Nők egészsége

A méh összehúzódását kiváltó agyagok, növények

Az abortifaciens fogalma:

Olyan gyógyszer, gyógynövény vagy más vegyi anyag, amely tágítja a méhszájat és/vagy méhösszehúzódásokat vált ki, ami a terhesség korai megszakadásához, vetéléshez vezet akkor, amikor a magzat még nem képes önálló életre.

Mi a laminaria?

Ilyen célokra már az ősidőktől kezdve használtak növényeket. A méhszáj tágítására a leghatásosabb a laminaria, egy tengeri növény, a szíjmoszat, amelynek a szára fokozatosan kitágul, amikor nedves. Ha szárított szíjmoszatot helyeznek a méhszájba, attól a méhszáj kinyílik, és órákon át hatva fokozatosan kitágítja a méhnyak csatornát. Nem okoz viszont méh-összehúzódásokat.

Emmenagóg (abortatív) hatású gyógynövények:

Számos gyógynövényről tartják úgy, hogy emmenagóg, vagyis abortív hatású, azaz feltételezhetően megindítja a menstruációt, ami betegség, érzelmi stressz, sőt, néha terhesség miatt késik.

Vetélést elősegítő szerként feltehetőleg akkor a leghatásosabbak, ha a megtermékenyülés után rövid idővel alkalmazzák őket, sőt, lehetőleg még a következő menstruáció esedékessége előtt. Általában meglehetősen erős főzetet kell belőlük készíteni. Ha hatnak, hasi görcsöt okoznak, méhösszehúzódásokat váltanak ki, ami végül abortuszhoz vezet.

Ezt a folyamatot többnyire fájdalom, hányás és hasmenés kíséri, úgyhogy egyes herbalisták arra figyelmeztetnek, hogy a gyógynövénnyel végzett magzatelhajtás sokkal nagyobb megpróbáltatás a szervezetnek, mint a terhesség korai szakaszában történő művi terhesség megszakítás, például a vákuumszívásos (vákuumaspiráció) módszerrel. Továbbá az így felhasznált egyes növényi vegyületek nagy adagban mérgezőek, és legalább két növény olaja, a csombormenta (Menthet Pulegium) és a virginiai boróka (Juniperus virginiana) már számos esetben vezetett halálhoz.

A hatásosnak mondott abortív gyógynövények közé tartozik az asszonygyökér (Caulophyllum thalictroides), a kerti ruta (Ruta graveolens) a fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) és a gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare). E két utóbbi nagy mennyiségben mérgező, a fürtös poloskavész pedig kerülendő, ha az illető nőnek alacsony a vérnyomása.

Amerika messze déli államaiban régóta használt abortív szer a gyapotfű (Gossypium herbaceum), ami elrágcsálva méhösszehúzódásokat idéz elő. A gyapotfű gyakran ad otthont az ergot nevű parazita gombának, melynek kivonatai már régóta használatosak a gyermekszülésben orvosi felügyelet mellett a méh összehúzódásainak erősítésére.

Mik azok a prosztaglandinok?

A méh összehúzódását kiváltó, és a 4-20. hét között a terhességet hatásosan megszakító szerek a prosztaglandinok, a különféle állati és emberi szövetekben is természetesen jelen levő vegyületek, amelyeket laboratóriumokban is szintetizáltak már. Hüvelykúpok formájában használatosak, melyek a felhelyezés után pár órával méhösszehúzódást váltanak ki.

Ha azonban azt akarjuk, hogy ezek a szerek hatásosak legyenek, akkor oly nagy adagban kell őket alkalmazni, hogy a nőknek hányingerük lesz, sőt hánynak is; megy a hasuk és komoly hasi görcsöktől szenvednek. Használatukkor tehát vagy fájdalomcsillapító szerekre, vagy altatásra van szükség.

Mi az RU-486?

Egy új, a prosztaglandinokkal együtt adott, abortuszt elősegítő szer az RU-486 (mifepriszton), ami körülbelül az esetek 95%-ában hatásosan szakítja meg a terhességet az első trimeszterben.

A Franciaországban kifejlesztett szer – a progeszteron – a terhesség fenntartásáért felelős hormon gátlásán alapul.

Hogyan hat a methroxát és a misoprostol?

1994-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal jóváhagyta két különböző, vetélést előidéző gyógyszer kísérleti alkalmazását; először egy methotrexát-injekciót adnak (amelyet egyes rákfajtáknál a szövet növekedésének gátlására, a méhen kívüli terhességeknél és más betegségeknél használnak).

Majd négy nappal később tablettaformában misoprostolt (amelyet a fekélyek megelőzésére és a vajúdás felgyorsítására szoktak alkalmazni) helyeznek a hüvelybe. Az előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy ez egy igen hatásos kombináció, de csak olyan nőknél lehet alkalmazni, akiknél a terhesség nyolchetes vagy annál fiatalabb.

A prosztaglandin és az „angyalcsinálás”:

A 16 hetes vagy annál előrehaladottabb terhesség esetében a vajúdást a magzatvíz egy részének erős sós oldattal, húgysavval vagy prosztaglandinnal való helyettesítése indítja meg.

Amikor a terápiás célú abortusz nem volt elérhető, a nők mindenféle hatástalan, de gyakran életveszélyes szert használtak angyalcsinálásra, többek között nagy koncentrációjú szappanos vizet öblítő folyadékként, káliumpermanganát-tartalmú hüvelykúpot, kinintablettát, ricinusolajat vagy más erős hashajtót. Ezek egyike sem hatásos abortív szer

Hogyan hatnak a fogamzásgátló szerek?

Egyes hatóságok azt hangsúlyozzák, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök és egyes, szájon át adott fogamzásgátló tabletták tulajdonképpen magzat elhajtók, azaz abortifaciensek; minthogy nem a pete spermium általi megtermékenyülését akadályozzák meg, hanem azt, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódjon a méhfalba; ami azt jelenti, hogy ez a petesejt aztán a következő menstruációval kilökődik.