Szembetegségek

A szemhéjak betegségei

Mit jelenthet a duzzanat a szemhéjon?

A baktériumos fertőzés eredménye az árpa. A heveny szemhéj i gyulladás azért támad, mert a szempillákkal kapcsolatban álló mirigyekben gennykeltő baktériumok szaporodnak el. Az árpa gennyel teli, nyomásra érzékeny, vöröses csomó a szemhéj széléhez közel, lényegében a pattanáshoz hasonló állapot. A külső árpa a szempillához kapcsolódó faggyúmirigynek, míg a belső árpa a szemhéj mélyebb rétegében lévő, faggyúszerű váladékot kiválasztó mirigynek a heveny gyulladása.

A jégárpa is a szemhéjban kialakult csomóként jelenik meg, de fájdalmatlan, rugalmas és általában nem jár vérbőséggel. A szemhéj szél olajos váladékot termelő mirigyeinek elzáródása és a bennük lévő váladék pangása miatt létrejött krónikus gyulladás az oka. Kialakulhat árpa után is, ha annak tartalma nem ürül ki, hanem betokolódik.

Vigyázat! Tudni kell azt is, hogy a szemhéjon nem ritka a daganatok kialakulása sem. Éppen ezért, ha a szemhéjon duzzanat fejlődik ki, mindenképpen forduljunk szemorvoshoz.

Hogyan gyógyítható meg az árpa és a jégárpa?

Árpa és jégárpa esetén is szemorvoshoz kell fordulni. Mivel az árpában baktérium okozta gyulladás zajlik, a szemorvos antibiotikum-tartalmú szemcseppet vagy szemkenőcsöt rendel. Az árpában lévő gyulladásos massza eltávozása, azaz az árpa kifakadása előmozdítja a gyógyulást. A kifakadás elő-segítésére a szemorvos párakötést helyez fel, amely párás és meleg környezetet biztosít a szemen. A párakötés alatt a szemhéjak csukva vannak, így a beteg csak a másik szem látására támaszkodhat.

A párakötést naponta kell cserélni. Ha az árpa fala már elvékonyodott, és a gyulladás lényegében már megszűnt, a szemorvos kis ambuláns műtét során megnyitja az árpát, és kiüríti annak tartalmát. Ugyanezt teszi a jégárpa megszüntetésekor is.

Jegyezzük meg! Fontos, hogy a beteg ne próbálja meg kinyomni az árpát, és önállóan ne alkalmazzon vizes borogatást vagy kamillás önkezelést, mert ezek károsodáshoz vezethetnek. A kamilla gyakran allergizál is.

Milyen a krónikus szemhéjszéli gyulladás?

Az idült szemhéj széli gyulladás korpádzó hámlással járó állapot. Különösen gyakori rosaceás (ejtsd: rozáceás) személyeken, akiknek a bőre általában is hajlamos értágulatra és pattanásosságra. A krónikus szemhéj széli gyulladás égő és viszkető érzéssel jár. Könnyezik és kivörösödik a szem, a szempillák között pikkelyek vannak, a szemhéj szél megvastagodott és vörös.

A krónikus szemhéj széli gyulladás tartós kezelést igényel. Ennek legfontosabb része a szemhéj szél higiénés kezelése, amelyet a beteg saját magának végez el mindennap. Ez az egyszerű kezelés biztosítja az olajos váladékot termelő mirigyek váladékának könnyebb ürülését, az irritáló korpaszemcsék eltávolítását és a szemfelszín jó közérzetét.

A szemhéjszél kezelése

A szemhéjszél higiénés kezelésére („szemhéjtoalettre”) a betegek az alábbihoz hasonló írásos információt kapnak a szemorvostól:

„Vegyen két tiszta vattapamacsot, nedvesítse be őket meleg vízzel, majd csukja be szemeit, és öt percre helyezze a vattapamacsokat a szemhéjak szélére (a mirigyek váladéka a meleg hatására folyósabbá válik, ezután könnyebben távozik a kivezető csöveken át). Tükör előtt, tiszta fültisztító pálcika segítségével gyakoroljon a szemhéj szél vonalára merőlegesen masszírozó mozdulatokat. Ez az alsó szemhéjon alulról felfelé, a felső szemhéjon felülről lefelé irányuló mozdulatokat jelent (ezzel a beteg a mirigyek váladékának a szemhéj széli mirigykivezető nyílásokon át a szabadba ürülését segíti elő).

Ezután óvatosan törölje meg a szemhéjszélt a szempillák tövénél hígított babasamponnal megnedvesített Pál-tisztító pálcikával (a zsíroldó hatású törléssel az olajos mirigyváladékot eltávolítjuk, így az nem tud beszáradni, és nem tudja elzárni a mirigyek nyílását. Ez azért fontos, hogy a mirigyek a nap további részében is folyamatosan ürülni tudjanak). Ügyeljen arra, hogy a szemet a törlés során ne érintse meg, és a szembe sampon ne kerüljön. Ezt a szemhéj toalettet naponta kétszer (reggel és este) végezze el.”

Miért ráng a szemhéj, miért hunyorog valaki gyakran?

