Nők egészsége

Mi a cervikális (méhszáj seb) felmaródás? Tünetei

Mi a cervikális felmaródás?

Nevezik méhszáj sebnek is. A normálisan a méhnyak felületén levő szövet helyét a méhnyakcsatornában feljebb található szövettípus veszi át.

A méhnyak felülete általában több réteg lapos, fényes sejtből, úgynevezett laphámsejtből áll. A méhnyakcsatorna belső felülete viszont hosszúkás, vörös, bársonyos sejtekből áll, gazdagon átszőve nyálkamirigyekkel, és ezt hengerhámsejtnek nevezik. A kétféle hámsejtréteg találkozási pontja a méhnyakcsatorna nyílásának közelében található.

A cervikális felmaródás esetében a hengerhámsejtek a normál találkozási ponton túl terjednek, ráterjednek a méhnyak felületére, amitől az vörösnek és göcsörtösnek látszik, ámbár tapintásra sima.

A cervikális felmaródás tünetei:

A nők többségénél ez nem okoz tüneteket. Amikor mégis, akkor a leggyakoribb a nyálkás váladékozás (amit a megnövekedett számú nyálkamirigy okoz).

Mikor alakul ki a cervikális felmaródás?

A jelenség leginkább akkor fordul elő, ha a szervezetben magas az ösztrogénszint, például a serdülőkorban, a terhesség idején vagy amíg valaki fogamzásgátló tablettát szed.

A cervikális felmaródás kezelése:

Az orvosok többsége úgy gondolja, hogy a cervikális felmaródás nem igényel semmiféle kezelést. Mások azt mondják, hogy a többlet nyálmirigy kiválasztotta nyálka okozta nedvesebb környezet kedvez a fertőzéseknek, és így az abnormális sejteket fagyasztásos eljárással el kell pusztítani.

Az ellenzők tábora azt állítja, hogy a kezelés nagyobb kockázattal jár, mint egy esetleges fertőzés. Ha a váladékozás kellemetlen, ecetes vizes, vagy C-vitaminos vizes oldattal, vagy a méhnyakgyulladásra ajánlott gyógynövényes oldatok bármelyikével végzett hüvelyöblítés jótékony hatású lehet.