Mentális hanyatlás

Az otthon kiválasztása egy Alzheimer-kóros beteg számára

Alzheimer-kóros édesapám egyedül él. Még szociális gondozói segítséggel sem bírja tovább egyedül. Mire figyeljek, amikor otthont keresek neki?

Először is meg kell tudnia, hogy a kiválasztott otthon fogad-e demens betegeket és tudja-e, hogyan kell gondozni őket. Az édesapjával foglalkozó szolgálatvezető, háziorvos, szakorvos, szociális munkás vagy körzeti pszichiátriai gondozó tud majd javaslatot tenni. Amikor már rendelkezésére áll egy név- és címlista, levélben vagy telefonon érdeklődhet az ellátás szintjéről, az árakról és az esetleges szabad helyekről. Sok otthon küld prospektusokat, de mindig fel kell mérnie a helyzetet saját szemével is.

Ha lehet, több otthont is keressen fel, mielőtt kiválaszt egyet. Még két, ugyanolyan ellátást nyújtó otthonnak is lehet nagyon különböző a légköre. Amikor a lehetséges otthonok listáját már eléggé lerövidítette, lehetőleg vigye el az édesapját is megnézni az intézményt. Elvégre az ő otthona lesz, és joga van választania közülük, már amennyire képes rá.

A megfelelő otthon kiválasztásához alapos megfigyelés és sok kérdés szükséges. Beszéljen az otthon vezetőjével és a személyzet tagjaival! Próbálja felmérni, mennyire felkészültek, főleg a demens betegek igényeivel kapcsolatban. Ha lehetséges, próbáljon más bentlakókkal és a családjaikkal is beszélni, hogy megtudja, mi a véleményük az ellátásról.

Néhány kérdés, amit érdemes végiggondolni, amikor választ:

 • Hol van az otthon? A család és barátok gyakran tudnak-e látogatóba menni?
 • Ki lehet mozdulni valahova? Szerveznek kirándulásokat?
 • Van biztonságos kert, ahol sétálni lehet?
 • Világos, barátságos, otthonos, vendégváró hangulata van-e az ott-honnak?
 • Jól berendezett?
 • Van-e elég olyan helyiség, ahol a bentlakók üldögélhetnek?
 • Tiszta és illatos-e az épület? Nem szabad, hogy vizeletszag legyen.
 • Milyen gyakorlatot követ az otthon a dohányzással kapcsolatban?
 • Vannak-e szervezett tevékenységek, foglalkozások? Hogy vannak elrendezve a székek?
 • A reggeltől-estig bekapcsolt TV a fő elfoglaltság?
 • Lehet kerekesszékkel vagy járókerettel közlekedni? Vannak megfelelően kialakított mellékhelységek és fürdők?
 • Lehet-e külön szobája az édesapjának, ha ezt szeretné?
 • Elhozhatja-e a saját bútorait és tárgyait?
 • Bent maradhatnak-e a bentlakók a szobáikban, ha egyedül akarnak lenni? A személyzet tiszteletben tartja-e a magánszférájukat?
 • Lesz az édesapjának saját WC-je? Minden bentlakó számára elég WC és fürdő áll rendelkezésre?
 • A személyzet tisztelettel és tapintattal bánik-e a betegekkel, amikor a fürdésben vagy a WC-használatban segítenek nekik?
 • Milyen az étel? Az otthonban felszolgált étel étvágygerjesztő és tápláló? Van választási lehetőség a főétkezéseknél? Lehet az ott-honban különleges étrend szerint is étkezni? (Az életminőség fontos összetevője, hogy mikor és mit eszünk.)
 • Ehet az édesapja a szobájában, ha szeretne?
 • Étkezhet más időpontban vagy nassolhat, mintha a saját otthonában lenne?
 • Hogyan oldják meg az orvosi ellátást?
 • Van-e lehetőség fogászati ellátásra és pedikűrre?

Az ápoló-gondozó otthon személyzetének szakképzettnek kell lennie? Hogyan tudhatom meg, hogy kiképezték-e őket a feladatra?

