Nők egészsége

Fájdalomcsillapítók típusai a választáshoz

Mik az analgetikumok?

Más néven fájdalomcsillapítók. Bármiféle, a fájdalmat csökkentő gyógyszerek vagy szerek. Az analgetikumok vagy narkotikumok, vagy nem narkotikumok.

A narkotikumok veszélyei:

A legfontosabb narkotikumok az ópium és alkaloidái (morfin, codein) és a szintetikus narkotikumok, többek között a meperidin (Demerol), a métádon és a propoxyphen (Dravon).

Az összes narkotikum kialakíthat hozzászokást, az illető testileg is, érzelmileg is függővé válik, és a gyógyszer abbahagyása súlyos megvonási tüneteket vált ki.

A szalicilátok

A legfontosabb, nem csupán a fájdalmat enyhítő, de a lázat és a gyulladást is csökkentő és épp emiatt nem szteroid gyulladásgátló néven ismert nem narkotikum típusú analgetikumok (NSAID) közé tartoznak a szalicilátok.

Ilyen például:

  • az aszpirin
  • az ibuprofen (Advil, Medipren, Motrin, Nuprin), amely csakúgy, mint az aszpirin, gátolja a prosztaglandin felszabadulását
  • a naproxen (Aleve, Naprosyn), amely hasonlít az ibuprofenhez, de hosszabb hatóidejű
  • a pyrasolonszármazékok, például a phenylbutazon (Azolid, Butazolidin) és az indomethacin (Indocin).
  • a sulindac (Climoril)
  • a ketprofen (Orudis)
  • a diclofenac (Voltaren).

Ezekkel szemben az anilinszármazékok, például az acetaminophen (Tylenol, Datril, Panadol, Liquiprin, Anacin-3) nem gyulladáscsökkentők. Az aszpirin csakúgy, mint az acetaminophen és az ibuprofen, egyformán hatásosan csökkenti a lázat, valamint az enyhe és közepes fájdalmat.

Az ibuprofen és a naproxen kicsit hatásosabban csökkenti a fogfájást, a ficam, húzódás és egyéb lágyszöveti sérülések fájdalmát, valamint a menstruációs görcsöket. Egy adag naproxen kétszer olyan hosszan hat, mint egy adag ibuprofen, de nagyobb valószínűséggel okoz vérzést is a belekben.

Az összes NSAID a standard kezeléshez tartozik az ízületi gyulladás vagy más krónikus fájdalomforrás esetén, ám ha nagy adagban és hosszabb ideig szedik, vérzést okozhat a gyomorbél traktusban, vagy károsíthatja a vesét. Az aszpirin és az ibuprofen gátolja a vér alvadását és ezért nem tanácsos terhes és szoptató nőknek, megrögzött alkoholistáknak, a fekélyekre hajlamos betegeknek és a véralvadásgátlót szedőknek adni.

Az acetaminophent biztonságosabbnak tartják, habár nem javasolják azoknak, akik súlyos máj-vagy vesebetegek, illetve alkoholisták. Mindezeket az analgetikumokat legjobb étkezés közben vagy azután bevenni. Arra viszont figyelni kell, hogy senki se szedje őket egymással kombinálva.

A celecoxibet és veszélyei:

A celecoxibet (Celebrex), az úgynevezett COX-2 gátlók új kategóriájának első képviselőjét benyújtották engedélyezésére az amerikai

Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósághoz, és ebből a fajtából később még több is következett (Vioxx, Bextra). Ügy tűnik, hogy éppoly sikeresen csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot, mint a nem szteroid gyulladásgátlók, de mentesek azok súlyos mellékhatásaitól. E mögött az az ok húzódik meg, hogy a NSAID-ok mind a COX-1, mind a COX-2 enzimet gátolják, a cyclooxigenáz e két változatát, melyek mindketten közreműködnek a prosztaglandintermelésben, ám míg a COX-1 védi a gyomor nyálkahártyáját és szabályozza a vérlemezkéket, addig a COX-2 gerjeszti a fájdalmat és a gyulladást.

Az új gyógyszerek csak a COX-2-t blokkolják, és az első tanulmányok azt mutatják, hogy védenek egyes rákfajták ellen is, csakúgy, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen.

2004-ben a Vioxxról bebizonyosodott, hogy növeli a szívroham és a stroke kockázatát, ezért kivonták a forgalomból. Ennek eredményeképpen más COX-2-gátlók további vizsgálata indult meg, és sok orvos azt javasolta a betegének, hogy hagyja abba ezeknek a szedését mindaddig, míg a kutatások le nem záródnak

Különböző fájdalomcsillapítók kombinálása:

Nagyon fontos, hogy különféle fájdalomcsillapítókat ne használjunk kombinálva, legyen az akár vény nélkül kapható, akár vényköteles gyógyszer, nehogy túl sok gyógyszert szedjünk egyszerre.

Sok vényköteles analgetikum, többek között az Endocet, Darvocet és a Vicodin acetaminophent tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni a recept nélkül kapható acetaminophen tartalmú Tylenollal. Mások, mint például a Celebrex és a Percodan NSAID-tartalmú, így kerülni kell a vénymentesen kapható nem szteroid gyulladásgátlók -például az ibuprofen – egyidejű szedését. Ha önmaga nem tud dönteni, kérdezze meg orvosát.

Gyógynövények mint fájdalomcsillapítók:

Számos gyógynövényt is szoktak analgetikumként alkalmazni. Valójában az ópium maga is a mákból származik. A gyógynövény szerek között enyhe fájdalomcsillapítóként tartják számon a macskamentát, amit a leveles ágaiból és virágából főzött teaként kell fogyasztani.

Narkotikumok alkalmazása a szülés során:

A narkotikumokat, mint a Demerolt már régóta rutinszerűen használják a gyermekszülés idején fájdalomcsillapításra, de ezek, valamint más fájdalomcsillapítók mind áthatolnak a vérplacenta-gáton és hatással lehetnek a babára, amitől a pici aztán kevésbé képes szopni, aluszékonnyá válik és nem reagál a környezetére.

Ezek a szerek lassíthatják a vajúdást vagy gyengíthetik a fájásokat, hányingert és hányást okozhatnak vagy bizonytalanságot, szédülést válthatnak ki a mamában.

Ha ezekre a szerekre feltétlen szükség van, a lehető legkisebb adagokban kell alkalmazni. Hatásos lehet azonban olyan narkotikumok, mint a sufentanyl bejuttatása az epidurális térbe, és kisebb kockázatot jelent a magzatra, valamint képessé teszi az anyát, hogy továbbra is aktívan működjön közre a szülésben (megmarad a nyomási kényszer érzése és képessége is).