Egyes személyeken a szemhéj rángatózása fiatalkortól fennáll, érzelmi feszültség esetén fokozódik. Általában ártalmatlan jelenség. Súlyos szárazszeműség gyakran kóros hunyorgást, a szem erőltetett zárását okozza. A szárazszeműség-betegségben a szem felszínét nem fedi be megfelelően a könnyfilm, emiatt a szaruhártya érzőideg-végződései folyamatosan fájdalomérzést jeleznek. Megfelelő könnypótlással és az esetleges szemfelszíni gyulladásos folyamat kezelésével a könnytermelés elégtelenségéből eredő hunyorgás, szemhéj szorítás és rángás jelentősen csökkenthető.

Mitől fordul befelé a szemhéj?

A szemhéj általában időskorban fordul befelé. Ennek oka az, hogy a szemhéj kötőszövete és izomzata ellazul, nem képes a normális feszes állásban tartani a szemhéjat. Krónikus szem-fájdalom esetén a szemhéjban izomgörcs alakulhat ki, amely idővel a szemhéj befelé fordulásához vezethet. Ha korábbi betegség vagy sérülés miatt a szem zsugorodott, vagy a szemet el kellett távolítani, és a műszem (protézis) nem illeszkedik megfelelően, a szemgolyó támasztó hatásának elmaradása miatt a szemhéj szintén befelé fordulhat.

Súlyos befelé fordulást okozhat a szemhéjak hegesedése (sérülés, maródás utáni állapot). A befelé forduló szemhéj szempillái érintik, pislogáskor súrolják a szaruhártyát és a kötőhártyát (ilyenkor az embernek olyan érzése támad, mintha belement volna valami a szemébe), emiatt a szem kivörösödik, könnyezik és váladékozik. Kezelés nélkül a szaruhártya kifekélyesedhet és fertőződhet, ennek következtében a látás is károsodhat.

Kérdezz-felelek!

Elmúlhat-e magától a szemhéj befelé fordulása?

Nem. A panaszok átmenetileg műkönnyel vagy szemkenőccsel enyhíthetők, de a szemhéj befordulását plasztikai műtéttel lehet csak megoldani.

Mi jellemző a szemhéj kifelé fordulására?

A kifelé fordulás elsősorban az alsó szemhéj rendellenessége. Oka lehet az arcideg bénulása (ilyenkor a szemhéj izomzatának a beidegzése nem megfelelő), a szemhéj izomzatának sérülése, működési hibája, a szemhéjat tartó szalag öregkori megereszkedése és az idült kötőhártyagyulladás (ez a kötőhártya megvastagodásával jár, amely kifelé tolja a szemhéjat).

Mivel a könny elvezető rendszer részben a szemhéjban helyezkedik el, a kifelé billenő szemhéj miatt nem tudja elvezetni a könnyet a szemrésből. A könny felgyülemlik a szemrésben, folyamatosan kicsordul az arcra, és irritálja a bőrt. Ha a beteg az irritáciő miatt dörzsöli a szemét, a szemhéj még inkább kifelé fordul, és az állapot rosszabbodik. A szaruhártya is gyakran károsodik, mivel a kifelé forduló alsó szemhéj nem biztosítja a megfelelő könnyfilmet a szem felszínén.

Kell-e műtéti beavatkozás a szemhéj kifordulása esetén?

Az esetek java részében igen. A megoldás a szemhéj szélének feszessé tétele, megrövidítése, amelyet plasztikai műtéttel lehet elérni.

Miért csüng sok idős ember felső szemhéjának bőre?

Az öregedés során fokozatosan lazává válik a bőr (megereszkedik). A felső szemhéj bőrének ilyen, életkorral kialakuló változása ahhoz vezethet, hogy a szemhéjbőr rálóg, ráborul a szempillákra. Az alsó szemhéj bőrének a lógása táskássá teszi a szemet. Jellemző, hogy rendszerint mindkét szemhéj bőre megereszkedik, de ez általában nem akadályozza a látást. A szem előtti könnyréteget azonban kedvezőtlenül befolyásolhatja. Megszüntetésére plasztikai műtétet végeznek.

Mi idézi elő a felső szemhéj csüngését?

A felső szemhéj csüngése esetén az egész szemhéj (nem csupán annak bőre) a normálisnál alacsonyabbra csüng le (eltakarhatja a szembogarat is). Az esetek többségében oka a felső szemhéjat emelő izom megnyúlása, működési rendellenessége vagy bénulása (cukorbetegség szövődményeként, agyi értágulat vagy bevérzés miatt stb.).

Van olyan idegrendszeri betegség (myasthenia gravis, ejtsd: miaszténia grávisz), amelynek első tünete lehet a szemhéj fokozódó lecsüngése. Enyhe csüngés esetén csak kevéssé van mélyebben a szemhéj széle, mint a normális állapot, ám súlyos esetben a beteg ki sem tudja nyitni a szemét. A szem nyithatóságának mértékétől függ, hogy mennyire akadályozott a látás. A szemhéj csüngése előfordulhat egyik vagy mindkét szemen, lehet veleszületett, és kialakulhat az élet során is. Ha valaki azt észleli, hogy szemhéj csüngése alakul ki, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Miképp kezelik a felső szemhéj csüngését?

Ha a felső szemhéj csüngését idegi vagy izombántalom idézi elő, az alapbetegség kezelése szükséges. Ez javíthat a szemhéjcsüngésen is. Ha a csüngés veleszületett vagy öregedés, esetleg sérülés kapcsán alakul ki, a szemhéj emelő izom műtétére van szükség.