Valamennyi ápoló-gondozó otthonnak szabályszerű működési engedéllyel kell rendelkeznie. Mindegyikben kötelező előírás, hogy minden műszakban (napszakban) legyenek szolgálatban szakképzett ápolók. A szakmai munkában dolgozóknak szakképzetteknek kell lenniük, az egyes munkakörök ellátásához a szakképzettség meghatározott. A szakmai munkakörök megismerhetők az intézmény szakmai programjából.

Amikor otthont választ, meg kell kérdeznie a tulajdonost vagy az igazgatót, hogy ő, illetve a személyzet vezető beosztású tagjai milyen képesítéssel rendelkeznek, és milyen továbbképzési lehetőséget biztosítanak a személyzet tagjai számára. Külön rá kell kérdeznie, hogy rendelkeznek-e külön ismeretekkel a demens betegek ápolásáról. A rendes gondozói képesítésen kívül a pszichiátriai gondozói és a szociális munkás képesítések lényegesek. Azt is érdemes megtudakolnia, hogy az otthonnak van-e főállású, vagy rendszeresen bejáró foglalkozásterápiás szakembere. Az otthonnak saját képzési programot kell kidolgoznia dolgozói számára.

A továbbképzési lehetőségeket az akkreditált képző helyek biztosítják. Minden intézmény felvilágosítást tud adni a továbbképzési lehetőségekről. Ha az otthon szakmai munkáját szeretné megismerni, mindenekelőtt a szakmai programot érdemes áttekinteni. Minden intézménynek rendelkeznie kell továbbképzési tervvel is.

Nagyon sok következtetést levonhat abból, ahogy az otthon személyzete viselkedik. Érzékenyek, toleránsak, gondoskodók valamint hatékonyak, szorgalmasak és hozzáértők? A jó gondozásnak a természetes készség is ugyanolyan feltétele, mint a képzettség.

Költözködés

Biztos, hogy nagyon felkavaró, ha a saját otthonunkból ápoló-gondozó otthonba kell költözni.

Hogyan lehet a legjobban felkészülni erre, és úgy megszervezni a költözést, hogy az édesanyámat a lehető legkevésbé terhelje meg?

Jó tervezéssel és felkészüléssel minimálisra csökkenthetjük a költözéssel járó fájdalmat. A betegek gyakran olyankor kerülnek gondozó otthonba, amikor valamilyen vészhelyzet adódik, és ez mindenki számára megnehezíti az átállást. Fontos, hogy előre szembenézzünk a lehetőséggel, hogy végül gondozó otthoni elhelyezésre lesz szükség.

Vegye számba a környéken levő megfelelő otthonokat és látogasson el mindegyikbe. Ha teheti, vigye magával az édesanyját is. Az ő leendő otthonáról van szó, ezért amennyire lehet, neki kell választania. Hasznos, ha lehetőség van rá, hogy az édesanyja napközi foglalkozásokra járjon az otthonba egy darabig, talán hetente egy vagy két napra, hogy lássa, jól érzi-e ott magát és meg tudja-e szokni az embereket.

Egy másik lehetőség, hogy kihasználják az otthon által biztosított kisegítő/átmeneti gondozási ellátás lehetőségét, és az édesanyja időnként ott tölt egy-egy hetet. Ez minden érintettnek javára válhat. Az édesanyja megismeri a helyet és az embereket, ön látni fogja, hogy jól érzi-e ott magát, a személyzet pedig megtudja, mire van szüksége az édesanyjának. Az ilyen rövid, a beköltözésre felkészítő látogatások azt is segítenek eldönteni, hogy milyen az ellátás az otthonban. Nem mindig lehet ilyen alaposan felkészülni, de próbálja megoldani, hogy az édesanyja több különböző otthonba is ellátogasson és legyen választási lehetősége.

Egyedül vagy társaságban?

Helytelennek tartom, hogy az Alzheimer-kóros nővérem egyedül van egy szobában a gondozó otthonban.

Alig tud kommunikálni, és társaságra van szüksége. Szerintem előnyére válna, ha másokkal lenne egy szobában.

Minden ember más, de általában a legtöbb ember esetében jobbnak tartják, ha saját szobája van, mint ha egy idegennel kellene osztoznia. A saját szoba létével a beteg méltósága és magánélete mindig megőrizhető, főleg ha intim és személyes feladatokat is meg kell oldani.

