő ételkészítési műveletekkel a betegségre jellemző tünetek figyelembevételével,
  • a sicca szindróma tüneteinek enyhítése,
  • a nyálkahártya kímélete,
  • a felszívódási zavarok kivédése,
  • a gyógyszeres kezelés mellékhatásainak figyelembevétele.

A diéta jellemzői

Az étrend energiabő (35-40 kcal/ttkg/nap) és fehérjedús (1-1,5 g/ttkg), mely igazodik a beteg tápláltsági állapotához. A zsírbe­vitel 1-1,2 g/ttkg/nap, könnyen emészthető és felszívódó formában: vaj, vajkrém, tejszín, kókuszzsír, növényi olajok. A szénhidrátbevitel 5-6 g/ttkg, mely krisztalloid szénhidrátokat is tartalmazhat 10 e % mennyiségben.

A durva rostozatú, puffasztó ételeket mellőzzük. A vízben oldódó élelmi rostokat (pektin) részesítsük előnyben, bőséges folyadék­fogyasztással, az obstipatio miatt.

Az étrend kezdetben könnyű-vegyes, majd a betegség előrehalad­tával pépes vagy folyékony változatú, a szervek érintettségének meg­felelően.

Diétás megfontolások

Az ételek előkészítése és bevitele. Az ujjakon keletkező sebek, sé­rülések, fekélyek miatt lényeges lesz a további károsodások meg­akadályozása biztonságos konyhai eszközök alkalmazásával, kony­hakész, előre szeletelt nyersanyagok felhasználásával. Változatos méretű, alakú poharak, bögrék használata megkönnyíti az ételek elfogyasztását.

Csökkent nyáltermelés, szájszárazság, a száj körüli bőr megvastagodása esetén. Lényeges lesz a fogak épségének minél további megőrzése. Gyakori kortyok, cukormentes rágó, cukorka szopogatá­sa, metilcellulóz-tartalmú műnyál vagy szájzselé segítheti a csökkent nyáltermelődést. A száj gyakori kiöblítése mérsékelheti a szájszá­razságot. A meglévő, sűrű váladékot acetil-ciszetin tartalmú szerek változtatják folyékonyabbá. A szájnyílás beszűkülése miatt érdemes pépesíteni, apró falatokra alakítani az ételeket. A folyadékbevitel a napi 2 liter mennyiséget érje el.

Dysmotilitas, dysphagia esetén

Lassú, nyugodt evés, a falatok alapos megrágásával. Pépesítés, pürésítés, gyakori kortyok, nedvdús ételek (pl. dinnye, őszibarack) fogyasztása. A hideg ételek, italok segíthe­tik kiváltani a nyelést. Kerülni kell a könnyen széteső, morzsálódó táplálékokat, a tapadós ételeket és a túl nagy falatokat. A szájüreg nyálkahártyájának síkosítását segíti a Calogen tápszer, ill. a folyadé­kok sűrítésére használható a Nutilis sűrítőpor.

Gasztroözofageális reflux betegség (GOR) esetén. Gyakori kis étkezések, elhízás esetén testtömeg­csökkentés, az oesophagus alsó sphincter nyomását csökkentő ételek, italok (alkohol, csokoládé, borsmenta, fokhagyma stb.) kiiktatása, a gyulladt, károsodott nyálkahártyát irritáló ételek (citrusfélék, pa­radicsom, szénsavas italok stb.) kerülése. Lefekvés előtt 2-3 órával a beteg ne étkezzen. Alváskor a fejvég megemelése, valamint a szűk ruházat mellőzése ajánlott.