Urológia

Képalkotó eljárások: CT és MR

Mi az előnye az ultrahangvizsgálatnak?

A vese ultrahangos vizsgálatát mind a radiológusok, mind az urológusok napi rutinnal, nagy gyakorlattal végzik, hazánk­ban minden osztályon elérhető vizsgáló módszer. Káros hatá­sa nem ismert, ellenjavallata (kontraindikációja) nincs.

Kor­látlanul ismételhető – ismerve a vesekólika (vesegörcs) okait és lefolyását ez nagy előny – és az ismételt vizsgálatok a költ­ségeket alig növelik. Hátránya, hogy nehezen dokumentálha­tó, így ez az eljárás a leginkább „vizsgálófüggő”, tehát a vizs­gáló orvos észlelésén alapul. Az uréter kövek (húgyvezetékben rekedt, vagy vándorló kövek) csak a felső szakaszon, illetve telt hólyag mellett az alsó szakaszon ábrázolhatók.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a CT-vizsgálatnak?

A CT-, azaz computer tomographiás (ejtsd: kompjúter tomográfiás) vizsgálat tulajdonképpen egy röntgenvizsgálat, mellyel a különböző szövetek sűrűségét határozzuk meg és ábrázol­juk. Segítségével néhány mm-es rétegenként fel tudjuk térké­pezni a kérdéses szerveket, területet. Ahhoz azonban, hogy megfelelő információt, képminőséget kapjunk, kontraszt­anyag adására is szükség van. Ez, és a vizsgálattal együtt járó sugárterhelés jelent hátrányt.

A CT- vagy az MR-vizsgálat a jobb?

A felbontóképesség szempontjából a húgyutak vizsgálata so­rán a két módszert csaknem azonos értékűnek találták. Az MR előnye, hogy nem jár sugárterheléssel. Egyes, speciális esetekben az egyik vagy a másik módszer előnyösebb. Azt, hogy melyiket végzik el a betegnél, azt az urológus és a mód­szert kivitelező radiológus együtt döntik el.