Mentális hanyatlás

Van gyógymód az Alzheimer-kórra?

Sajnos az Alzheimer-kór jelenleg nem gyógyítható betegség, és a közeljövőben sem számíthatunk rá, hogy az lesz. Léteznek azonban bizonyos gyógyszeres kezelések, amelyek az enyhe, közepesen súlyos vagy súlyos stádiumban lévő betegeknek is segíthetnek. Az elmúlt néhány évben jelentős előrelépések történtek az Alzheimer-kór egyes tüneteit, többek között a rossz memóriát és a betegség súlyos stádiumában bekövetkező magatartásbeli változásokat enyhítő gyógyszerek területén.

Ezek a gyógyszerek a betegek egy részénél valamennyire enyhítik a tüneteket, lassítják a betegség súlyossá válását, de nem fordítják vissza a folyamatot vagy „gyógyítják meg” az Alzheimer-kórt. A betegség kialakulásának megelőzésére és romlásának megállítására még nem létezik ismert módszer. Szerte a világon sok helyen folytatnak kutatást az Alzheimer-kór okaival kapcsolatban, és remélhető, hogy a jövőben sikerül kifejleszteni valamilyen gyógymódot.

Létezik a demenciának gyógyítható fajtája?

Egyes ritka demenciatípusok (például a pajzsmirigy-elégtelenség, jóindulatú agydaganat vagy vitaminhiány, pl. a B12-vitamin hiánya okozta demenciák) megfelelő kezeléssel gyógyíthatók vagy jelen-tősen javíthatók. A kezelés néha egyszerű, pl. a pajzsmirigy-elégtelenség okozta demencia esetében pajzsmirigyhormon-tabletták szedéséből áll.

Ugyanakkor a legtöbb demencia típus nem gyógyítható, és a kivételek nagyon ritkák. Fontos, hogy felismerjük a gyógyítható demenciákat; ezért is kell minden demenciagyanús esetet alaposan kivizsgáltatni.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigy-hormon vagy vitamin-kiegészítők szedése használna a nem hiánybeteg demenseknek. Ezen kiegészítők nem megfelelő szedése viszont káros hatással is járhat.

Annyira bosszant, hogy folyamatosan történeteket hallok az Alzheimer-kór új gyógymódjairól, de egyik sem elérhető a feleségem számára. Miért van ez?

Nagy csalódás új gyógymódokról olvasni vagy hallani, csak azért, hogy utána megtudjuk, hogy ezek nem elérhetőek. Különösen igaz ez akkor, ha az embernek személyes oka van reménykedni, hogy hamarosan találnak hatékony gyógymódot.

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy kezelje a média híreit kételkedéssel. A világon több millió ember szeretne híreket hallani az Alzheimer-kór gyógymódjairól. Amikor a tudósok találnak egy ígéretes gyógymódot, gyakran nagydobra verik. A hírverés gyakran túl korai, hiszen körülbelül tíz évbe telik, hogy egy gyógyszer eljusson a feltalálástól a betegekig, és ez idő alatt szigorú biztonsági és hatékonysági vizsgálatoknak vetik alá. Ezen vizsgálatok során nagyon gyakran úgy találják, hogy az ígéretesnek tűnő gyógymód igazából nem hatásos, vagy veszélyes mellékhatásai vannak.

Az Az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló új gyógyszerek az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kaptak. Ezek a gyógyszerek egyes betegeknél csökkentik az Alzheimer-kór okozta tüneteket, azonban nem gyógyítják magát a kórt. Legjobb, ha a betegség korai szakaszában alkalmazzák őket, de nem mindenkinél válnak be. Ezek a gyógyszerek a felesége számára is elérhetők kell, hogy legyenek a társadalombiztosításon keresztül, ezért beszéljen róluk a felesége kezelőorvosával.

Van valami, ami megállíthatja vagy lelassíthatja az Alzheimer-kór folyamán fellépő szellemi leépülést?

Az Alzheimer-kór könyörtelenül súlyosbodik, és általában a diagnózis felállítása után 5-10 évvel halálhoz vezet. A betegség előrehaladását azonban lehet lassítani. Erre az egyik lehetőséget az új antidemencia gyógyszerek kínálják.

Az Alzheimer-kór előrehaladását az egyébként jó egészségi állapot is lassíthatja. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a sok testmozgás. Sok egyszerű óvintézkedés is hozzájárulhat az agy védelméhez, pl. a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a dohányzás abbahagyása és a fejsérülések megelőzése. Jó, ha egy demens betegnél – lehetőség szerint – minimálisra csökkentjük ezeket a kockázati tényezőket. Ugyanakkor, ha valaki dohányos volt és még mindig kedvét leli benne, emberségesebb, ha hagyjuk továbbra is dohányozni, amíg élvezi és igényli a cigarettát.

Jegyezze meg! Fontos a beteg fizikai környezete is – az ismerős és biztonságos környezet csökkenti a zavartságot és az elesés kockázatát.

A feleségemnek vaszkuláris demenciája van. Meg lehet előzni valahogy az állapota romlását?

A vaszkuláris (multi-infarktusos) demencia kifejlődését – amely az agy elégtelen vérellátása következtében alakul ki – a háttérben meghúzódó probléma kezelésével lehet lelassítani; ez általában az agyi erek elzáródását vagy kidurranását okozó valamilyen másik betegség (pl. cukorbetegség, hipertónia vagy gyulladás, meszes artériákból vagy a szívből az agyi erekbe jutó embólus).

Ismert, hogy a dohányzás besűríti a vért, szűkiti az ereket és növeli a stroke kockázatát. Minden dohányzó vaszkuláris demenciával diagnosztizált egyénnek alaposan meg kell fontolnia a leszokást.

Egyes esetekben az orvos gyógyszereket, például aszpirint rendel, hogy gátolja a vérrögképződést és csökkentse a stroke kockázatát. A szívritmuszavart, cukorbetegséget, magas vérzsírszintet (hiperlipidémiát) szintén kezeltetni kell, mivel ezek is növelik a sírokéra való hajlamot.

Ha az agyba vezető artériákban ragacsos lerakódások, úgynevezett plakkok képződtek, műtéttel esetleg meg lehet tisztítani az ereket, és ezzel javítani lehet az agy vérellátását. Ennek a műtétnek azonban megvannak a maga kockázatai, és csak bizonyos körülmények között lehet elvégezni. Ha a műtét elvégezhető a feleségén, az orvosa majd ellátja önt tanácsokkal.

Ha a feleségének a vaszkuláris demencia mellett a vérnyomása is magas, ezt gondosan kezeltetnie kell háziorvosával. Egy cerebro-vaszkuláris betegségben szenvedő betegnek viszonylag magas vérnyomásra lehet szüksége ahhoz, hogy az agy megfelelő vérmennyiséghez jusson. A túl magas vérnyomás azonban komoly problémákat okozhat, és feltétlen kezelést igényel.