Nők egészsége

Mi az alkoholizmus?

Az alkoholos italok fogyasztása mértékkel – napi 1-2 ital – általában a legtöbb embernél ártalmatlan, de nagyobb mennyiségekben ártalmas és addiktív; ami azt jelenti, hogy az egyén súlyosan alkoholfüggővé válhat.

Egyes kutatók megkülönböztetnek alkohollal való visszaélést és alkoholizmust. Az előbbit úgy definiálják, hogy az illető az ivás miatt képtelen megfelelni az elvárásoknak az iskolában, a munkahelyen vagy otthon; hogy az alkoholfogyasztás következtében interperszonális, társadalmi vagy jogi problémába bonyolódik, és kockázatos helyzetekben az alkoholhoz nyúl.

Az alkoholizmust ezzel szemben kényszeres ivásként határozzák meg, amikor valakinek minden gondolata az alkohol körül forog és az alkohol iránti toleranciája megnő. Együttesen 17,6 millió amerikait érintett 2001-2002-ben, ami sokkal több, mint az egy évtizeddel korábbi 13,8 millió; Magyarországon mintegy 1 millió ember tekinthető alkoholistának (aWHO adatai alapján).

Az alkoholfogyasztás hatásai:

Míg a mértékletes alkoholfogyasztást általában jótékony hatásúnak tartják a szívre, az erőteljes ivás károsíthatja a szívet és a vérereket. Az erős italozást kapcsolatba hozzák (különösen, ha ehhez erős dohányzás is társul) a száj, a torok, a garat, valamint a nyelőcső, a gyomor, a hasnyálmirigy és a mell rákjával, illetve a súlyos májbetegséggel.

Az alkohol miatt megnő a test vitaminszükséglete kétfajta B-vitamin: a niacin és a thiamin iránt, melyek az anyagcseréjében fontosak; valamint a folsav iránt, amelynek a raktározását és felszívódását az alkohol gátolja. Továbbá úgy tűnik, az alkohol akadályozza a kalcium felszívódását is.

Az alkoholizmussal (alkoholfüggőséggel) összefüggenek más rendellenességek is: a gyomorfekély, a súlyos vérszegénység, a depresszió, valamint a táplálkozási zavarok és más mentális problémák. Ha az alkoholt más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, még ha feltétlenül szükséges gyógyszerről van is szó, annak súlyos, gyakran halálos kimenetele lehet. Az altatók, antidepresszánsok vagy a szorongásra adott szerek az alkohollal együtt különösen veszélyesek; a kávé pedig a közvélekedéssel ellentétben sokkal inkább erősíti, mint csökkenti az alkohol hatását.

Alkohol hatása terheseknél

A terhesség alatti erőteljes alkoholfogyasztás súlyos, vissza nem fordítható születési rendellenességeket okozhat. Az alkoholista anyukák gyermekeinek nagy a kockázata a magzatialkohol-szindróma betegségre, ami fizikai és szellemi rendellenességek összességét alkotja. Többek között az előforduló súlyos növekedési rendellenességet, szívhibákat, torz arcvonásokat, kis fejet, a motoros koordináció rendellenességeit és szellemi fogyatékosságot.

Miután pontosan nem lehet tudni, hogy mekkora alkoholfogyasztás is veszélyezteti a magzatot, általában azt szokták javasolni, hogy a terhes kismama ne igyon napi fél deci asztali bornál többet. Egyesek egyenesen arra figyelmeztetnek, hogy még ez a mennyiség is romboló hatású lehet bizonyos esetekben, és az abszolút biztonság érdekében semmi alkoholt ne fogyasszon az anyuka a terhesség alatt.

Nők és az alkoholizmus:

Az alkoholizmus okai nem ismertek, súlyos egészségügyi probléma, amely egyre több nőt érint. Körülbelül 1970-ig úgy gondolták, hogy az alkoholista férfiak ötször annyian vannak, mint a nők. Az azóta végzett kutatások arra utalnak, hogy a különbség gyorsan csökken, különösen a fiatalok körében, beleértve az épphogy tizenéves lányokat is.

A nők láthatólag hamarabb lerészegednek, mint a férfiak, még akkor is, ha ugyanannyi italt fogyasztanak a testsúlyukhoz mérten; mert a nők gyomra kevésbé képes semlegesíteni az alkoholt (kevesebb alkohol-dehidrogenáz enzimjük van), így aztán sokkal több alkohol (becslések szerint 30%-kal több) kerül be közvetlenül a véráramba a gyomorfalon át, majd onnan az agyba.

Ezenkívül a korral csökken az a képességünk, hogy feldolgozzuk az alkoholt. Az alkoholista nőknél a gyomor teljesen abbahagyja az alkohol megemésztését, ugyanez viszont nem történik meg a férfiakkal.

Az alkoholizmus kezelése:

Az alkoholizmus kezeléséhez hozzátartozik a detoxikálás – ami mind az akut mérgezésre, mind az elvonókúrára vonatkozik – és az ehhez kapcsolódó orvosi ellátás, a tanácsadás és/vagy pszichoterápia, hogy meg lehessen érteni a mögöttes okokat, és hogy megfelelően meg lehessen változtatni az alkoholista életmódját.

A helyi alkoholizmust kezelő klinikák általában ambuláns kezelést nyújtanak, benne orvosi kezelést, pszichoterápiát, az anonim alkoholisták (AA) szolgálatait és családsegítő szolgálatot. A súlyosan beteg emberek fekvőbeteg-ellátásra szorulnak kórházban, detoxikáló központokban, kijózanító állomásokon vagy szociális ellátó központokban.

A disulfiram (Antabuse néven) már régóta használt gyógyszer az alkoholizmusban; úgy hat, hogy ha valaki szedi a gyógyszert és ráiszik, akkor nagyon rosszul fogja érezni magát (hányás, hasmenés jelentkezik, leesik a vérnyomása, erős fejfájás kezdődik stb.).

Az alkoholfüggőség csökkentésére használt másik gyógyszer a naltrexon. Ettől az illetőnek nem lesz hányingere, hanem lehetővé válik a folytatólagos ivás, viszont májbeteg embernél nem lehet alkalmazni. Receptköteles, 2004-ben engedélyezett gyógyszer a Campral, amely az alkohol iránti vágyat csökkenti, és más gyógyszerek is vannak fejlesztés alatt.

Kínában a gyógynövénnyel gyógyítók az alkoholabúzust már régóta a kudzu nevű kúszónövény gyökeréből kivont szerrel gyógyítják, mert az az alkohol iránti vágyat úgy csökkenti, hogy közben nincs mellékhatása. A nyugati kutatók két hatóanyagot vontak ki belőle, és azt találták, hogy azok csökkentették az alkoholfogyasztást a hörcsögökben, és azt remélik, hogy hamarosan klinikailag is fogják tudni alkalmazni embereken.