Urológia

Babát szeretnénk! Kérdések és válaszok!

Kisbabát szeretnénk, és már 2-3 hónapja sikerte­lenül próbálkozunk. Meddig várjunk, és kihez for­duljunk?

Általánosságban 2-3 hónap sikertelen próbálkozás esetén még nincs ok az aggodalomra, és azt javasoljuk, hogy panasz­mentes esetben akár 1 évig is próbálkozzanak tovább különö­sebb célzott vizsgálat nélkül. A panasszal feleségének nőgyó­gyászhoz és Önnek andrológiával foglalkozó urológushoz ja­vasolt fordulnia.

Kihez kell, forduljak, és milyen vizsgá­latokra számíthatok?

Már 1 éve próbálkozunk, és nem sikerül felesé­gemnek a megtermékenyülés. Ő rendszeresen jár nőgyógyászhoz, aki azt mondja, hogy minden rend­ben. Most azt mondja, hogy nekem is el kellene men­ni valahová kivizsgáltatni magamat, de nekem nincs semmi bajom.

A vizsgálatokat mindkettejüknél párhuzamosan célszerű vé­gezni, mert felmérések azt mutatják, hogy mind a nő, mind a férfi az esetek 40%-ában felelősek a terméketlenségért és a fennmaradó 20%-ban mindkét fél részéről eltérés mutatko­zik. Célszerű andrológushoz, urológushoz fordulnia, hogy a terméketlenség lehetséges okait az Ön részéről is megvizs­gálják.

Mit és hogyan kell vinni, magával a vizsgálatra?

Férjemet nőgyógyászom andrológiai vizsgálatra küldte. Kaptunk is időpontot, ahová ondóváladékot kell vinnie. Elmondták a telefonban, hogy hogyan kell végeznie, de úgy izgult, hogy már el is felejtette.

Az andrológiai vizsgálat két alapvető részből áll, melyet további kiegészítő vizsgálatok követhetnek:

  • Elsődleges teendő a férfi urológiai és andrológiai fizikális vizsgálata, melynek során a külső és a belső nemi szervek is megvizsgálásra kerülnek.
  • Ezt követi az ondóváladék mikroszkópos vizsgálata. Az ondót a vizsgálatra való jelentkezést megelőzően kb. 1 órával kell levenni és testmelegen, tiszta műanyag edényben a vizsgálóhelyre elvinni. A vizsgálatot megelőzően 5 nappal nemi önmegtartóztatás szükséges, ugyanis az értékeket ezen időpontra állapították meg.
  • Amennyiben felmerül valamilyen szervi eltérés, vagy más betegség lehetősége, akkor ultrahangvizsgálatra vagy vérvizs­gálatra is szükség lehet (többek között a nemi hormonok szintjének meghatározására).

Azt javasolták, hogy műttesse meg magát. Mire számíthatunk, tényleg ja­vasolt a műtéti beavatkozás?

Férjem andrológiai vizsgálaton volt, ahol ala­csony spermiumszámot állapítottak meg az ondójá­ban, valamint a fizikális vizsgálat során bal oldali herevisszér-tágulatot találtak.

Általános megfigyelés, hogy a herevisszér-tágulat rontja a spermaképet, és ennek műtéti vagy radiológiai megoldása esetén a spermiumok száma és mozgékonyságuk általában emelkedik. Természetesen nagyon radikális javulás nem vár­ható, de tapasztalatok szerint a megtermékenyítő képesség egyértelműen javul. A műtét általánosságban túl nagy kocká­zattal nem jár, továbbá a várható eredmény felülmúlja azt, így az operáció elvégzése javasolt.

Erős dohányos vagyok. Szeretném tudni, hogy a dohányzás rontja-e a megtermékenyítő képessége­met?

A dohányzás két ponton is rontja a megtermékenyítő képes­ségét. Egyfelől a spermaképet ronthatja, másfelől a dohány­zásnak az erekre kifejtett érszűkítő hatása miatt a merevedés­re is rendkívül káros hatással van. Vagyis, a tartós dohányzás merevedési zavart okoz, így az ondó bejuttatása is lehetetlen­né válik. A dohányzás emellett tüdőrákot és sok szív-érrend­szeri megbetegedést, szívkoszorúér-betegséget okozhat. A dohányzásról való leszokás nem könnyű, de hosszú távon megéri.

Mennyire befolyásolja az alkohol fogyasztása a megtermékenyítő képességet?

Az alkohol igen erős sejtkárosító (citotoxikus) folyadék, mely igazoltan rontja az ondóban lévő spermiumok életképességét.

A fogamzóképesség csökkenése főként a spermiumok mozgásának (motilitásának) csökkenésében mutatkozik, de gyakori a hímivarsejtek számbeli elégtelensége is.

Mennyire befolyásolja az ondóképemet az elmúlt napokban mandulagyulladás miatti magas lázam?

Általánosságban a magas lázzal járó megbetegedések az egészséges spermiumképződést (spermatogenézist) 1-3 hóna­pig befolyásolják. Nem feltétlenül kell ez idő alatt védekezni­ük, de eredménytelenség vagy andrológiai vizsgálat esetén fi­gyelembe kell venni a láz negatív hatását a spermiumok képződésére.

Sokat járok szaunába, és hosszasan ülök meleg termálvízben. Van-e hatása ennek a megtermékenyí­tő képességemre?

Igen, a herék bármilyen okból érő megemelkedett hőmérsék­let (pl. láz, forró vízben üldögélés) a spermiumok képződését negatívan befolyásolja. E módszereket már a rómaiak is leír­ták, mint a fogamzásgátlás egyik formáját. Annak ellenére, hogy a magas hőmérséklet rontja az ondóképet, nagyon meg­bízhatatlan a nem kívánt terhesség megelőzésére.

Férjem hererák miatt kemoterápiát kapott, mely­nek most lett vége. Szabad-e próbálkoznunk gyer­mekáldás érdekében, vagy várakoznunk kell, hogy egészséges babánk szülessen?

Vizsgálatok kimutatták, hogy a kemoterápiát követően, a születendő gyermekeknél nem nőtt a fejlődési rendellenessé­gek aránya.

Szeminóma miatt eltávolították az egyik heré­met, majd besugárzást kaptam. Van-e még esélyem saját gyermek nemzésére, és meddig kell várnom rá?

A szeminóma miatt adott besugárzás átmenetileg gátolja a spermiumok képződését. Általánosságban az egészséges sper­miumképződés a sugárkezelést követően 2 éven belül áll hely­re. A herék besugárzása meddőséget okozhat, de nem fokoz­za a fejlődési rendellenességek kockázatát.