Nők egészsége

Mit értünk aromaterápia alatt?

Bizonyos aromás növényi olajok használata különféle betegségek kezelésére. Az olajokat vagy gőzöléssel, vagy olajütőben sajtolással, vagy melegítéssel nyerik ki a növényből, vagy esetleg alkoholba vagy forró olajba áztatják a növényt.

Hogyan alkalmazzunk aromaterápiát?

Masszírozással, fürdővel (pár csepp a fürdővízbe) és bőrre való készítményekkel – például kenőcs, borogatás vagy gőzöléses inhaláció segítségével – juttatjuk a szervezetbe.

Milyen hatása van az aromaterápiának?

A növény, például a kerti vanília kellemes illata csökkenti a szorongást és a stresszt a rákos betegekben, a levendula olaja pedig az álmatlanságra van jó hatással. A cineoletartalmú, a központi idegrendszert serkentő növény, a rozmaring illatával a tapasztalatok szerint megelőzhető a memória romlása, az elbutulás. A kamilláról úgy tartják, hogy elősegíti a relaxálást, az eukaliptusz és a gólyaorrfélék olaja pedig segíthet a vírusos fertőzések leküzdésében. Az izsóp és a fokhagyma olaja már rég ismert mind a magas, mind az alacsony vérnyomás kezelésére.

Aromaterápiás szakemberek:

Tudományos bizonyíték azonban csak nagyon elszórtan akad az aromaterápiás szakemberek állításának igazolására, akikre jelenleg semmiféle működési, engedélyeztetési eljárás nem vonatkozik.

Az aromaterápia veszélyei:

Ezekből az illóolajokból sohasem szabad szájon át használni (egyesek erősen mérgezőek), és nagyon ajánlatos alaposan felhígítani őket, mielőtt felvisszük a bőrre, nehogy allergiás reakciót váltsanak ki.

Továbbá, egyesek kifejezetten veszélyesek. A csombormenta például vetélést, a sáfrány túl nagy adagban görcsöket, delíriumot, sőt még halált is képes okozni.