Nők egészsége

Mik az androgének?

Általános elnevezése minden olyan hormonnak, amelynek férfiasító hatása van bármelyik nemre.

A tesztoszteron és az ösztrogén:

A legfontosabb androgén a tesztoszteron, amit férfiakban főként a herék, nőkben – sokkal kisebb mennyiségben – a petefészkek, illetve a mellékvese választ ki.

A petefészek és a nők mellékveséje még más hormonokat is kiválaszt, mint például az androstenediont és a dehydroisoandrosteront, de bizonyos betegségektől eltekintve ezek nem képviselnek elég nagy mennyiséget ahhoz, hogy férfiasító hatást fejtsenek ki. A terhesség idején a placenta ezt a két androgént ösztrogénné (női hormonná) alakítja.

Mire használatosak a szintetikus androgének?

A szintetikus androgéneket főként a férfiak kezelésére használják, akik olyan rendellenességben szenvednek, hogy a herék nem képesek androgént termelni.

Nem hatásosak a sterilitás vagy az impotencia kezelésében, hacsak ezek a kóros állapotok nem fejletlen herék eredményeképp jönnek létre. Az androgénekről úgy tartják, hogy részben felelősek a nemi vágyért, de a pontos kapcsolat még nem teljesen világos.

A nőkben a petefészkekben termelődő tesztoszteron a menstruációs ciklus során ingadozik, a legnagyobb mennyiséget az ösztrogénnel együtt a tüszőrepedéskor lehet mérni. E miatt az összefüggés miatt a tesztoszteront az ösztrogénnel együtt egyre szívesebben írják fel a klimaxkoron túljutott nőknek és a petefészek-eltávolításon átesetteknek; vagy azért, hogy növeljék nemi vágyukat, vagy azért, hogy más panaszaikat kezeljék vele.

Az ezzel az alkalmazással összefüggésbe hozott mellékhatások a halkabb hang, az arcon megjelenő szőrzet, az akne és a hízás.

Milyen mellékhatásai vannak a túlzott tesztoszteron-termelődésnek a nőkben?

Nagyobb problémát jelent a nőknek a túlzott mértékű tesztoszteron, avagy a hyperandrogenizmus. Ez nem csupán kozmetikai problémákat vált ki, mint amilyen az akne, a kopaszodás vagy a megnövekedett szőrzet az arcon (egyes nőknek naponta kétszer is kell borotválkozniuk), illetve a másodlagos amenorrhea, hanem az olyan súlyos komplikációkat is, mint a terméketlenség a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség és a méh rákja.

Az utóbbi idők kutatásai arra utalnak, hogy a problémát erősen alulbecsülték, és hogy a nőknek akár 15-30%-a is mutathat zavarokat a tesztoszteron túltermelődése miatt.

Mik a tünetei a túlzott tesztoszteron-termelődésnek a nőkben?

A már korán jelentkező tünetek közé tartozik, hogy valaki úgy kezd hízni, hogy a felsőteste – különösen a hastájék – nő, nem pedig a comb vagy a fenék. A menstruáció rendszertelenné válik, erőteljes szőrzetnövekedés kezdődik az arcon és a combokon csíkszerűen, a medencétől a köldökig.

Hogyan kezelhetjük a túlzott tesztoszteron-termelődést a nőkben?

A kezelés történhet fogamzásgátló tablettával, spironalactonnal (egy androgénellenes szer) és dexamethasonnal (szintetikus szteroid), amely elnyomja a mellékvese tevékenységét.