A saját szobának azonban nem szabad azt jelentenie, hogy a beteg egyedül van. Fel kell kelniük az ágyból, a személyzetnek beszélgetnie kell velük és a lehető legjobban bevonni őket a gondozó otthon életébe. Ha azt gondolja, hogy a nővérét csak hagyják egyedül az ágyban a szobájában, az otthon nem viseli jól gondját. Ha ez a helyzet, beszéljen az otthon vezetőjével.

Természetesen vannak olyanok, akik annyira szeretik a társaságot, hogy élvezik, ha mindig együtt vannak másokkal. Az otthonokban többágyas szobák is hozzáférhetők, általában olcsóbban, és ha biztos benne, hogy a nővére még így betegen is ezt szeretné, el tudja rendezni az elhelyezését.

Esetleges rossz bánásmód

Édesapám otthonban él. Súlyos demenciában szenved, és valószínűleg elég nehéz eset. Az utolsó pár alkalommal, amikor meglátogattam, zúzódásokat láttam a karján.

A személyzet minden tagja nagyon kedvesnek látszik, de aggódom, hogy valaki esetleg megütötte. Mit tegyek?

Jól teszi, hogy aggódik, de a demens betegek gyakran teljesen ártatlan okokból szereznek zúzódásokat. Az időseknek érzékeny a bőrük, amelyen kis nyomásra is zúzódások keletkeznek. Lehet, hogy az édesapja nem áll biztosan a lábán és elesik vagy nekimegy dolgoknak. Az is lehet, hogy nézeteltérése támadt egy másik beteggel. Ugyanakkor tény, hogy az idősekkel néha rosszul bánnak vagy elhanyagolják őket az otthonokban. Ha gyanakszik, hogy az édesapjával rosszul bánnak az otthonban, több dolgot kell tennie.

Először próbáljon minél nagyobb bőrfelületet megvizsgálni az édesapján (mondhatja azt, hogy meg akarja fürdetni), és keressen zúzódásokat. Figyelje meg, hogy a többi gondozottnak vannak-e zúzódásai. Ha továbbra is aggódik, jegyezze fel a látogatásai időpontját és az édesapja zúzódásainak helyét. Vigye el a listát az otthon igazgatójához, és kérjen rá magyarázatot. Ha az igazgató nem tud megfelelő indokkal szolgálni, beszéljen az édesapja gondozásvezetőjével, a szociális munkással, az ellátottjogi képviselővel vagy keresse meg az otthon felettes hatóságát.

Nagy a kísértés, hogy ha rossz bánásmódra gyanakszik, ne mondjon semmit, nehogy tovább rontson a helyzeten. Ugyanakkor minden ilyen esetet ki kell vizsgálni. Lehet, hogy a végén úgy fogja érezni, jobb, ha az édesapját egy másik otthonba költözteti, ahol a személyzet magasabban képzett és jobban ellenőrzött.

Látogatás

A feleségem gondozó otthonban lakik az Alzheimer-kórja miatt. Megpróbálom minden nap meglátogatni, de ezt nagyon megerőltetőnek találom.

Ön szerint számít, ha nem látogatom meg olyan gyakran?

Valószínűleg nagyon nehezen fogadta el, hogy már nem képes otthon gondozni a feleségét. Lehet, hogy úgy érzi, hogy cserbenhagyta, és önmagát hibáztatja, mert nem bírta tovább. Az a gondozás, amit a felesége az otthonban kap, természetesen nem lesz annyira személyes, és lehet, hogy annyira jó sem, mint amilyent ön otthon nyújtott neki. Sok gondozó továbbra is a tőle telhető legtöbbet akar segíteni a betegnek. Valószínűleg eltart majd egy ideig, hogy ön is elfogadja, hogy a feleségének jól gondját viselik az otthonban, és elégedettnek és nyugodtnak látszik, amikor meglátogatja.

Nagyon valószínűtlen, hogy a felesége emlékszik, pontosan mikor is látogatta meg utoljára. Mindketten sokkal jobban fogják élvezni a látogatásait, ha vidámabb és kevésbé fáradt, és úgy tűnik, önnek is jót tenne egy kis pihenés, és ha megbízna a feleségét jelenleg gondozó személyzetben. Valószínűleg hasznos volna, ha beszélne a személyzet néhány tagjával az érzéseiről, és elmondaná nekik, hogy ritkábban fogja látogatni a feleségét.